Hokkaidopompoen met krab en speculaas

hokkaidopompoen
(c) Diane Hendrikx
Voor 4 personen
  • 2 kleine hokkaidopompoenen
  • 1 el olijfolie
  • snuifje ras el hanout
  • 1 kleine butternutpompoen, geschild en zonder pitten
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 1 el olijfolie
  • 1 blaadje laurier
  • 1 takje tijm
  • peper
  • zout
  • 50 ml bouillon
  • 5 speculaaskoekjes
  • 4 el ciderazijn
  • 2 stengels lente-ui, fijngesnipperd
  • 1 el dragon, fijngesneden
  • 1 el zure room
  • 1 el citroensap
  • 200 g krabvlees, vers of uit blik
Saus
  • 250 ml bisque, vers of uit blik
  • 50 g room
  • 20 g roux
  • snuifje piment
  • 1 tl ketchup
  • 1 tl cognac
  • 25 g emmentaler, gemalen
Crumble
  • 45 g paneermeel
  • 35 g speculaas, fijngemalen
  • snuifje bonenkruid
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 180Ā°C.
  2. Was de hokkaidopompoenen en snijd ze overlangs in twee. Ontpit ze, wrijf de binnenkant in met olijfolie, breng op smaak met zout en ras el hanout en bak, met de snijkant naar boven, tot de pompoen gaar is (ongeveer 20 minuten).
  3. Snijd 2/3 van de butternut in kleine stukken. Stoof de sjalot aan in olijfolie en voeg de pompoenblokjes samen met de laurier, tijm, peper en zout toe. Giet de bouillon erbij en stoof tot de pompoen zacht is. Voeg de speculaaskoekjes toe en mix tot een gladde puree.
  4. Snijd de rest van de butternut in kleine blokjes en voeg de azijn toe. Zet de blokjes even aan de kant om te marineren in het zuur. Meng de krab met het citroensap, de lente-ui, fijngesneden dragon, zure room, peper en zout en de blokjes gemarineerde pompoen waarvan je de overtollige azijn afgiet.
  5. Maak de saus door de bisque te laten inkoken tot de helft van zijn volume. Voeg de room toe en laat nog even doorkoken en voeg de roux toe. Blijf roeren tot de saus gebonden is. Kruid met piment, ketchup en cognac en roer de kaas eronder.
  6. Maak de crumble door het paneermeel te mengen met de fijngemalen speculaas en het bonenkruid. Laat bruinen onder de grill gedurende 5 Ć  10 minuten.
  7. Stel het gerecht samen door de halve hokkaidopompoentjes te vullen met een lepel van de pompoenpuree. Hierop schep je een vierde van het krabmengsel. Oversaus met de saus van bisque en werk af met de crumble. Plaats in de voorverwarmde oven gedurende 10 minuten tot de saus lichtjes begint te bubbelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content