Paella voor puristen
Paella, dat is vis, inktvisringen, scampi’s en schelpen boven op een laag gele rijst? Niet dus. Voor de enige echte paella Valenciana auténtica zijn kip, konijn, garrofónbonen – de Spaanse reuzenbonen – en snijbonen de onmisbare ingrediënten.
Voor 3 personen
- 40 g gedroogde garrofón- of limabonen (of 130 g witte bonen uit blik)
- 200 g kippenbilvlees
- 200 g konijnfilet
- 150 g snijbonen
- 1 grote tomaat
- 30 ml olijfolie
- 10 saffraandraadjes
- 200 g Bombarijst
- 800 ml warme kippenbouillon
- 2 takjes rozemarijn
- Peper en zout
- Paellapan, diameter 32 cm
Bereiding
1. Leg de gedroogde dikke bonen enkele uren in water zodat ze kunnen zwellen en zacht worden.
2. Kruid het vlees met peper en zout. Snijd in stukjes van 3 à 4 cm. Spoel en snijd de snijbonen heel fijn en leg in een kom met gezouten water. Laat de snijbonen 5 minuten in het gezouten water rusten.
3. Spoel en rasp de tomaat.
4. Verhit de helft van de olijfolie in de paellapan en bak het vlees bruin. Doe de saffraan bij het vlees en roer om. Voeg de geraspte tomaat toe en roer goed om.
5. Doe nu de andere helft van de olijfolie in de pan en bak de rijst 2 minuten.
6. Voeg de warme bouillon toe aan de rijst en roer gedurende 5 minuten. Kruid de paella met zout.
7. Haal ondertussen de snijbonen uit het water en laat goed uitlekken.
8. Voeg na 10 minuten inkoken de snijbonen en garrofónbonen of witte bonen aan de paella toe. Houd de takjes rozemarijn even boven het vuur zodat ze beginnen te roken. Leg de takken op de paella en zet 16 minuten in een oven van 190°C.
9. Haal de paella uit de oven, verwijder de takken rozemarijn en kruid met peper.
Tip
– Bij het bereiden van een authentieke paella zijn er 3 belangrijke regels: de paella bestaat uit niet meer of minder dan 10 ingrediënten, je gebruikt Bombarijst en je verovert Spaanse harten met de socarrat, het korstje dat in de pan wordt gevormd als het vocht is weggekookt en de rijst knettert.
– Kleine, verse artisjokken zijn ook lekker bij deze paella. Snijd ze in vieren en bewaar ze in water. De artisjokken voeg je toe aan de paella, samen met de bouillon.
– Je kunt de paella ook afwerken met geraspte limoen om het een frisse toets te geven.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier