Eentje met suiker
Er is die beroemde scène in Five Easy Pieces, waarin Jack Nicholson probeert een omelet natuur te bestellen, zonder aardappelen en tomaten. De dienster is kortaf: geen wijzigingen, enkel wat op de kaart staat. “U kunt nummer twee krijgen, een omelet natuur, maar die komt met frieten.” De discussie duurt minutenlang, tot Nicholson overkookt en met zijn bekende duivelse blik alles wat op tafel staat, ? glazen en menukaarten, met één armzwaai op de grond doet belanden en vertrekt.
Iets ‘zonder’ krijgen is niet eenvoudig, al zien we de laatste tijd het woord steeds vaker op etiketten en menukaarten: zonder gluten, zonder pinda’s, zonder vlees, zonder zout, zonder suiker, zonder zuivel, zonder alcohol.
Terwijl ik dit schrijf, moppert een bevriende fotograaf op Facebook dat hij in een populaire eetgelegenheid alle moeite van de wereld heeft om de kippenwok zonder kip te krijgen. “Hoezo, alleen groensels dan?”, vraagt de bediende ongelovig.
Ook ik krijg ermee te maken. Twee van mijn vrienden hebben een alcoholloze periode ingelast. Ik trek naar de drankwinkel en vraag of ze lekkere dingen zonder alcohol hebben: wijn, bier? De baas geeft me een fles ‘gin zonder alcohol’ mee. Kleurloos, in een soort apothekersfles met een fraai etiket en de prijs van een betere gin. Ik mix het met gemberlimonade, steek er een fraai takje munt in en en we klinken. Helaas, het is te zoet, en van de ‘gin’ proef je niets. De afgekickte feestneuzen proeven het daarna puur, met een blokje ijs, en zeggen beleefd dat ze het wel lekker vinden. In het drankje zitten geen jeneverbessen en geen alcohol omdat het mengsel niet fermenteert en officieel mag het dus geen gin heten. ‘Kruidendrank met eikenschors en grapefruit- schil’ zou correct zijn, maar hoe lekker klinkt dát?
Kortom, ik word een beetje treurig van ons weelderige leven waarin ‘zonder’ een luxe en een verkoopargument is geworden. Daarom wens ik voor de komende feestdagen, en alles wat erna komt, een beetje meer mét: met smaak, met slagroom, met plezier, met een randje vet, of zoals ze in Gent zeggen voor het nieuwe jaar: eentje mee suiker!
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier