7 tips om je vlees malser te maken
Er is weinig triestiger dan taai of droog vlees. Zeker als je weet dat het gemakkelijk helemaal anders had kunnen lopen. Wij geven je enkele aanwijzingen over hoe je het volgende keer kan aanpakken.
Er is weinig triestiger dan taai of droog vlees. Zeker als je weet dat het gemakkelijk helemaal anders had kunnen lopen. Wij geven je enkele aanwijzingen over hoe je het volgende keer kan aanpakken.
Je weet al langer dat je niet elke dag vlees hoeft te eten, maar àls je het doet, wil je het wel goed doen. Groot gelijk heb je! Dan zou het toch zonde zijn een mooi stuk te verknallen? Dankzij deze tips maak je binnenkort het sappigste vlees, zelfs al gaat het over minder populaire stukken als spiering of wang.
Gebruik geweld
Taai vlees is eigenlijk een lang en intact stuk spiervezel. Je vlees malser maken, doe je door die spiervezel te breken. Dat kan je gemakkelijk met de combinatie van een vleeshamer en je opgehoopte frustraties van een standaard werkweek. Heb je geen gespecialiseerd materiaal? Gebruik dan een deegrol, pollepel of zelfs je blote handen. Alles is goed om je woede te uiten. En om je vlees malser te krijgen, uiteraard.
Geef het een bad
Een marinade geeft je vlees niet alleen een diepere smaak, het verzacht ook de textuur ervan. Je hebt twee mogelijkheden bij de keuze van je marinade: een mengsel op basis van een zuur ingrediënt, of een dat tannines bevat.
Een zure marinade verzacht de spiervezels in het vlees. Zo kan je met wat citroensap, azijn of yoghurt taaie stukken vlees omtoveren tot bijvoorbeeld deze Midden-Oosters getinte malse hap.
Ook tannines doen het goed in samenwerking met vlees. De stof, die van nature aanwezig is in thee en rode wijn, bindt zich aan eiwitten, waardoor die fixeren. In mensentaal: je vlees wordt malser. Ideaal voor bijvoorbeeld een wildschotel.
Doe een fruitpacking
Het sap van bepaalde soorten fruit bevat malsmakende enzymen. Zo kan je ananas, papaya en kiwi pureren en over je vlees smeren om een taai stuk malser te maken. Gebruik hier wel niet te veel van en laat het mengsel niet te lang trekken, want dit trucje werkt zo goed dat je vlees er wel eens papperig door zou kunnen worden.
Stoom het vacuüm
Slow cooking was lang een voorrecht van topchefs, maar dankzij de vacuum-sealing drawer van Miele kan het nu ook in jouw keuken. Je verpakt je vlees in een zak waar alle lucht wordt gezogen en steekt die vervolgens in een stoomoven. Zo wordt je vlees op lage temperatuur en zonder verlies van zijn sappen klaargestoomd. Voor 1.999 euro kan je in je eigen keuken koken op sterrenniveau.
Laat het sudderen
Sudderpotjes: wij houden ervan. Ze hebben wel wat tijd nodig, maar je wordt steevast beloond met fantastisch comfort food en een heerlijk ruikend huis. Je kan bovendien echt taaie stukken vlees gebruiken, want doordat ze zo’n lange tijd staan pruttelen, veranderen ze in wegsmeltende stukjes zaligheid. Wat dacht je van een schotel met varkenswang?
Luister naar Gordon
Hoe je vlees bakt in de pan, kunnen wij niet beter uitleggen dan mister Gordon Ramsay. Voor de perfect gebakken steak kijk je dus even naar dit filmpje:
Braad het in de oven
Een andere mooie manier om vlees te bereiden en een mals resultaat te bekomen, is het te braden in de oven. Schroei je vlees eerst dicht in de pan op een hoog vuur en zet het daarna met pan en al in de oven. Doordat het een krokante korst kreeg in de pan zullen de sappen niet meer kunnen ontsnappen. Lepel tijdens de oventijd wel af en toe wat braadvet over het vlees. Even laten rusten voor het aansnijden en aanvallen maar!
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier