brons
Deze buste, “Fantasia” genaamd, is van Ant. Nelson. Is dat een buitenlandse kunstenaar? Voorts staat er ook “Fdr. H. Luppens-Bruxelles” op. Graag wat uitleg.
Achter de mysterieuze naam Nelson gaat volgens conservator Norbert Hostyn de kunstenaar Antoine Van Den Kerkchove (Brussel, 1849 – na 1910) schuil. Ons land telde in de vorige eeuw veel beeldhouwers met dezelfde familienaam: Paul, Aline, Antoine, Arthur, Auguste, Hortense, Jean, Jean-François, Joseph-Antoine, Louis en Louis-Jean! Daarom koos Antoine Van Den Kerckhove Nelson als artiestennaam. Arthur noemde zich Mario en Auguste werd Saibas. Dat allemaal om verwarring te vermijden.
De Brusselaar Antoine Van Den Kerckhove woonde rond 1881 in de Thiéfrystraat en rond 1888 in de Molenstraat 57. Op zijn palmares staat onder meer het beeld van geneesheer en revolutionair G.J. Chapuis, opgericht op het Martelarenplein van Verviers. Het Koninklijk Museum van Schone Kunsten van Brussel bestelde bij hem ook twee historische bustes, van de 17de-eeuwse beeldhouwers Sébastien Slodtz en Lucas Faydherbe. Van Den Kerckhove was een vruchtbaar beeldhouwer die ook behoorlijk populair was. De Fantasia is een van zijn vele bustes. Het is een voorbeeld van een genre dat veel navolging kende, ook bij Rodin toen hij in ons land verbleef. Hierbij beeldt de kunstenaar een geïdealiseerd portret uit van – meestal – een vrouw, dat beantwoordt aan de schoonheidsnormen van zijn tijd. Het personage kan zowel vrolijk als somber gestemd zijn, en zowel zwierig en modieus gekleed of naakt voorgesteld. Soms wordt zo’n buste verrijkt met bijvoorbeeld bloemen of fruit, omwille van wat extra symbolische waarde. Volgens de conservator is het genre van deze Fantasia, een zuiver product van de belle époque, niet bepaald het best scorende marktsegment van de 19de-eeuwse ‘bronzen’. Als we ervan uitgaan dat de buste inderdaad van brons is en zo’n 50 à 60 cm hoog, dan schatten we de waarde op ongeveer 65.000 fr. Norbert Hostyn stipt nog aan dat Fdr. Luppens staat voor de Fonderie Luppens, die zowel kunstbronzen, verlichtingsarmaturen als fantasieartikelen goot in haar atelier in de Denemarkenstraat 15 in Brussel. Het bedrijf had haar tentoonstellingsruimte op de Anspachlaan.
PIET SWIMBERGHE
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier