Uitgetest: logeren in een designinterieur met zicht op zee in Paradis Apartment

© Frederik-Vercruysse
Jorik Leemans
Jorik Leemans Journalist

Een goede slaapplek maakt een weekendje weg net dat tikkeltje leuker. Knack Weekend test regelmatig hotels, B&B’s of andere interessante logeeradressen op maximum een drietal uur van Brussel en maakt achteraf de balans op. Deze week: Paradis Apartment in Oostende.

Waar – Je vindt Paradis Apartment op nog geen kwartier wandelen van het station van Oostende, gelegen aan de zeedijk tussen het Kursaal en de oranjerode ‘Rock Strangers’ van Arne Quinze.

Type – Gerenoveerd jarenzestigappartement vol designermeubels dat plaats biedt voor vijf gasten.

Ideaal voor een weekend uitwaaien onder vrienden. Alleen even strootje trekken voor wie in het stapelbed moet kruipen. 

Waarom zou je er heen gaan? We logeerden nog nooit in een vakantieverblijf met een dergelijk verbluffend zicht op de Noordzee. 

Prijs – Vanaf 280 euro per nacht.

Website – paradisapartment.com 

Eerste indruk

Om het met de woorden van een van onze reisgezellen te stellen: zelfs iemand die nooit de aantrekkingskracht van een (tweede)verblijf aan onze kust begreep, kan in Paradis Apartment onmogelijk nog op valabele argumenten komen. Vanop de achtste verdieping is het uitzicht in dit hoekappartement adembenemend. We zouden door het eindeloze turen naar de groengrijze Noordzee, de haven en de passanten op het strand haast vergeten dat er ook binnen heel wat moois te ontdekken valt. Maar daarover later meer. 

Met zijn 97 vierkante meter voelt het appartement bijzonder ruim. De open keuken versterkt dat gevoel alleen nog meer. We schenken onszelf een glas wijn in en verkennen de verschillende ruimtes. Albane Paret en Micha Pycke, bezielers van het PR- en communicatiebureau Club Paradis, vertaalden hun gedeelde liefde voor de stad Oostende en mooie interieurs in een esthetisch vakantieverblijf.

Naar eigen zeggen wilden ze daarbij geen home away from home creëren, maar vooral een gecureerd aanbod van designermeubels en objecten tonen in een leefbare context, en niet de witte galeries of winkels waarin ze doorgaans opduiken. Het resultaat is een visueel prikkelend interieur. We begrijpen dat het appartement al internationaal in de pers werd opgepikt. 

© Frederik-Vercruysse

Interieur

Van voormalige Designers van het Jaar als Muller Van Severen en Linde Freya Tangelder van Destroyers/Builders tot werken uit de galerij MANIERA: de lijst van aanwezig design is imposant. Paret en Pycke vulden aan met meubels en objecten van jonge en opkomende labels als Coseincorso en Home Studyo, en verschillende kunstwerken van artlead.

In het boekje op de salontafel van Destroyers/Builders ontdekken geïnteresseerden meteen hoeveel het meubel kost. Zelf nemen de eigenaars geen commissies op werken die via hun appartement verkocht worden, maar is het vooral een visueel visitekaartje voor verschillende labels waar ze professioneel mee samenwerken of bevriend mee zijn. We zetten ons glas rode wijn voor de veiligheid toch maar even op de eettafel wanneer we het prijskaartje voor het tapijt van Christoph Hefti voor MANIERA zien.

© Frederik-Vercruysse

Het is fijn om als designliefhebber nieuwe ontdekkingen te doen, zoals het keramiek van LERRY ceramics, of enkele gekendere meubels voor het eerst te kunnen uittesten in een woning, zoals de Wire C #1 van Muller Van Severen en de krukjes van het Brusselse designlabel Vormen die al langer op ons wenslijstje staan. In het salon ondervinden we dat een mooi meubel niet automatisch ook even goed zit. We missen een comfortabele stoel of sofa om in weg te zakken. Al kan dat binnenkort alweer anders zijn: Paret en Pycke plannen elke zes à acht maanden het interieur om te gooien en nieuwe werken te etaleren. 

Nog een coup de coeur: de keuken van het Gentse Atelier Ternier. Ze maakten een op maat gemaakt roestvrijstalen kookeiland en een eyecatcher in de vorm van een golvende wand in gelakt sapelifineer. In alle richtingen is het hier koken with a view

Kamers

Het appartement telt twee slaapkamers. Terwijl wij onze intrek nemen in de masterbedroom, logeert een bevriend koppel in de aanpalende slaapkamer in een stapelbed. Het is een van de favoriete plekken van de jonge dochters van Paret en Pycke, maar ook als volwassene is het comfortabel slapen, zo horen we de volgende ochtend. 

Onder het bed bevindt zich nog een extra bed dat opgezet kan worden voor een vijfde gast. Ook in de slaapkamers blijf je design en kunst ontdekken, van het modulaire kastensysteem Stack van Studio Moto tot een wandtapijt van het Georgische duo Rooms Studio. 

© Frederik-Vercruysse

De ruime badkamer kreeg een leuke retrostijl met gekleurde wandtegels en een vintage ogende wastafel. Je wassen doe je hier met producten van het Australische label Aesop. Na een verkwikkende douche vegen we de stoom van de spiegel die Muller Van Severen voor HAY ontwierp en zijn we klaar om Oostende in te duiken.

Eten en drinken

Niet thuis in de Stad aan Zee? In de gids van het appartement tippen de eigenaars uiteenlopende adressen om de benen onder tafel te schuiven, van Bar Bristol tot de sterrenzaak van Willem Hiele. Door zijn centrale ligging sta je echter overal bijzonder snel, van een snelle lunch in De Grote Post tot een cocktail in The Catch.

Zelf trekken we ’s avonds naar Grand Café Brassi in het Kursaal voor de gerenommeerde garnaalkroketten. Via de dijk staan we op nog geen tien minuten wandelen weer thuis. Ook de volgende ochtend is het niet ver wandelen voor een lekker ontbijt: we trekken naar Bakkerij Decock voor lekkere koffiekoeken en zuurdesembrood. 

© Frederik-Vercruysse

In de omgeving

Mu.Zee, het Ensorhuis, de nieuwe Valerie_Troost Gallery van Veerle Wenes: culturele activiteiten genoeg in het steeds bruisendere Oostende. Vanuit het appartement sta je bovendien in slechts enkele minuten al op het strand voor een wandeling. 

Tijd om naar huis te keren. We zoeken ons parkeerticket voor de (redelijk dure) ondergrondse parkeergarage in de aanpalende Kapucijnenstraat. Volgende keer komen we zeker met de trein, want het station ligt op amper vijftien minuten stappen. We werpen nog een laatste blik uit het raam op het woeste water in de verte. Onderweg naar huis dromen we luidop van een eigen verblijf met zicht op zee. 

Pluspunten
– We voelen onszelf in herhaling vallen, maar: dat uitzicht!
– Door zijn centrale ligging de ideale uitvalsbasis om Oostende (te voet) te verkennen.
– Voor designliefhebbers een fijne gelegenheid om nieuwe namen te ontdekken of gekende klassiekers uit te testen in een huiselijke context.

Minpunten
– We missen na een dagje uit een comfortabele zetel om in neer te ploffen.
– Er ontbreken nog enkele functionele ingrepen, zoals voldoende haakjes voor handdoeken in de badkamer of een kapstok. De eigenaars verzekeren dat deze er nog aankomen.
– De keuken is gerieflijk, maar vooral voor eenvoudige bereidingen. Uitgebreid koken is met de kleine oven iets uitdagender.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content