Raw food chef Julie Van den Kerchove: ‘Ik ondervond zelf hoe raw food zorgt voor meer energie’

ALL GOOD © .

Julie Van den Kerchove is een Vlaamse raw food chef met een passie voor pure plantaardige gerechten. Samen met Simon Matthys richtte ze de raw vegan productlijn ALL GOOD op. ‘Je kan je hersenen voorprogrammeren om zin te hebben in gezonde tussendoortjes en maaltijden,’ klinkt het.

Sinds kort kan je via de website van ALL GOOD een ontbijtbox zonder geraffineerde suikers of gluten bestellen. Zo kan je de dag snel en makkelijk op een gezonde manier inzetten. Wij voelden Julie aan de tand over haar visie over de link tussen voeding en onze gezondheid.

Wat zijn de voordelen van raw food?

Tien jaar geleden begon ik te sukkelen met mijn gezondheid, ik was chronisch vermoeid. De oorzaak hiervan was niet echt duidelijk, dus ben ik zelf op zoek gegaan naar de link tussen voeding en energie. Ik ben toen toevallig gestoten op raw food en zodra ik daarmee ben beginnen experimenteren, kreeg ik onmiddellijk meer energie. Toen hebben Simon en ik beslist om een opleiding te volgen tot raw food chef in Amerika. Toen we terug in België kwamen wonen, zijn we begonnen met workshops, catering en meer recent ook met raw food producten.

De drie grootste redenen waarom raw food kan bijdragen tot meer energie:

  1. Het bevat veel vitaminen en mineralen omdat je meer groenten, fruit, noten en zaden toevoegt aan je voeding.
  2. We verhitten niks boven de 50 graden. Zo krijgt je lichaam meer energie binnen en moet het minder moeite doen om de voeding te verteren. Bovendien wordt zo ook de smaak bewaard.
  3. Geraffineerde suikers, melkproducten en gluten kunnen zwaar zijn om te verteren, wat veel energie vraagt van je lichaam. Door deze te vermijden, blijft er meer energie over.

Waarom gebruiken jullie geen geraffineerde suikers?

Natuurlijke suikers bevatten mineralen waardoor je lichaam ze beter verteert en ze omgezet worden in energie. Geraffineerde suikers worden daarentegen opgeslagen in de vorm van vetreserves. Bovendien zijn ze belastend voor het lichaam en zorgen ze voor enorme pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel. Door te snoepen kom je in een spiraal terecht waarbij je telkens opnieuw zin krijgt in suiker om uit het dal te klimmen. Raw food voorkomt deze constante highs en lows en zorgt voor een meer gebalanceerd energielevel.

Hoe belangrijk is het ontbijt?

Het is heel belangrijk om ’s morgens de motor op gang te trekken. De beste manier om dat te doen is veel groenten en fruit binnenwerken. Wie geen tijd heeft om smoothies te maken, kan granola of amandelmelk met noten, zaden en vruchten eten ’s morgens.

Raw food chef Julie Van den Kerchove: 'Ik ondervond zelf hoe raw food zorgt voor meer energie'

Vandaar onze nieuwe ALL GOOD productlijn: het is makkelijk, snel en gezond.

Wist je trouwens dat je je hersenen kan voorprogrammeren om zin te hebben in gezonde tussendoortjes en maaltijden. Wie de dag begint met een witte boterham met choco zal heel de dag zin blijven hebben in zoet. Wie daarentegen de dag start met fruit, groenten, noten en zaden zal die cravings niet voelen.

Waarom weken jullie noten en zaden in water?

Het is een redelijk nieuw concept voor Vlaanderen om noten en zaden te laten ontkiemen. We doen dit omdat ze in ongeweekte vorm moeilijk verteerbaar zijn. Noten en zaden bevatten immers stoffen die dienen om zichzelf te beschermen tegen insecten en mensen. Wanneer je noten weekt voor enkele uren laten ze de stoffen vrij die dienen als verdedigingsmechanisme, dit zie je aan het water dat bruin wordt. Ook de smaak zal zoeter worden. De aanwezigheid van water doet hen denken dat ze kunnen uitgroeien tot een boom. Het kiemproces wordt dus in gang gezet, waardoor ze lichter verteerbaar worden voor mensen.

Inspirerende blogs

Via de blog ‘Julie’s Lifestyle‘ kan je heel wat inspiratie opdoen over lekkere en gezonde voeding. Zelf worden Julie en Simon ook geïnspireerd door onderstaande blogs:

Deliciously Ella

My New Roots

Earth Sprout

Vegan Miam

Fragrant Vanilla (desserts)

Sweetly Raw (desserts)

Surf naar de webshop van ALL GOOD voor meer info over de ontbijtbox en andere raw food producten in hun gamma.

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content