5 tips om je suikerinname te beperken

© iStock

We willen allemaal gezonder leven, maar dat lukt niet wanneer we massaal suiker door ons lichaam blijven jagen. Het consumeren van (te veel) suiker ligt immers aan de basis van heel wat gezondheidsproblemen. Buzzfeed verzamelde enkele tips om je dagelijkse suikerinname drastisch te verminderen.

Weet hoeveel suiker te veel suiker is.

De WHO heeft vorig jaar bepaald dat we maximaal 25 gram toegevoegde suiker per dag mogen consumeren, zo’n zes theelepels. Dat is een halvering van de eerder aanbevolen hoeveelheid van 50 gram, of vijf keer minder dan wat de gemiddelde Belg vandaag eet.

Bereid jezelf voor

Afkicken van suiker is een behoorlijke opgave. Niet enkel zal je mentaal af en toe moeten bijsturen, ook fysieke ongemakken zoals hoofdpijn kunnen optreden. Het is dus belangrijk dat je geleidelijk aan stopt. Een goed hulpmiddel is bijvoorbeeld een voedseldagboek: hou drie dagen lang bij wat je zoal eet en bereken wat je suikerinname is. Wees eerlijk! Op die manier kan je zien wanneer je het meeste suiker eet, wat je voornaamste suikerbronnen zijn en hoe je die suiker eventueel kan vervangen. Probeer bijvoorbeeld deze heerlijke suikerloze brownies of appeltaart of ga ten rade bij raw food chef Julie.

Ken het verschil tussen natuurlijke en toegevoegde suikers

In groenten, fruit en zuivelproducten zit van nature wat suiker, maar zeker niet voldoende om een risico te vormen voor gezonde mensen. En hoewel sommige fruitsoorten een hoge dosis fructose (een problematisch type suiker) bevat, moet je al behoorlijk wat fruit eten om je suikerwaarden tot gevaarlijke hoogten te laten pieken. Bovendien bevat fruit antioxidanten die de negatieve effecten van suiker kunnen compenseren, terwijl de vezels van fruit het verteringsproces vertragen. Hoe langer het immers duurt voor fructose je lever bereikt, hoe waarschijnlijker het is dat deze fructose gebruikt kan worden voor nuttige dingen, zoals brandstof voor je spieren en hersenen. Dus natuurlijke suikers zijn zeker ok (in gemodereerde mate): de echte boosdoeners zijn de toegevoegde suikers.

Leer voedingslabels lezen

5 tips om je suikerinname te beperken

Uiteraard bevatten koekjes en snoep suikers, maar het is vooral opletten voor verborgen suikers in heel veel van onze voorverpakte voedingsmiddelen, zoals sauzen, yoghurt en blikgroenten. Het grote probleem is echter dat het soms gissen is: voedingslabels zullen immers wel vermelden dat een aardbeienyoghurtje bijvoorbeeld 19 gram suiker bevat, maar je weet daarmee niet hoeveel gram daarvan toegevoegde suiker is, en hoeveel gram natuurlijk voorkomt in de melk en de aardbeien.

Hiervoor is het belangrijk dat je de ingrediëntenlijst leert lezen. Natuurlijk voorkomende suikers zullen daar uiteraard niet op staan, maar de toegevoegde suikers wel. In het Engels bestaan er zo’n 56 benamingen voor toegevoegde suikers die op onze producten ook vaak worden overgenomen. De ingrediëntenlijst wordt opgesteld op volgorde van hoeveelheid: prijkt fructose dus als derde of vierde ingrediënt op de lijst, dan mag je er zeker van zijn dat er veel toegevoegde suikers in je voedingsmiddel zitten. Ook de aanwezigheid van meerdere toegevoegde suikersoorten moet alarmbellen doen afgaan.

Let ook op wat je drinkt

Niet alleen wat je eet, maar ook wat je drinkt speelt een grote rol in je suikerinname. Vermijd dus frisdrank en vruchtensap uit concentraat, let op met sportdrankjes, gebottelde thees, energy drinks, koffiemixen en alcohol en probeer zoveel mogelijk water te drinken.

Ook vers geperst vruchtensap is niet bedoeld om met liters door je keelgat te gieten, omdat het zoals eerder vermeld heel wat fructose bevat. Wanneer je vruchten drinkt in plaats van eet wordt de fructose namelijk veel sneller verteerd en kan het pieken en dalen veroorzaken in je suikerspiegel.

(KS via Buzzfeed)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content