Een citytrip en bergvakantie in één: dit zijn onze tips voor 48u in Luzern
Cocktails drinken in een sprookjeskasteel, cruisen op een bergmeer en avontuurlijk hiken in de bergen: aan variatie geen gebrek in het Zwitserse stadje Luzern, dat prachtige architectuur combineert met omliggende natuur en culinaire verwennerij. We trokken erheen voor een goed gevulde tweedaagse. Dit zijn onze tips.
Luzern ligt in het hart van Zwitserland en is een uitstekende uitvalsbasis om de rest van het land te verkennen. Zowel de bergen als andere grote steden zoals Zürich en Bazel bereik je van hieruit vlotjes met de trein. Het is een plek die op een minimum aan oppervlakte – je kent er in een mum van tijd de weg – een maximum aan troeven tevoorschijn tovert. Je hebt er de faciliteiten van een moderne metropool in combinatie met de charme van een authentiek dorp.
DAG 1
9u – Ontbijten in Rokka
Vrolijke deuntjes, een hip interieur en een menukaart vol lekkers: Rokka, het restaurant van Hotel Lubo, is een uitstekende plek om je dag te starten. De ontbijtkaart bevat de klassieke succesrecepten: van bowls en pannenkoeken tot avocado en chocoladebroodjes, met heerlijke zelfgemaakte sapjes en proteïneshakes. Ontbijten kan hier trouwens tot 11 uur, ideaal voor langslapers. ’s Middags en ’s avonds transformeert deze plek tot een Aziatisch geïnspireerd restaurant met originele cocktails. Het ligt pal in het centrum, met alle bars en bezienswaardigheden op wandelafstand.
Rössligasse 2/4, meer info op de website
10u – Stadstour
Door z’n compacte oppervlakte is Luzern natuurlijk perfect op eigen houtje te verkennen, maar voor wie graag wat achtergrond krijgt bij de stad is de gegidste rondleiding een aanrader. In het zog van onze enthousiaste gids Lea leren we alles over het moderne concertgebouw, de vele muziekfestivals, de kleurrijke schilderingen op de gevels en de architectuur van de Jezuïtenkerk, het eerste barokke gebouw van Zwitserland. Op dinsdag en zaterdag is er langs het water ook een weekmarkt met lokale producten. Ideaal om eens langs te struinen op een zonnige dag.
12u – Lunch in Mill’Feuille
Dit is een klassieker in de lokale horecascène. Een kaart vol typische Zwitserse gerechten met een aantrekkelijk geprijsd lunchmenu, vriendelijke bediening en een prachtig uitzicht op het water: een prima plek om even tot rust te komen. Naast de heerlijke zelfgemaakte juices en gebak vind je op de kaart ook een paar vegan opties. Dat is in Zwitserland niet altijd evident.
Mühlenplatz 6, meer info via deze website
13u – Sammlung Rosengart Museum
Tijd voor een streepje cultuur. De imposante kantoren van de Zwitserse Nationale Bank werden opgekocht door de Rosengart-familie en met behulp van de Zwitserse architect Roger Diener getransformeerd tot een kunstmuseum. Het grote, neoklassieke gebouw is ook los van de kunst best indrukwekkend. Je kan hier werken bewonderen van klassieke modernisten als Míro, Klee, Monet en Picasso. Die laatste was trouwens een persoonlijke vriend van Angele Rosengart, de bezielster van het museum. Er hangen ook enkele portretten van haar, getekend door Picasso.
Pilatusstrasse 10, meer info via de site van het museum
16u – Aperitieven in Château Gütsch
Een sprookjesachtig kasteel gelegen op een groene heuvel aan de rand van de stad en het meer: het spreekt tot de verbeelding. Sportievelingen kunnen de berg op wandelen, maar er is ook een kabelbaan die je netjes voor de deur afzet. Wie beschikt over een groot budget kan hier een kamer boeken, maar zowel het restaurant als de cocktailbar zijn ook open voor niet-gasten. De cocktails worden bereid met lokale ingrediënten, waarbij er zoveel mogelijk gewerkt wordt met een no-waste principe. Op de kaart prijken klassieke en originele cocktails en de obers maken je met plezier wegwijs in het aanbod. Al nippend van je cocktail kijk je trouwens uit over zowel het meer als de stad. Het ultieme vakantiegevoel? Check.
Kanonenstrasse, meer info vind je hier
18u – Diner bij Bayts
Het plantaardige restaurant Bayts is het culinair hoogtepunt van onze trip. In de Zwitserse keuken is er nogal veel aandacht voor vlees en staan klassieke gerechten hoog aangeschreven, waardoor een restaurant als Bayts er met kop en schouders bovenuit steekt. Het restaurant wordt uitgebaat door twee vrouwen, die er hun missie van maken om te innoveren met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. Alles op de kaart is plantaardig, en elke hap die je neemt komt als een totale verrassing. Er wordt hier gewerkt met een vast menu, je hebt de keuze tussen 4 of 7 sharing dishes. Elke gang wordt ook vergezeld van een bijpassende wijn, waarbij je telkens het verhaal achter de wijn te horen krijgt. Voor de niet-alcoholdrinkers zijn er uiteraard ook mocktails en sappen voorzien. Vooraf reserveren is een must.
