Zot van Zweden: de mooiste nationale parken in beeld

De nationale parken in Zweden zijn net zo gevarieerd als het land groot is: van ruige bergachtige landschappen tot vriendelijke eilandjes en betoverende oerbossen.

Zot van Zweden: de mooiste nationale parken in beeld
. © Getty Images

Lees ook:

Dit zijn de leukste Zweedse stadjes volgens de Zweden zelf

50 plaatsen die je moet zien in Scandinavie

Deze plaatsen moet je zien in Finland

Dit zijn de mooiste plaatsen in Noorwegen

Zweden © Getty Images

Abisko National Park: dit in Zweeds Lapland (in het noorden van het land) gelegen 77 vierkante kilometer grote park behoort tot de beste plaatsen in de wereld om het noordelicht te aanschouwen. Je vindt er een majestueus landschap met besneeuwde bergtoppen en een uitgestrekte, groene vallei met berkenbomen waar de Abiskojakka rivier doorheen slingert. In Abisko begint of eindigt de 425 kilometer lange Kungsleden wandeltocht.

Zweden © imagebank.sweden.se

Abisko National Park

Zweden © Emanuel Enberg, Wikicommons

Abisko National Park

Zweden © Pavel.shyshkouski, Wikicommons

Abisko National Park

Zweden © MPotter-Adams, Wikicommons

Abisko National Park

Zweden © GF

Ängsö National Park: deze archipel ligt iets ten noordoosten van Stockholm. Het is al sinds 1909 een nationaal park en het beschermt een typisch Zweeds boerenlandschap dat in de negentiende eeuw werd aangelegd. Het is een vriendelijk deel van Zweden met glooiende heuvels, weilanden, bossen en in de lente een bonte bloemenpracht.

Zweden © Sniper Zeta, Wikicommons

Ängsö National Park

Zweden © Alexander Hall_Imagebank.sweden.se

Åsnen National Park is het jongste nationale park in Zweden. Het werd op 25 mei aan de lijst met parken toegevoegd. Het 1868 hectare grote Åsnen ligt in het zuiden van Zweden en omvat een meer met een groot aantal beboste en rotsachtige eilandjes. De beste manier om van het park te genieten is vanuit een kano waarmee je van het ene naar het andere eilandje kan peddelen.

Zweden © Alexander Hall_Imagebank.sweden.se

Åsnen National Park

Zweden © Silverkey, Wikicommons

Björnlandet National Park is een oerbos in het hoge noorden van het land. Het is een 23 vierkante kilometer grote wildernis met een primair bos van pijnbomen, moerassen en diepe ravijnen. Je wandelt er eeuwen terug in de tijd want er is in de loop van vele eeuwen weinig veranderd.

Zweden © Silverkey, Wikicommons

Björnlandet National Park

Zweden © Silverkey, Wikicommons

Björnlandet National Park

Zweden © Bernt Fransson, Wikicommons

Blå Jungfrun National Park betekent letterlijk 'blauwe jonkvrouw'. Het is een onbewoond eiland dat 86 meter boven de Kalmar Straat in de Oostzee uitsteekt. Dankzij de geïsoleerde ligging - je moet vijf uur varen om er te komen - is het er lekker rustig en worden er allerlei sagen en legenden over verteld. Zo zouden heksen er op hun bezemstelen naartoe vliegen om er bijeenkomsten te houden. De granieten rotsen zijn glad afgerond tijdens de laatste ijstijd. Tussen de rotsen door groeien loofbomen. Leuk om te bezoeken zijn de grotten en vooral het labyrint van stenen waarvan niemand weet hoe het is ontstaan. Vaststaat dat het er in 1741 al was. In dat jaar bezocht de beroemde botanist Carl Linnaues het eiland en hij schreef er al over.

Zweden © Mitchelldwhalen, Wikicommons

Blå Jungfrun National Park

Zweden © Henrik Sendelbach, Wikicommons

Dalby Söderskog National Park is maar 36 hectare groot en ligt in het zuiden van Zweden. Het werd al in 1919 erkend als nationaal park en dat heeft vooral te maken met het bijzondere loofbos met een zee van bloemen die in de lente voor een prachtige kleurenpracht zorgen.

Zweden © Guillaume Baviere, Wikicommons

Dalby Söderskog National Park

Zweden © Rickard Törnblad, Wikicommons

Dalby Söderskog National Park

Zweden © Getty Images

Djurö National Park is een 24 vierkante kilometer grote archipel gelegen in het Vänermeer, het grootste meer in Zweden. De eilandjes zijn onbewoond en je moet zelf een bootje huren om er te komen. Het is er daarom heerlijk rustig en je kan er een groot aantal verschillende vogels waarnemen.

Zweden © Torbjorn Einarsson, Wikicommons

Djurö National Park

Zweden © Torbjorn Einarsson, Wikicommons

Djurö National Park

Zweden © Andrew Dyer, Wikicommons

Färnebofjärden National Park ligt in het oosten van Zweden. Het is een 101 vierkante kilometer groot rivierenlandschap. Rondom de Dalälven rivier is een bijzondere mozaïek van waterwegen, moerassen, eilandjes, klippen, bossen en weides ontstaan. Het zal niet verbazen dat deze combinatie ideaal is voor vogels.

Zweden © Joakimhansen, Wikicommons

Färnebofjärden National Park

Zweden © MikhaelDelsey, Wikicommons

Färnebofjärden National Park

Zweden © Silverkey, Wikicommons

Fulufjället National Park, een ruig natuurgebied in het noorden van Zweden, ligt op de grens met Noorwegen en is genoemd naar de 1.044 meter hoge Fulufjället berg. Het 385 vierkante kilometer grote natuurgebied is uniek in Zweden omdat er, dankzij de afwezigheid van rendieren, veel gras, struiken en mos groeit. Op het hoge plateau waarin verschillende rivieren zich een weg gesneden hebben, komen wel veel andere dieren zoals beren, lynxen en een groot aantal vogels zoals de auerhoen, korhoen, giervalk (de grootste valk ter wereld) de blauwe kiekendief, allerlei uilen en de Taigagaai die symbool staat voor het park.

Zweden © Silverkey, Wikicommons

Fulufjället National Park

Zweden © Silverkey, Wikicommons

Fulufjället National Park

Zweden © Silverkey, Wikicommons

Garphyttan National Park behoort tot de oudste nationale parken in Zweden. Rondom het oude landgoed Östra Gården werd een mooi landschap van bossen, akkers en weilanden aangelegd. Tussen de loofbomen groeien vrolijk gekleurde bloemen zoals anemonen en lelietjes-der-dalen. Garphyttan ligt in het zuiden op de hoogte van Stockholm.

Zweden © Silverkey, Wikicommons

Garphyttan National Park

Zweden © Ingeborg van Leeuwen, Wikicommons

Gotska Sandön National Park ligt op een eiland in de Oostzee ten zuidoosten van Stockholm. Je vindt er mooie zandstranden waarop zeehonden liggen te zonnen. Daarachter een laag duinen waarvan de hoogste 42 meter groot is, gevolgd door pijnbomen waarvan de oudste er al zo'n 500 jaar staat.

Zweden © Lukasz Lukomski, Wikicommons

Gotska Sandön National Park

Zweden © Per-Olof Forsberg, Wikicommons

Gotska Sandön National Park

Zweden © Lansstyrelsen Gavleborg, Wikicommons

Hamra National Park is een van de weinige primaire bossen in het midden van Zweden. Het bestaat daarom al sinds 1909. De eeuwenoude bossen vormen een mooi geheel met een systeem van moerassen, venen, poelen en eilandjes met pijnbomen.

Zweden © Lansstyrelsen Gavleborg, Wikicommons

Hamra National Park

Zweden © Birgitta Olsson, Wikicommons

Haparanda Skärgård National Park is de meest noordelijk gelegen archipel in Zweden. Het bestaat uit honderden onbewoonde eilandjes die - omdat ze relatief jong zijn - nog altijd groeien. Het water eromheen is nogal ondiep waardoor het niet zo simpel is om er met een bootje aan te meren. De eilandjes worden gekenmerkt door brede zandstranden, duinen, loof- en naaldbossen, heidevelden en weilanden.

Zweden © Birgitta Olsson, Wikicommons

Haparanda Skärgård National Park

Zweden © Bengt Nyman, Wikicommons

Kosterhavet National Park is het eerste en enige mariene park in Zweden en omvat een tot 247 meter diepe trog in het Skagerrak. Dankzij het hoge zoutgehalte en de lage temperatuur komen er enorm veel diepwaterplanten voor. In totaal leven in het 390 vierkante kilometer grote gebied zo'n 12.000 planten- en diersoorten.

Zweden © Sjo, Wikicommons

Kosterhavet National Park

Zweden © Svante Hultengren, Wikicommons

Kosterhavet National Park

Zweden © Getty Images

Muddus National Park is een groot natuurgebied in Lapland in het noorden van het land. Het maakt deel uit van het Unesco-erfgoed Laponia. Muddus behoort tot de stilste plekken in Zweden. Je vindt er een taigalandschap met hoge pijnbomen, enorme moerassen, watervallen en diepe kloven. De dieren die er leven zijn typisch voor een zo noordelijk gelegen gebied: beren, lynxen, veelvraten, rendieren, herten en een enorme hoeveelheid vogels.

Zweden © Getty Images

Muddus National Park

Zweden © Tracy Houston Durrant, Wikicommons

Norra Kvill National Park in het zuiden is met 114 hectare een heel stuk kleiner. Het is een magische boswereld met een groen tapijt van mossen. Het is weliswaar geen oerbos, maar oogt wel zo door de enorme pijnbomen en sparren waarvan sommige een omtrek van 2,5 meter en een hoogte van 35 meter bereiken.

Zweden © Pudelek, Wikicommons

Norra Kvill National Park

Zweden © SiberianJay, Wikicommons

Padjelanta National Park is met een oppervlakte van 1985 vierkante kilometer het grootste nationale park in Zweden. Het ligt in Lapland en vormt samen met Sarek en Stora Sjöfallet het grootste oerlandschap in Europa. Het onderscheidt zich van Sarek doordat de bergtoppen hier ronder en niet zo spits zijn. In het open landschap met veel meren komen vrijwel geen bomen voor omdat het boven de boomgrens ligt.

Zweden © SiberianJay, Wikicommons

Padjelanta National Park

Zweden © Hans Nydal, Wikicommons

Padjelanta National Park

Zweden © TobbebBack, Wikicommons

Pieljekaise National Park: ook dit park ligt in Lapland. De bergen zijn hier niet al te hoog waardoor je er groene valleien vindt waar alpenweides met uitbundige bloemen en nog hoger kale bergtoppen boven uitsteken. De hoogste berg is de Pieljekaise met 1138 meter.

Zweden © TobbebBack, Wikicommons

Pieljekaise National Park

Zweden © Getty Images

Sarek National Park is met 1970 vierkante kilometer het op een na grootste, het oudste en waarschijnlijk het bekendste nationale park in Zweden. Het is een enorme wildernis die gekenmerkt wordt door spitse en kale bergtoppen die hoger zijn dan tweeduizend meter, meer dan honderd gletsjers, snelstromende riviertjes en smalle dalen. Toeristen zie je er niet veel, maar de Sami wonen er al sinds mensenheugenis. In Sarek zijn geen voorzieningen, geen aangegeven wandelpaden of hutten, maar dat maakt het juist zo speciaal.

Zweden © Getty Images

Sarek National Park

Zweden © Getty Images

Sarek National Park

Zweden © Mickaël Delcey, Wikicommons

Skuleskogen National Park (24 vierkante kilometer) ligt aan de Botnische Golf in het noordoosten van Zweden. Hoge bergen, eeuwenoude bossen en de kust vormen samen een schitterende combinatie. In de negentiende eeuw werd weliswaar een groot deel van de bomen gekapt, maar het bos heeft zich ondertussen zo goed hersteld dat daar niets meer van te zien is.

Zweden © Tone Bjerkli, Wikicommons

Skuleskogen National Park

Zweden © Tone Bjerkli, Wikicommons

Skuleskogen National Park

Zweden © Tone Bjerkli, Wikicommons

Söderåsen National Park is een heuvelrug begroeid met berkenbomen en omringd door diepe valleien uitgesleten door rivieren. Je hebt er een schitterend uitzicht op de Skåne vallei in het zuiden van Zweden. Het wordt wel de Grand Canyon van Skåne, al lijkt dat een beetje overdreven omdat het hoogste punt maar op tweehonderd meter ligt.

