Tot één miljoen diersoorten bedreigd in komende decennia

. © iStock/Getty Images

Van de 8 miljoen diersoorten op onze planeet zullen er de komende decennia 500.000 tot 1 miljoen met uitsterven bedreigd zijn.

Uit een 1.800 pagina’s tellend ontwerprapport van het Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten (IPBES), waar 150 experten uit 50 landen drie jaar aan meewerkten, blijkt dat de komende decennia 500.000 tot een 1 miljoen van de 8 miljoen diersoorten op onze planeet met uitsterven bedreigd zijn.

Het IPBES-rapport is een wereldwijde evaluatie van ecosystemen en wordt van 29 april tot 4 mei tijdens een conferentie in Parijs besproken. Volgt dan eventuele goedkeuring door de 130 lidstaten van de internationale organisatie.

In het ontwerprapport stellen de experten onder meer dat er ‘onafhankelijke bewijzen zijn voor een snelle, imminente toename van het aantal dieren dat uitsterft’. Die stijging komt er ‘zelfs als de factoren die de uitsterving veroorzaken, niet in­ten­si­fiëren’. Concreet zullen op de 8 miljoen geschatte soorten (waarvan 5,5 miljoen insectensoorten) ‘500.000 tot 1 miljoen soorten met uitsterven bedreigd zijn, waarvan veel in de volgende decennia’.

Zesde uitstervingsgolf

De conclusie van het ontwerprapport van IPBES stemt overeen met waarschuwingen van verschillende wetenschappers dat onze planeet op dit moment opnieuw een grote uitstervingsgolf ondergaat. Deze ‘zesde uitstervingsgolf’ is de eerste die wordt toegeschreven aan de invloed van de mens.

De voornaamste oorzaken van de massale uitsterving zijn volgens het ontwerprapport namelijk landgebruik (land-, bos- en mijnbouw) en jacht en visserij. Daarna volgen klimaatverandering – die volgens de onderzoekers ook mede door de eerste twee factoren wordt gedreven -, vervuiling en invasieve soorten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content