Wildzwemmen bij de buren: zes paradijselijke zwemplekken in Europa

In België geldt er een verbod op wildzwemmen omdat er risico's aan verbonden zijn. In landen als Zwitserland en Zweden gaan ze er anders mee om: kinderen krijgen van jongs af aan mee hoe je bijvoorbeeld een koudeshock moet vermijden. Informeer jezelf, en trek dan naar één van deze zes Europese zwemparels waar je wel een frisse duik in het water mag nemen.

Wildzwemmen bij de buren: zes paradijselijke zwemplekken in Europa
Ponton over meer © Getty

Vänermeer (Zweden) © Getty

Het Vänermeer (Zweeds: Vänern) is met zijn oppervlakte van 5655 vierkante kilometer het grootste meer van Zweden en het derde grootste van Europa. Langs de kustlijn van 4800 kilometer ontdek je talrijke zandstranden en ondiepe baaien. Avontuurlijke waterratten zullen ongetwijfeld crawlen naar de ontelbare eilandjes, meer relaxte zwemmers kunnen genieten van een horizon waar geen enkel ander mens te bespeuren valt.

Königssee (Duitsland) © Getty

De Königssee ligt in het zuidoosten van Duitsland, aan de voet van de Watzmann (2713 m) in het Nationaal Park Berchtesgaden. Door de omringende bergen heeft dit schilderachtige meer iets weg van de Noorse fjorden, waar de echo van je stem lang nazindert.

Cavagrande del Cassibile (Sicilië) © Getty

In het zuidwesten van Sicilië ligt het prachtige natuurpark Riserva Naturale Cavagrande del Cassibile, met daarin de zogenaamde Laghetti di Avola ('de Avola-baden'): kleine, natuurlijke poelen uitgesneden in witte steen. Je moet er wel iets voor over hebben, want het pad naar de vijvers is ongeveer anderhalve kilometer lang en op sommige plaatsen behoorlijk steil. Het is het waard: de mooie wandeling voert je langs oosterse bananenbomen en heerlijk geurende oleanders.

Meer van Annecy (Frankrijk) © Getty

Het meer van Annecy is de op één na grootste plas in Frankrijk. Het kristalheldere water heeft een omtrek van 38 kilometer en een diepte van maar liefst 80 meter. Dankzij de talrijke zuiveringsinstallaties en waterbehandelingsstations is het een van de schoonste meren ter wereld. Voor een adembenemend uitzicht over het meer moet je op de bergpas van Forclaz zijn.

Lag Tuleritg (Zwitserland) © Getty

Veel bekender dan Lag Tuleritg is het Caumameer, ook wel 'de parel van Flims' genoemd. Maar hoewel daar een toelage gevraagd wordt aan toeristen die willen zwemmen, kunnen waterratten vrij plonzen in Lag Tuleritg, een kleiner bosmeer op slechts een halve kilometer afstand. Het water van de plas is net zo blauw en het bosrijke landschap errond even idyllisch.

Ullswater (Engeland) © Getty

Ullswater is een van de populairste en mooiste meren in het Lake District. Je kunt hier op verschillende plekken van de rotsen springen in het kristalheldere water. Dankzij de ligging van het meer beleef je de mooiste zwempartijtjes bij zonsondergang. Wie wil betalen voor een cliff jump-ervaring, begeeft zich naar Kailpot Crag, waar je een sprong kan wagen van zo'n vijftal meter hoog.