Het nieuwste maaksel van Silicon Valley: wijn zonder druiven

© Getty Images/iStockphoto

Een bedrijfje uit San Fransisco zegt in haar laboratorium wijn te kunnen maken zonder dat er ook maar één druif aan te pas komt. Hun brouwsel zou amper te onderscheiden zijn van gevestigde waarden in de wijnwereld en naar eigen zeggen veel duurzamer zijn.

“De toekomst van voedsel is niet biologisch, het is synthetisch. Het bewijs daarvan zie je aan de duurzaamheid, de toepassingsmogelijkheden op grote schaal en de ethische voordelen van deze methoden.” Dat zegt Alec Lee van Ava Winery.

Elke wijn is volgens Lee slechts een mengsel van moleculen. Een mengsel dat hij en zijn team in het lab perfect kunnen namaken, overigens. Een half jaar geleden kon nog 80 % van de proefpersonen de synthetische wijn in een blinde test onderscheiden van ‘echte’ wijn, vele proefversies en experimenten later ligt dat aantal vandaag op 10 %.

Zuiniger en goedkoper

Waarom we in hemelsnaam synthetische wijn zouden drinken? De makers opperen verschillende voordelen: zo zou er 50 tot 100 keer minder water nodig zijn voor de laboproductie en zou de wijn minder snel bederven doordat er enkel gesteriliseerde ingrediënten in gebruikt worden. Bovendien zou de prijs flink dalen, zou de productie zo snel gebeuren dat er geen vaten wijn meer jaren lang moeten rijpen, zou de drank gezonder kunnen worden doordat er minder suiker nodig is,…

Vraag is of het product onder de naam ‘wijn’ in de winkels zal mogen komen te liggen, zo zegt De Tijd. De Europese wetgeving stelt namelijk dat wijn een drank is die gemaakt moet zijn van gefermenteerde druiven of andere vruchten. Van fermentatie is bij deze labowijn, die binnen de 15 minuten gebrouwen wordt, echter geen sprake.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Of het product een succes zal worden, hangt dan ook af van hoezeer de consument mee zal willen stappen in het synthetische verhaal. Wijnclub Our Daily Bottle werpt al stellig op dat wijn veel meer is dan een hoopje moleculen: “Wijn is de expressie van de cultuur van een bepaalde streek. Het is natuurlijk eerst en vooral een bijzonder lekker drankje, maar wat het zo interessant maakt, zijn de verhalen erachter.” De toekomst zal het uitwijzen. (EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content