Tweeduizend wetenschappers vragen redding van Grote Barrièrerif

© iStockphoto

Tweeduizend deskundigen van koraalriffen dringen aan op snelle stappen om het Grote Barrièrerif en andere riffen te redden. Dat kan onder meer door het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen, schrijven ze in een brief aan de Australische premier Malcolm Turnbull.

De brief, ondertekend door de huidige en voormalige voorzitters van de Internatinal Society for Reef Studies, is verstuurd in naam van de tweeduizend aanwezigen op het internationale symposium van de organisatie dat dit weekend werd georganiseerd in Hawaï.

Economie

“Zoals bekend zijn koraalriffen bij de meest biodiverse ecosystemen op de planeet, en verschaffen ze ecosysteemdiensten aan meer dan 500 miljoen mensen over de hele wereld”, schrijven ze. “Maar ze worden bedreigd met de totale ineenstorting door de snelle klimaatverandering. De helft van de koraalriffen is al vernield door een combinatie van lokale en wereldwijde factoren, en de komende twee decennia zal die schade nog toenemen naarmate de temperatuur blijft stijgen.”

Volgens de wetenschappers vormt dat een bedreiging voor een kwart van alle zeeleven, en daarmee ook voor honderden miljoenen mensen die van dat leven afhankelijk zijn voor hun levensonderhoud.

“Dit jaar zagen we de ergste verbleking van koraal in de geschiedenis”, waarschuwen de wetenschappers. “Dat vormt een bedreiging voor talrijke koralen overal ter wereld, inclusief het Grote Barrièrerif, het grootste en bekendste van alle riffen.”

Steenkool

Het Grote Barrièrerif lijdt immers niet enkel onder de klimaatverandering, maar ook onder baggerwerken voor een nieuwe haven en intense scheepvaart. Australië plant een grote nieuwe haven in de buurt van het rif, voor de grootschalige export van steenkool.

“We roepen de Australische regering op om de export van steenkool niet langer te steunen, en specifiek om vergunningen voor nieuwe mijnen te stoppen of in te trekken, inclusief de steenkoolmijn in Queensland, die mogelijk de grootste in de wereld zal worden en ook de meest schadelijke bron van atmosferische vervuiling”, schrijven de wetenschappers. “We dringen er bij u op aan om de bescherming van het rif te verbeteren en het voortouw te nemen in dit wereldwijde en cruciale dossier.” (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content