Bireggstrasse 24, meer info via de website
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
DAG 2
9u – Ontbijt bij Melissa’s Kitchen
Zelfgebakken brood, chocoladebroodjes, een kaasplankje of huisgemaakte taarten: bij Melissa’s Kitchen vind je voor elk wat wils. De ene uitbater is een bakker, de andere is een chef-kok, samen creëren zij gerechten met een sterke lokale stempel. Het interieur is sober maar gezellig.
Hirschengraben, meer info via de website
10u – Bergtocht naar Rigi
Na een dagje citytrippen is het tijd om het stedelijke landschap te verruilen voor de natuur. De populairste dagtrips vanuit Luzern zijn die naar de bergen Rigi en Pilatus, die je beiden bereikt via een panoramische rit in een bergtrein. Wij zakken af naar Mount Rigi, die op het moment van ons bezoek in april bedekt is onder een laag sneeuw. Normaal gezien heb je vanop de top van de berg een prachtig uitzicht, maar in ons geval hangt er een dikke laag mist en zien we bijzonder weinig van het landschap. Om dat te vermijden, kan je vooraf de weerwebcam checken en je uitstap eventueel verplaatsen. Vanop de top kan je kiezen of je met het treintje terugkeert of te voet de aftocht blaast. Wij kiezen voor die laatste optie: tijdens de wandeling naar beneden geniet je opnieuw van prachtige uitzichten over het meer en het dal. Onderweg passeer je wel wat horeca, maar het aanbod is vrij prijzig en de kwaliteit is eerlijk gezegd nogal matig. Voorkom teleurstelling door zelf lunch of versnaperingen mee te nemen.
12u – Wellness in de bergen
Na inspanning komt ontspanning. De panoramische bergtrein stopt ook in Rigi Kaltbad, waar je heerlijk kan wellnessen met zicht op de besneeuwde bergtoppen. Het complex zelf is niet super groot of hypermodern, maar je hebt er wel alles wat je nodig hebt om te ontspannen: verschillende sauna’s, binnen- en buitenzwembaden en massages en behandelingen die je kan bijboeken. Ideaal om je gedachten even helemaal te verzetten.
Zentrum 1, meer info via de website
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
15u – Cruisen over Lake Luzern
Ons uitje naar de bergen eindigt met een cruisetocht over Lake Luzern: een op en top toeristische attractie waar ik vooraf een beetje mijn twijfels bij had. Onterecht, zo blijkt. De boot zit uiteraard vol met collega-toeristen, maar toch kan dat de pret niet bederven. Ik installeer me met een uitstekende cocktail achter het raam, geniet van het voorbijglijdende landschap en bedenk tevreden dat de wereld er nu eenmaal beter uitziet vanop een boot. Mijn gezelschap en ik raken aan de praat met twee Chinese toeristen die elk jaar naar Zwitserland komen en zich blijven verbazen over de wonderlijke schoonheid van het land – een enthousiasme dat behoorlijk besmettelijk werkt en mijn waardering nog meer doet groeien.
Je kan per boot naar zowel Mount Rigi als Mount Pilatus. Aan boord is er zowel eten als drinken te krijgen. Alle praktische info en prijzen via deze website.
18u – Diner bij Zur Werkstatt
In dit restaurant steek je zelf – een heel klein beetje – de handen uit de mouwen. Ze werken met een vast menu dat bestaat uit drie gangen, en aan elke gang draag je zelf een klein steentje bij. De huisgemaakte salade voorzie je zelf bijvoorbeeld van toppings en kruiden, het hoofdgerecht komt direct in de pan op tafel en schik je zelf op je bord. Dat onverwachte element geeft toch een nieuwe dynamiek aan tafel. Verrassend is ook dat grote eters zonder meerprijs nog een portie van het hoofdgerecht kunnen bijvragen, iets wat mijn tafelgenoot dankbaar doet. De cocktails die je hier bestelt zijn overigens ook overheerlijk, en de rekening is zeker schappelijk. Eten kan hier zowel binnen als buiten op het uitnodigende terras. Wie zeker wil zijn van een plekje, reserveert wel best vooraf.
Waldstätterstrasse 18, meer info via de website.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
PRAKTISCH
– De dichtstbijzijnde luchthaven is die van Zürich. Van daaruit kan je heel gemakkelijk met de trein verder reizen tot in Luzern.
– Wij sliepen in hotel The Lubo, in hartje centrum, dat nog niet heel lang geopend is. De kamers zijn modern, proper en voorzien van al het denkbaar comfort. Een leuke plek, die zich richt op een jong, stedelijk publiek. Dit hotel werkt met een self check-in, maar die verloopt super vlot. Ook leuk is dat je er 24 uur per dag koffie en thee kan bestellen, vergezeld van een kleine snack uit de automaat. Heel handig, want bars en restaurants sluiten best vroeg naar Belgische normen. Er zijn ook wasmachines aanwezig. Roessligasse 2/4, boekingen via de website.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier