Redactie Knack

Mode-ondernemer Safia Minney: ‘Patriarchaal denken vormt een bedreiging voor de rechten van vrouwelijke arbeiders in het Zuiden’

Safia Minney is de oprichtster van het duurzame modemerk People Tree en het REAL Sustainable Centre. Ze initieerde in 1999 World Fair Trade Day en schreef verschillende boeken, waaronder ‘Slave to Fashion’. De Britse sociale ondernemer is een van de 110 stemmen die antwoorden op de vraag waarom een dag als deze nog nodig is.

Internationale Vrouwendag is van levensbelang nu de de mensheid geconfronteerd wordt met klimatologische, ecologische en sociale crisissen. Het patriarchale, verzuilde, lineaire denken heeft de mensheid geleid naar een situatie waarin we afstevenen op massa-extinctie.

Vrouwen zijn natuurlijke systeemdenkers, creatief, coöperatief en empathisch, en dat is wat nodig is om de overgang naar een nieuwe economie te versnellen – een economie die mens en planeet voorop stelt.

Deze oude manier van denken en werken vormt ook een ernstige bedreiging voor de mensenrechten van vrouwelijke arbeiders in het Zuiden. Zij moeten de prijs betalen voor goedkope kleding in westerse landen. Ze verdienen niet genoeg geld om hun kinderen naar school te sturen, worden seksueel geïntimideerd en zelfs aangevallen. We moeten samenwerken om deze onderdrukking van vrouwen wereldwijd een halt toe te roepen.

Ik wil vijftig procent vrouwelijk leiderschap zien op COP26. Geef vrouwen alle kansen om organisaties, overheidsinstellingen en het maatschappelijk middenveld te leiden. Onze toekomstige generaties zijn immers afhankelijk van vrouwelijk leiderschap.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content