Liefst mediterraan

Peter Brees probeert dagelijks in de keuken te zijn om samen met zijn vriendin te kokkerellen. Hij wordt op de vingers getikt wanneer hij te veel olie of boter gebruikt.

Peter Brees werkt bij het reisbureau Connections. Hij besteedt zijn vrije tijd aan triatlon, waarvoor hij tot vijftien uur per week traint en waarvoor hij trainingsschema’s uitschrijft. Peter woont samen met zijn vriendin Sofie. Zij kunnen het ook in de keuken goed met elkaar vinden. In het begin was dat anders : wanneer er gemeenschappelijk werd gekokkereld, liepen de twee tortelduifjes elkaar voor de voeten. Sinds er een spontane taakverdeling is gegroeid, is samen koken een aangename bezigheid. Sofie doet de basisbereidingen : zij bakt en stooft. Peter snijdt de groenten en verzorgt de afwerking. De twee zoeken in kookboeken naar recepten. Vroeger lag het boek van Jamie Oliver boven, nu zijn het boeken van Carluccio en enkele basiskookboeken. Internet is ook een rijke receptenbron, vooral de site het.gastronomen.net en die van de BBC. Hun voorkeur gaat naar gerechten met mediterrane invloed en sinds kort ook naar sushirecepten. Een geselecteerd recept wordt in de keuken meestal aangepast.

Organiseren Peter en Sofie een dineetje, dan denken zij weken op voorhand al na over de samenstelling van het menu. Hoe meer mensen rond de tafel aanzitten, hoe eenvoudiger de bereidingen zijn. Dan kiezen de hobbykoks voor gerechten die grotendeels op voorhand bereid kunnen worden, zodat zij zelf ook aan de feesttafel kunnen zitten. De dag van het diner zelf staan zij vaak de hele dag in de keuken.

Peter en Sofie hebben ieder hun voorkeur : Peter is verlekkerd op rood vlees, het liefst met bearnaisesaus, Sofie houdt van alle soorten vis op alle mogelijke manieren bereid. In de keuken gebruikt Peter snel te veel olijfolie of boter en toont Sofie meer discipline bij de dosering van vetstoffen.

Het recept met de rode poon is geïnspireerd op een bereiding die Gary Rhodes toonde op de BBC. Peter serveerde het toen zijn ouders kwamen en het was makkelijk en snel gemaakt. De basis van de bereiding van de lamsnootjes komt uit een boek van Wout Bru, de Vlaming die in Frankrijk een restaurant openhoudt. Het appeltaartje komt van vader, die banketbakker was. Het is eenvoudig en lekker, en je kan het op voorhand bereiden en op het laatste moment bakken.

Voor bij het lamsvlees kiest Peter een Penfolds Bin 2, gemaakt van shiraz en mourvèdre. Peter leerde de evenwichtige wijn kennen tijdens een reis naar Australië. De wijn is fruitig, met toetsen van bosbessen en kost 8 euro bij Delhaize.

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content