Review | Culinair

Aan tafel bij het vernieuwde Rooselaer in Destelbergen: frisse klassiekers aan stroperig tempo

positieve belevenis
Restaurant Rooselaer in Destelbergen © GF
positieve belevenis

Restaurant - Rooselaer

Waar - Berenbosdreef 18, 9070 Destelbergen

Type keuken - Frans-Belgische gerechten. Het houtvuur met grill staat centraal.

Sfeer & geluid - Een mix van landelijk chique en eigentijdse elementen.

Rekening - 3-gangenmenu aan 57 euro. A la carte beginnen voorgerechten bij 9 en hoofdgerechten bij 29 euro. Ons diner voor twee kostte 238 euro.

Website - www.rooselaer.be

Eind jaren 70 transformeerden chef Roni Ringoir en zijn echtgenote een statig landhuis in de buurt van Destelbergen tot restaurant. De combinatie van het keurige kader met een klassieke keuken bleek een schot in de roos: restaurant Rooselaer groeide uit tot een naam als een klok in de regio. Onlangs liet chef Ringoir de keuken over aan zijn zoon Henrick, terwijl zijn andere zoon Corneel de bediening voor zijn rekening nam. De recente, uitgebreide renovatie van keuken en interieur moet ervoor zorgen dat zij de komende veertig jaar op hetzelfde elan kunnen voortgaan.

Wanneer de zaak volloopt, raken bediening en keuken in ademnood.

Terwijl de laatste voorbereidingen getroffen worden, loodst de gastheer ons door het gloednieuwe interieur naar een tafel. Een huisaperitief en amuses zorgen voor een fijn begin. De combinatie framboos en petnat uit de Loire is subtiel en zomers, caponata met dunne plakjes lamstong een origineel en lekker hapje. Ondertussen wordt het haardvuur aangestoken. Dat is midden augustus niet voor de sfeer, maar wel om onder meer kreeft en rundvlees op te kunnen garen, gerechten waarvoor de zaak bekendstaat.

We moeten even wachten op de voorgerechten, maar dat blijkt de moeite waard. Zelden proefde een bisque van kreeft zo juist en gebalanceerd. De bereiding van IJslandse langoustines blijkt eenvoudig maar lekker, de fles Weiss van domein Marto uit Rheinhessen een prima aanvulling. De zaak loopt inmiddels vol en dat laat zijn sporen na. De bediening en de keuken lijken in ademnood te raken, rondom zien we de wachttijden oplopen. Ook aan onze tafel blijft het vervolg anderhalf uur uit.De sliptong meunière en de Mechelse koekoek met zomertruffel die uiteindelijk verschijnen zijn prima, maar krijgen door de grote honger te weinig aandacht aan onze tafel. De opvolging met dessert en koffie loopt even stroef. De smaakvolle bereidingen en het ronduit chique kader verliezen het vanavond van het stokkende tempo van bediening en keuken. Zodra dat euvel bijgestuurd raakt, zal een trip naar deze mooie locatie meer dan de moeite zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content