5 traditionele oergranen op een rij
Met alle angst voor koolhydraten zouden we nog vergeten dat hele granen al eeuwen een fantastische bron van energie zijn.
FREEKEH
Tarwekorrels die groen worden geoogst en daarna geroosterd. De stevige beet en diepe smaak geven eender welke salade een oppepper.
SORGHUM
een glutenvrij graan dat met zijn zoete en nootachtige smaak vanuit Afrika de rest van de wereld veroverd heeft. Lekker gepoft in een hete pan als popcorn, of gemalen als basis voor glutenvrije gebakjes.
GIERST
Gekookt in een ruime hoeveelheid water kun je gierst eten zoals zachte polenta met een royale schep boter, of je kunt het na afkoeling rollen tot kroketjes. De milde smaak kun je oppeppen door het graan voor het koken even te roosteren in een droge, hete pan.
HAVER
Bomvol vezels, ijzer en mineralen zoals magnesium en zink. De bètaglucanen die bij het maken van havermoutpap vrijkomen, zorgen voor een lange en trage toevoer van energie in plaats van voor een plotse suikerpiek.
TEFF
Met zijn hoge ijzer- en proteïnewaarden een idaal krachtvoer voor sporters. Het meel (dat altijd volkoren is omdat een teffkorrel te klein is om te pellen) laat zich prima bakken tot hartige of zoete pannenkoeken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier