Culinair Culinair Troost op tafel: 3 recepten uit Ottolenghi’s nieuwste kookboek vol comfortfood Kerst nadert, en daarmee ook het jaarlijkse moment om te schitteren in de keuken. Inspiratie nodig? Yotam Ottolenghi stelt niet teleur. Zijn nieuwste boek, Comfort, is een ode aan hartige, troostrijke gerechten die perfect passen bij de donkere dagen. Wij mochten drie recepten delen om je feestmenu net dat beetje extra te geven. Aan tafel!
Human Interest Human Interest Waarom auteur en podcastmaker Tim Gouw thuisblijfvader werd Hoe is het om als man fulltime voor je kinderen te zorgen terwijl je vrouw kostwinner is? En waarom zou je dat überhaupt willen? Tim Gouw, thuisblijfvader van een dochter (5) en een zoon (3), vertelt er uitgebreid over in zijn boek 'de Thuisblijfvader: waarom mannen net zo goed voor hun kinderen kunnen zorgen'. Hieronder lees je een voorpublicatie.
Kip Musakhan Musakhan is het buitengewoon populaire nationale gerecht van Palestina. Je scheurt telkens een stukje van de kip en legt het tussen een stuk pita- of platbrood. Het is een gerecht dat je samen met je vrienden uit de hand eet. Het wordt vanuit een pan of op een bord geserveerd zodat iedereen een stuk van het brood kan afscheuren en zelf de kip en de vulling kan opscheppen.
Recepten Recepten Rodekool in de oven met parmezaan en knoflook Rode kool heet in het Engels naast red cabbage ook purple cabbage of blue kraut en al die verschillende benamingen kunnen gewoon kloppen. De rood-paarse kleur van het blad wordt veroorzaakt door in de plant bestaande pigmenten die afhankelijk van de pH-waarde (de zuurgraad) van de aarde roder of paarser kleuren. Dus het ligt er helemaal aan waar de kool in de grond staat welke kleur hij krijgt. Om die mooie rode kleur tijdens het koken te behouden, kunt u ook zelf een scheutje zuur toevoegen; mijn moeder deed dat met een kneep tomatenketchup (voor het zoetzure effect) maar een scheutje azijn (en wat suiker) kan ook. Anders wordt de kool na het koken blauw. Ik gooide daarentegen parten kool gewoon in de oven. Ze behielden zo hun prachtige dieppaarse kleur en werden knapperig van buiten en sappig vanbinnen. Heerlijk herfstig is dat. Geef er bijvoorbeeld lekker knolselderijstamppot bij of een stamp van zoete aardappel en cavolo nero met gepofte knoflook.
Recepten Recepten Gepofte bataat Als ik over zoete aardappels begin, trekt de man direct een lang gezicht. Hij vindt ze weeïg, een beetje babyvoer. Ik begrijp hem, met name als er in koolhydraatarme recepten wordt voorgesteld om er patat uit de oven van te maken, dan voel je je altijd bekocht; ze smaken niet naar aardappel en worden vooral niet knapperig. Dat komt omdát het geen aardappels zijn. De bataat is een wortelgroente, oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Omdat ze uit de grond komen en op aardappels líjken, dragen ze bijna dezelfde naam. Beter is om er gewoon iets heel anders van te maken, stel die verwachtingen bij, want de bataat is dan wel geen Hollandse aardappel, hij is wél lekker; goed kruiden. Niks babyhap.
Culinair Culinair Gehaktballetjes met melasse, gember en paksoi In haar kookboek 'Puur, Lekker, Vers' benadert de Londense foodschrijfster Tess Ward eten in zijn zuiverste vorm. Probeer dit voedzame en eenvoudige met in de oven gebakken gehaktballetjes.