Olifantenanimatie (shows, ritjes, wassen, voeren of poseren voor selfies) levert jaarlijks honderden miljoenen euro's op. WAP verwacht dat de dalende inkomsten tijdens de coronacrisis zullen worden gecompenseerd door olifanten extra te laten animeren, zo werken toeristen onbewust dierenleed in de hand.

WAP telde 3837 olifanten in gevangenschap, verspreid over 357 olifantenkampen en opvangplekken in Thailand, India, Laos, Cambodja, Nepal, Sri Lanka en Maleisië. Slechts zeven procent van de olifanten in gevangenschap heeft een fatsoenlijke opvangplek. Het leeuwendeel leeft onder erbarmelijke omstandigheden: vastgeketend aan korte kettingen, in onhygiënische omstandigheden en met amper contact met soortgenoten.

In Thailand alleen groeide het aantal olifanten in gevangenschap met 70 procent op tien jaar tijd. Ruim de helft van de kampen biedt olifantenritten aan. Op 98 locaties kan je meedoen aan het wassen van een olifant. "Het lijkt misschien een mooi alternatief, maar dat is het niet. Ook achter deze vormen van vermaak schuilt dierenleed. Olifanten worden op een gruwelijke manier getraind om ze veilig in te kunnen zetten, ze worden gedwongen om mee te draaien in een programma en kunnen geen natuurlijk gedrag vertonen", aldus WAP. De dierenbeschermingsorganisatie telde slechts zeventien gewone observatieplekken waar olifanten vanop gepaste afstand kunnen worden bewonderd en er geen direct contact mogelijk is.

Olifantenanimatie (shows, ritjes, wassen, voeren of poseren voor selfies) levert jaarlijks honderden miljoenen euro's op. WAP verwacht dat de dalende inkomsten tijdens de coronacrisis zullen worden gecompenseerd door olifanten extra te laten animeren, zo werken toeristen onbewust dierenleed in de hand. WAP telde 3837 olifanten in gevangenschap, verspreid over 357 olifantenkampen en opvangplekken in Thailand, India, Laos, Cambodja, Nepal, Sri Lanka en Maleisië. Slechts zeven procent van de olifanten in gevangenschap heeft een fatsoenlijke opvangplek. Het leeuwendeel leeft onder erbarmelijke omstandigheden: vastgeketend aan korte kettingen, in onhygiënische omstandigheden en met amper contact met soortgenoten. In Thailand alleen groeide het aantal olifanten in gevangenschap met 70 procent op tien jaar tijd. Ruim de helft van de kampen biedt olifantenritten aan. Op 98 locaties kan je meedoen aan het wassen van een olifant. "Het lijkt misschien een mooi alternatief, maar dat is het niet. Ook achter deze vormen van vermaak schuilt dierenleed. Olifanten worden op een gruwelijke manier getraind om ze veilig in te kunnen zetten, ze worden gedwongen om mee te draaien in een programma en kunnen geen natuurlijk gedrag vertonen", aldus WAP. De dierenbeschermingsorganisatie telde slechts zeventien gewone observatieplekken waar olifanten vanop gepaste afstand kunnen worden bewonderd en er geen direct contact mogelijk is.