Alle nuttige labels voor duurzame mode op een rijtje

22/04/16 om 14:36 - Bijgewerkt op 02/05/16 om 13:50

Dit is een overzicht van enkele courante labels, die handig zijn voor wie op zoek is naar duurzame, eerlijke mode. De labels worden toegelicht door Gent Fair Trade in hun gids over eerlijke mode.

Alle nuttige labels voor duurzame mode op een rijtje

Label © -

Sociale labels

WFTO

Lid worden van de World Fair Trade Organization kan pas als een bedrijf bewijs levert dat het hun tien fairtradeprincipes juist toepast. Een bedrijf moet kansen creëren voor wie het minder goed heeft, transparant zijn, eerlijk handel drijven, eerlijke lonen betalen en niemand dwingen om te werken - al zeker geen kinderen. Het moet ook gelijkheid, goede werkomstandigheden en capacity building garanderen, fairtrade promoten en respect tonen voor het milieu. Omdat deze sociale elementen overwegen, is WFTO eerder een sociaal label.

Fairtrade International

Het vroegere Max Havelaar zet zich in voor het certificeren van fairtradekatoen, waarvoor het de katoenboeren een eerlijke prijs en een premie wil geven. Vanaf juni certificeert Fairtrade International de volledige productieketen en richt het zich dus ook op confectie en op andere stoffen dan katoen. Controleorgaan Flo-Cert controleert die keten vooraleer een merk het Fairtrade-label kan krijgen.

Fair Wear Foundation

Fair Wear Foundation is geen label, maar een multi-stakeholder initiatief, gecontroleerd door werkgevers, vakbonden en niet-gouvernementele organisaties. Lid worden van de Fair Wear Foundation betekent volgens de Schone Klerencampagne een belangrijke indicatie dat een bedrijf werk maakt van het verbeteren van de werkomstandigheden in haar productieketen.

Het omvat een engagement en ondersteuningsplatform voor bedrijven die stapsgewijs willen werken aan eerlijke mode, met nadruk op een traject tot verbetering in de eigen productieketen.

Milieulabels

GOTS

De Global Organic Textile Standard certificeert het proces dat een katoenpluisje doorloopt, van grondstof tot biologische kleding. Het kijkt erop toe dat de bestrijdingsmiddelen niet giftig zijn, maar biologisch afbreekbaar. GOTS spreekt zich ook in algemene termen uit over de arbeidsomstandigheden, maar niet over eerlijke prijzen, premies en lonen, en is daarom eerder een milieulabel dan een sociaal label. Controleorganen Soil Association en Ecocert controleren het proces vooraleer een merk het GOTS-label kan krijgen.

Better Cotton Initiative

Omdat maar liefst 95 procent van al het katoen niet biologisch is, richt Better Cotton Initiative zich niet op biokatoen maar wil de organisatie net die 95 procent minder schadelijk maken. Biokatoen blijft dus beter, maar door Better Cotton Initiative zullen de 'gewone' boeren minder schadelijk katoen telen.

Oeko-Tex 100

Oeko-Tex Standaard 100 controleert of er geen schadelijke residuen in de stoffen zitten. Dit label kijkt dus naar het eindproduct en niet zozeer naar de manier waarop iets is geproduceerd en het effect hiervan op de makers. De Oeko-Tex Standaard 1000, die later werd opgericht, kijkt wel of het hele productieproces al dan niet ecologisch is. Maar dat is een erg dure Standaard die niet veel merken hanteren.

Bron: Sarah Vandoorne voor de inspiratiegids voor eerlijke mode

Onze partners