Toerisme naar Tsjernobyl explodeert na succesvolle reeks

Het spookstadje Tsjernobyl wordt overspoeld door toeristen.

Sinds de lancering van de HBO-miniserie Chernobyl is er een massale toestroom van toeristen naar de gelijknamige spookstad in Oekraïne. Het toerisme in de voormalige nucleaire site is intussen bijna verdubbeld.

Na de kernramp in 1986 veranderde Tsjernobyl jarenlang in een spookstad met verboden toegang. Pas toen de radioactiviteit begon te dalen, durfden steeds meer toeristen de nucleaire zone weer te betreden. Sinds de lancering van de HBO-miniserie Chernobyl, nog maar een maand op de buis, is dat aantal toeristen met maar liefst 40 procent gestegen.

Vijf afleveringen lang houdt de show de kijker aan het scherm genageld met zijn dramatische reconstructie van één van de grootste rampen uit onze recente geschiedenis. De beelden van het achterblijvende landschap willen de toeschouwers nu met eigen ogen zien, zo blijkt uit de cijfers van lokale reisorganisatoren. Zo ziet de aanbieder SoloEast het aantal excursiebookingen voor de zomer elke dag stijgen.

Recordscore

Op de online filmdatabase IMDb gaat Chernobyl na 140.000 publieksstemmen aan de haal met de hoogste score ooit. De reeks steekt met zijn 9,7/10 de gelauwerde AMC-dramaserie Breaking Bad, de BBC-natuurreeks Planet Earth II en de ook al veelbekroonde HBO-reeks Band of Brothers voorbij.

Hoewel Chernobyl ook in het aangrenzende Rusland een succes is, proberen de media daar de populariteit in te tomen door de show af te doen als ‘karikaturaal’ en ‘onwaar’. De Russische zender NTV antwoordde zelfs met een eigen, patriottische Chernobyl -serie, die steunt op de theorie dat Amerikaanse CIA-spionnen sabotage-acties hebben gepleegd in Tsjernobyl.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content