Zweden © Hugsterpizza, Wikicommons

Söderåsen National Park

Zweden © Andreaze, Wikicommons

Sonfjället National Park (103 vierkante kilometer) wordt gedomineerd door de Sonfjället berg die met zijn besneeuwde top hoog boven de bossen uitsteekt. Sonfjället is een van de belangrijkste leefgebieden van beren in Scandinavië en staat verder bekend om de bijzondere geologische formaties.

Zweden © Arild Vagen, Wikicommons

Sonfjället National Park

Zweden © Getty Images

Stenshuvud National Park: qua landschap zou je hier eerder denken dat je je in het zuiden van Europa begint. De stranden omlijnd door loofbomen (voornamelijk haagbeuken) ogen exotisch.

Zweden © Mickaël Delcey, Wikicommons

Stenshuvud National Park

Zweden © Kari Siren, Wikicommons

Stora Sjöfallet of Stuor Muorkke National Park: het Akka massief dat in dit park ligt wordt wel de 'koningin van Lapland' genoemd. Stora Sjöfallet betekent letterlijk 'grote waterval' en de Sami-naam Stuor Muorkke verwijst naar het land tussen twee grote meren. Het park is dan ook gesticht om de watervallen en de bron - de meren - te beschermen.

Zweden © SilverKey, Wikicommons

Stora Sjöfallet of Stuor Muorkke National Park

Zweden © STF Saltoluokta Fjällstation, Wikicommons

Stora Sjöfallet of Stuor Muorkke National Park

Zweden © Silverkey, Wikicommons

Store Mosse National Park is een groot moerasgebied in het zuiden van Zweden dat in de loop van achtduizend jaar werd gevormd. Het is een belangrijk broedgebied voor vogels waaronder de imposante kraanvogels. Je kan er mooie wandelingen maken waarbij je onderweg kan genieten van de vogelwereld vanuit verschillende vogelkijkhutten.

Zweden © Silverkey, Wikicommons

Store Mosse National Park

Zweden © Getty Images

Tiveden National Park (twintig vierkante kilometer) is het zuiden van Zweden is een bijzonder fraai bosgebied met tien meter hoge boulders waaraan je nog de sporen van een vroegere ijskap kan zien. Verder zijn er mooie meertjes en grotten waaronder de vroegere offerplaats Stenkalla.

Zweden © Jan Ainali, Wikicommons

Tiveden National Park

Zweden © Ullasa Kodandaramaiah, Wikicommons

Töfsingdalen National Park ligt in het midden van de Zweden op de grens met Noorwegen en is moeilijk te bereiken. Daarom is het het minstbezochte nationale park in Zweden. Het oerbos met pijnbomen, sparren, verlaten open ruimtes, snelstromende riviertjes en heldere meertjes is een droombestemming voor avontuurlijke natuurliefhebbers.

Zweden © Ullasa Kodandaramaiah, Wikicommons

Töfsingdalen National Park

Zweden © Hartenfelser, Wikicommons

Tresticklan National Park (30 vierkante kilometer) ligt ook op de grens met Noorwegen en ook hier is het heerlijk rustig. Je kan er in de naaldbossen met meertjes en moerassen dagen wandelen zonder huizen of wegen te zien.

Zweden © Hartenfelser, Wikicommons

Tresticklan National Park

Zweden © Ivan Dyachkov, Wikicommons

Tyresta National Park ligt op slechts twintig kilometer van Stockholm. Het is een typisch ongerept Zweeds landschap met heldere meren, eeuwenoude pijnbomen en - passend bij dit soort oerbossen - een grote verscheidenheid aan planten en dieren.

Zweden © Roger Araujo Llamas, Wikicommons

Tyresta National Park

Zweden © Sorken22, Wikicommons

Tyresta National Park

Zweden © hsskBerra, Wikicommons

Vadvetjåkka National Park ligt in het uiterste noordoosten, in een afgelegen hoek van het land. Het is genoemd naar de gelijknamige berg die het park domineert. Aan de voet van de berg ligt een delta met riviertjes, moerassen en een grote diversiteit aan planten die veel vogels aantrekken. Er komen weinig toeristen, maar wel Sami die er hun rendieren laten grazen.