Uit de Palestijnse keuken: fattoush van chef Sami Tamimi

© Uit 'Boustany' van chef Sami Tamimi

De Palestijnse keuken barst van de smaak, zo bewijst chef Sami Tamimi in zijn eerste solokookboek Boustany. Zijn twist op de klassieke fattoush is de ideale zomerse salade.

‘Deze versie van fattoush lijkt op de klassieke salade die iedereen wel kent en lekker vindt’, schrijft de Palestijns-Britse chef Sami Tamimi in zijn nieuwe kookboek Boustany. ‘Hij verschilt echter iets van de versie die mijn moeder altijd maakte. Na’ama’s fattoush, die in Jeruzalem en Falastin werd gepubliceerd, wordt nog altijd door mijn familie gemaakt en het troost me enorm dat ik weet dat de erfenis van mijn moeder zo voortleeft.’

‘In deze versie wordt er geroosterd brood voor de salade gebruikt, die is aangemaakt met citroen en granaatappelmelasse, terwijl er voor mijn moeders versie ook zelfgemaakte karnemelkdressing en ongeroosterd brood wordt gebruikt. Beide zijn kleurrijk, crunchy, prikkelend en zitten bomvol verse kruiden. Wie kan zo’n salade weerstaan, vooral als zonovergoten tomaten, verfrissende komkommer en stukken brood allemaal op een groot bord worden samengebracht? Speel met de ingrediënten op basis van wat er in het seizoen is of wat er in je koelkast ligt. Dungesneden rode- of wittekool, boerenkool, rauwe courgette en groene asperges zijn allemaal heerlijk om aan dit veelzijdige gerecht toe te voegen.’

Voor 4-6 personen
2-3 oudbakken volkorenpitabroodjes
350 g tomaten van verschillende kleuren
1 grote komkommer (300 g)
1 rode paprika (150 g)
1 grote teen knoflook, geperst
3 eetl. citroensap
1,5 eetl. wittewijnazijn
1,5 eetl. granaatappelmelasse
4 eetl. olijfolie
1/2 theel. komijnzaad, geroosterd en grof gekneusd
3/4 theel. korianderzaad, geroosterd en grof gekneusd
1 eetl. sumak, plus meer voor erover
120 g radijs, in dunne plakjes
1 grote banaansjalot, in dunne ringen (70 g)
3-4 bosuitjes, in dunne ringetjes
20 g peterselie, grof gehakt
15 g munt, in smalle reepjes
10 g koriander, grof gehakt
zout

1. Verhit de oven tot 180°C.

2. Snijd de pitabroodjes open en leg ze op een bakplaat, maar zorg ervoor dat ze elkaar niet overlappen. Rooster ze 10-12 minuten of tot ze goudbruin zijn. Zet ze opzij om ze te laten afkoelen en breek ze in hapklare stukjes.

3. Snijd grote tomaten in partjes van 1 cm en snijd kleinere exemplaren doormidden, en leg ze allemaal in een grote mengkom. Verwijder de zaadjes uit de komkommer, snijd het vruchtvlees in blokjes van 1 cm en doe hetzelfde met de rode paprika.

4. Voeg de rest van de ingrediënten, behalve het brood, samen met 3/4 theelepel zout toe, schep alles goed om en zorg ervoor dat alle groenten met de dressing zijn bedekt.

5. Voeg vlak voor het serveren van de fattoush het geroosterde brood toe en schep de salade nog één keer om. Bestrooi met nog wat sumak en serveer meteen.

Lees ook: Palestijns-Britse chef Sami Tamimi, de voormalige rechterhand van Ottolenghi: ‘Eten zou nooit als oorlogswapen gebruikt mogen worden’

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise