Koraal in centraal en noordelijk Groot Barrièrerif sterft af op grote schaal

'The Great Barrier Reef' in Australië © BELGA

De alarmerende berichten over het Groot Barrièrerif in Australië stapelen zich op. Veel koraal in het centrale en noordelijke deel van het rif is dood of sterft af, zeggen onderzoekers.

In april wees onderzoek vanuit de lucht al uit dat maar liefst 93 procent van het Groot Barrièrerif is getroffen door verbleking. Nieuw onderwateronderzoek van 84 riffen maakt dat concreter.

Gemiddeld een derde van de koraal in het centrale en noordelijke deel is dood is of sterft af, zegt het Australische Centre of Excellence for Coral Reef Studies.

Nooit op deze schaal

Het 2300 kilometer lange Groot Barrièrerif bestaat uit 911 koraalriffen.

Het is niet de eerste keer dat het Groot Barrièrerif getroffen wordt door plotse verbleking. Dat gebeurde onder meer ook al in 1998 en 2002. Maar wetenschappers hebben nooit eerder verbleking op deze schaal gezien.

El Niño

Grote schuldige is het weerfenomeen El Niño, waardoor het zeewater, dat al gestaag opwarmt door klimaatverandering, dit seizoen nog warmer werd.

Koelt het zeewater af, dan kan minder zwaar getroffen koraal zich herstellen. Volgens het jongste onderzoek zou het zuidelijke deel van het Groot Barrièrerif relatief gespaard zijn gebleven.

Pas over enkele maanden zal men kunnen vaststellen hoeveel koraal er uiteindelijk is afgestorven. Het kan voor veel soorten jaren duren voor ze terugkeren. (IPS/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content