Designer Marina Bautier houdt van timmeren, koken en keramiek.
Al twaalf jaar lang maakt Marina Bautier sobere en duurzame meubels en woonaccessoires. De Brusselse showroom annex boetiek en Café Bautier zijn haar visitekaartje. Onlangs kwam daar Bautier Apartments bij, twee gastverblijven boven haar kantoor.
Stijl
‘Mijn handelsmerk is authenticiteit. Ik ga altijd op zoek naar de essentie. Dat komt ook tot uiting in mijn projecten, in mijn ontwerpen, in de keuze van de producten die ik in mijn winkel aanbied. Ik wil dat alles zinvol is.’

‘Mijn favoriete modeontwerper is Margaret Howell. De Britse designer moet bijna tachtig zijn. Ik ken haar niet persoonlijk, maar ik ben dol op haar werk. Ik hou van haar sobere stijl, die ook weer niet te minimalistisch is. Alles wordt in Engeland gemaakt met hoogwaardige materialen. Ook haar winkels zijn prachtig, vooral de flagshipstore in Londen. Ze verkoopt er ook wat meubels, waarbij ze veel belang hecht aan lokale productie. Het plaatje klopt echt.’
Café Bautier
‘Mijn favoriete winkel is Manufactum, ik ken vooral de shop in Keulen, in de Brückenstrasse. Vooral de koffiehoek ‘Brot & Butter’ trekt me aan. Je vindt er zuurdesembrood, gerechten met verse producten en een kaasbar. Ik kwam er op het idee om zelf een café te openen in mijn winkel.’

‘Ik heb een verslaving: kookboeken. Mijn dochter heeft ze onlangs geteld. Ik herinner me het aantal niet meer exact, het waren er 268, dacht ik. Onlangs deed ik mezelf Midweek recipes, simple cooking from my Edinburgh Studio, het boek van Jess Elliott Dennison, cadeau. Voor Café Bautier bedenk ik zelf recepten, op basis van gerechten die ik uitprobeer en wat aanpas. Ik volg recepten niet letterlijk of tot op de gram nauwkeurig; ik houd het liever eenvoudig met gerechten waarbij ik niet te veel moet nadenken, zodat ik met mijn gasten kan praten tijdens het koken.’

Guilty pleasures
‘Ik verzamel keramiek. Soms vraag ik me af: is het nog een verzameling of is het koopdrang? De laatste tijd is het wat minder, maar het shoppen komt dan ook in golven. Vooral de vormen spreken me aan, én de kleuren – ik heb een voorkeur voor groen. Wat keramiek voor mij zo bijzonder maakt, is dat je de stukken kunt gebruiken. Ik zou graag een grote vitrinekast hebben om mijn verzameling in uit te stallen zodat ik er makkelijk bij kan. Ik vind het niet fijn om ze in een doos achter in de kast weg te stoppen.’

‘Een voorwerp dat ik nooit zal wegdoen is een pepervaatje. Ik heb het al sinds mijn kindertijd. Ik ben er erg aan gehecht, het is een tastbare herinnering, zoals zoveel voorwerpen om me heen. Hun herkomst maakt dat ik eraan gehecht ben.’
Zodra ik een idee heb, wil ik het meteen uitvoeren
‘Mijn guilty pleasure is chocolade, maar echt schuldig voel ik me daar niet over. Ik drink mijn middagkoffie nooit zonder een ‘Mignonette’. Ik ben opgegroeid met Côte d’Or, maar op mijn zoektocht naar een alternatief vond ik niets dat de smaak uit mijn kindertijd kon evenaren. Tot ik de chocolade van Meurisse ontdekte, die ik erg lekker vind. Al zwicht ik af en toe toch weer voor Côte d’Or.’

Engeland
‘Ik kan niet zonder mijn schetsboeken. Ik gebruik al twintig jaar die van Muji. Ik kocht ze al toen ik meubel- en productontwerp studeerde aan het Buckinghamshire Chilterns University College in Engeland, en ik heb er altijd een in mijn tas. Er staan vooral mijn eigen tekeningen in, maar af en toe ook enkele van mijn kinderen. Ik maak schetsen van al mijn ideeën, die boekjes zijn een echt werkinstrument. Ik bewaar ze, gedateerd, in mijn kantoor.’

‘In een ander leven zou ik pottenbakker zijn. Toen ik klein was, zei ik dat ik uitvinder wilde worden. Als tiener had ik mijn eigen timmeratelier in de kelder. Toen ik na het middelbaar ontdekte dat er een school bestond in Engeland die bekend was voor houtbewerking en een opleiding Furniture & Product Design aanbood, was dat als een droom die uitkwam.
Vooruit
‘Mijn geheim om in vorm te blijven is hardlopen, vijf kilometer, drie keer per week. Niet in het nabijgelegen Dudenpark, dat is niet vlak genoeg en te klein voor die afstand. Ik maak liever een ommetje door de buurt. Ik ben er twee jaar geleden van de ene op de andere dag mee begonnen, omdat ik weer in vorm wilde raken. Het voordeel is dat het geen voorbereiding vergt. Ik vertrek bij me thuis, het duurt een half uur en, bovenal: ik hoef mijn telefoon niet mee te hebben.’

‘Mijn kinderen hebben mijn perceptie van tijd veranderd. Ik had een soort urgentie in het leven, de drang om dingen gedaan te krijgen. Dat is vandaag nog steeds zo: zodra ik een idee heb, wil ik het meteen uitvoeren. Maar vroeger had ik, onbewust, het gevoel dat het leven morgen weleens voorbij zou kunnen zijn. Kinderen hebben gaf me perspectief op lange termijn. Ik zag mezelf plotseling als een grootmoeder. Heel concreet veranderde dat mijn houding in het leven; ik kon ineens ook vooruitplannen.’
Marina Bautier (45)
Lanceerde haar gelijknamige meubelmerk in 2013. Opende in 2021 Café Bautier, met een eenvoudig seizoensgebonden menu, in haar winkel.
Ontvangt nu ook gasten in de twee appartementen boven haar showroom die perfect haar stijl weerspiegelen.
Bautier Apartments, Vorstsesteenweg 314, 1190 Brussel, vanaf € 180 per nacht.