Bodo *
De mazouttank was leeg
Het eethuisje Bodo is gevestigd in een eeuwenoud Gents pand. Vanuit een van de eetvertrekken heeft men een uniek zicht op het Gravensteen. Bodo is de bijnaam van eigenares Lore Moerman, die als studente Germaanse bijkluste in de horeca en daar werd gebeten door de horecamicrobe.
Na haar studie volgde zij een eenjarige keukenopleiding aan de beroepsschool Ter Duinen, ging in de leer bij Wout Bru, werkte een jaar in Ossip en deed ervaring op in Auberge du Pecheur en in brasserieën in Gent. In 2016 deed ze haar eigen restaurant open.
Lore Moerman en haar vrouwelijke helpers komen op voor een eigentijdse, seizoengebonden kookstijl, waarin alles handmatig is bewerkt. Klanten komen terug voor de bereidingen met puree en stoemp. De eenvoudige inrichting van Bodo is geënt op de stijl van de Finse architect Alvar Aalto.
Michelin heeft het voor Bodo. In 2017 pakte de gids uit met een snel toegekende Bib Gourmand. Het keuzemenu van maximaal 37 euro, dat een voorwaarde is om de Bib Gourmand te verwerven, konden wij nergens vinden. Er is wel een lunch voor 19 euro, waarmee Lore scherp uit de hoek komt. Haar spijskaart vermeldt eigen creaties, aangevuld met klassiekers zoals vol-au-vent, zeetong met aardappelpuree, coq au vin of stoemp met braadworst en picklessaus.
Wij kwamen ’s avonds en werden aan de ingang verwelkomd door rioolgeurtjes, wat bij vochtig weer in deze middeleeuwse wijk normaal is, en hadden het koud. Geen wonder, de radiatoren stonden ijskoud. Geen excuses, wel warm ovenbrood en een glaasje tempranillo, banale tafelwijn uit de Don Quijote Winery uit La Mancha (4,50 euro). De bereiding van gratin van witloof met geitenkaas was op huishoudelijk niveau (12 euro). Een stukje filet van gerookte paling was verwerkt in een eenvoudige compositie met rode biet en verse kruidenkaas (13 euro). Gelijktijdig met het hoofdgerecht kwam er eindelijk warmte in de radiatoren. Bij navraag bleek dat de mazouttank leeg was geweest. Een mooi, dik stuk gebakken griet lag in het bord met een lekkere knolselderpuree en shiitakes (22 euro). De bouillabaisse met zeeduivel en grote verse mosselen was waterig van samenstelling en kwam met toast en rouille (22 euro). Afsluiten gebeurde met een ‘soort van kaastaart’ met lemoncurd (8 euro). Wij gingen niet erg enthousiast buiten.
Zaterdagmiddag, zondag en maandag gesloten.
Burgstraat 2, 9000 Gent, 09 25 62 900, bodo.gent
TEKST PIETER VAN DOVEREN
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier