Labels lezen: deze vijf huidverzorgingsingrediënten moet je kennen

© iStock

Breekt het zweet je uit wanneer je de achterkant van je dagcrème probeert te ontcijferen? Vertrouw je de uitspraken van mooie reclamecampagnes niet meer en wil je zelf je weg vinden in het cosmetica aanbod? Hier zijn vijf veelvoorkomende ingrediënten en termen, en waarvoor ze dienen.

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur of hyaluronan is een lichaamseigen suiker dat vaak wordt gebruikt voor cosmetische ingrepen zoals fillers, maar ook om de gewrichten te “smeren”. Hyaluronzuur wordt echter ook vaak aan huidverzorging toegevoegd omdat het celvernieuwing stimuleert, de huid diep hydrateert en de elasticiteit van de huid bevordert. Hoewel het “zuur” in de naam doet afschrikken is dit ingrediënt geschikt voor alle huidtypes.

Retinol

Retinol is een actieve vorm van de vitamine A-molecule die dode huidcellen verwijdert en de collageenproductie stimuleert. Het wordt gebruikt tegen rimpels, grove poriën of littekens van acné. Het is belangrijk om te weten dat licht en lucht invloed hebben op vitamine A, dus koop enkel retinolproducten in een ondoorzichtige verpakking waar geen lucht aan komt* (dus niet in potjes!) en gebruik het product ’s avonds. Omdat niet iedere huid retinol goed verdraagt is het best om het product niet iedere nacht aan te brengen en meteen op te houden met smeren wanneer je een rode of schilferige huid krijgt.

*dit geldt overigens voor heel veel werkzame ingrediënten

Ceramide

Ceramides vormen een bijzondere categorie lipiden die van nature in de huid en het haar zitten. De menselijke hoornlaag bestaat bijvoorbeeld voor 40% uit ceramides. Ze spelen een rol bij de barrièrefunctie en reguleren de hydratatie van de huid, omdat ze zijn opgenomen in de intercellulaire bouwstof. Tijdens het verouderingsproces nemen deze ceramides af, waardoor de bescherming van de huid en de hydratatie vermindert. Door ceramides toe te voegen aan huidverzorging wordt de huid weer hersteld en is er ook minder kans op irritatie, omdat het huideigen stoffen zijn.

Benzoylperoxide

Benzoylperoxide weekt het bovenste huidlaagje los en vermindert het de groei van huidcellen. Hierdoor raken de poriën minder makkelijk met huidcellen verstopt. Ook remt het de groei van de acne-bacterie. Producten met benzoylperoxide mag je enkel lokaal op de puistjes aanbrengen omdat ze anders voor irritatie kunnen zorgen.

AHA of BHA

AHA of BHA-producten werken beiden exfoliërend, maar richten zich toch op specifieke problemen. BHA’s of beta hydroxy acid zijn oplosbaar in vet en dringen dus diep in de huid door en zijn daarom uitstekend voor het reinigen van poriën. De meest bekende BHA is Salicylzuur, dat voorkomt in producten tegen acné, maar evengoed in producten om rosacea te behandelen. De Alpha Hydroxy Acids (of AHA’s) hebben ook een exfoliërende werking, maar omdat ze in water oplosbaar zijn, zijn ze meer geschikt voor een oudere of drogehuid. AHA’s hebben dan weer niet de antibacteriële werking van BHA’s dus gevoelige huidjes moeten opletten. De meest bekende AHA’s zijn Glycolzuur (glycolic acid) en melkzuur (lactic acid), maar ook citroenzuur (citric acid).

Net als BHA is ook de werking van AHA’s afhankelijk van de pH-waarde van de omgeving (hoe hoger, hoe meer het gaat irriteren!) en de concentratie waarin dit ingrediënt in het product voorkomt. Begin dus altijd met een lagere concentratie en bouw rustig op. Bescherm je huid extra goed tegen de zon wanneer je één van deze productfamilies gebruikt!

(KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content