Deze merkwaardige natuurfenomenen zijn veroorzaakt door water
Water is verantwoordelijk voor de vorming van heel wat bijzondere natuurverschijnselen. Een overzicht van enkele van de mooiste plekjes in de wereld waar water een cruciale rol speelt.
Badab-e Surt in Iran: terrassen van tavertijn (soort kalksteen) die in de loop van duizenden jaren zijn gevormd door twee warmwaterbronnen.
McWay Falls in het Julia Pfeiffer Burns State Park in Californië: waterval die uitkomt op het strand.
Blood Falls bij de Taylor Glacier op Antarctica: diep onder de Taylor Glacier op Antarctica ligt een twee miljoen jaar oud meertje. Doordat het meertje zo rijk is aan ijzer heeft het water een rode kleur. Soms stroomt het rode water door spleten in het ijs en dan lijkt het alsof er bloed over de gletsjer loopt.
Blauwe Grot op het Kroatische eilandje Bisevo: de zon die door een kleine opening aan de kant van de zee de grot naar binnen schijnt geeft het water in de grot een speciale kleur blauw. Enkel hele kleine bootjes kunnen de grot invaren.
Boiling Lake op Dominica: het water in dit Boiling Lake in Morne Trois Pitons National Park is – zoals de naam al laat uitschijnen – zo warm dat het kookt.
Caño Cristales in Colombia: deze rivier in een afgelegen deel van Colombia wordt wel de mooiste rivier ter wereld genoemd om haar prachtige kleuren. Deze kleuren dankt de rivier aan waterplanten die tussen juli en november rood, groen, geel en blauw worden. De rivier ligt in het afgelegen Sierra de la Macarena National Park, tot voor kort een no-go gebied door de aanwezigheid van Farc-strijders.
Danakil Depression in Ethiopië: dit 116 meter beneden de zeespiegel gelegen gebied behoort tot de warmste plekken op aarde. Het is een van de wreedste, maar tegelijk wondermooie plekken op aarde. Je ziet kleurrijke zure meertjes, grillige zuur- en sulfurafzettingen, warme bronnen en de actieve Erta Ale vulkaan.
Devil’s Kettle in Judge Magney State Park, Minnesota: de helft van deze waterval verdwijnt in een gat, een soort heksenketel.
Dode Zee tussen Jordanië en Israël: deze extreem zoute zee ligt op de diepste plaats op aarde, 422 meter beneden zeepeil. Het water en de warme bronnen aan de rand van de zee hebben een geneeskrachtige werking. De laatste jaren daalt het waterpeil enorm snel. Door water uit de Rode Zee erheen te pompen zal geprobeerd worden het waterpeil weer te laten stijgen.
Sistema Dos Ojos in Mexico: een grottensysteem met een totale lengte van zo’n 82 kilometer. Zeker 28 cenotes (grotten waarvan het dak is ingestort) maken deel uit van het grottenstelsel.
Fairy Circles in de Marienfluss vallei in Namibië: in een droog gebied groeien hier planten in cirkels wat zorgt voor een mysterieus landschap. Het is niet helemaal duidelijk waarom de cirkels ontstaan, maar het heeft waarschijnlijk met een strijd om het schaarse water te maken.
Figal’s Cave op het Britse eilandje Staffa: het bijzondere aan deze grot zijn de zeshoekige basalten zuilen. De grot speelde een belangrijke rol in Ierse en Schotse Keltische legenden.
Fly Ranch Geyser in de Black Rock Desert in Nevada: deze buitenaards uitziende geiser werd zo’n honderd jaar geleden per ongeluk door mensen gemaakt die hier naar water boorden zodat het land geschikt gemaakt kon worden voor de landbouw. Ze raakten daarbij een geothermische bron die in de jaren daarna deze kegel heeft gevormd.
Giant Causeway in Noord-Ierland: verticale zeshoekige pilaren die als een soort trappen boven de zee uitkomen.
Moddervulkanen in Gobustan in Azerbeidzjan: vermoedelijk 300 van de 700 moddervulkanen die voorkomen op de wereld liggen in dit deel van Azerbeidzjan.
Grand Prismatic Spring in Yellowstone National Park: de Grand Prismatic Spring is de grootste warmwaterbron in de VS, maar vooral de kleuren eromheen maken deze Spring zo bijzonder.
Great Blue Hole in Belize: het water in dit diepe, steile gat in het Lighthouse Reef voor de kust van Belize heeft allemaal verschillende kleuren blauw. Het is een populaire plaats voor duikers.
Grotto Azzura op het Italiaanse eilandje Capri: het is een heel avontuur om in deze grot te komen. De toeristen moeten in een klein bootje gaan liggen en voor de ingang wachten totdat de golven zich zover terugtrekken dat het bootje door de nauwe ingang naar binnen kan. Binnen wacht de bezoekers een buitenaards blauwe grot.
Hamilton Pool in Texas: een natuurlijk zwembad niet ver van de Texaanse stad Austin dat is ontstaan doordat het dak van een ondergrondse rivier in elkaar stortte.
Hidden Beach op Isla Marietas in Mexico: in een grot op het onbewoonde eilandje Isla Marietas ligt een prachtig strand verborgen. De manier waarop het is ontstaan, is minder fraai: waarschijnlijk door het testen van bommen in het begin van de twintigste eeuw.
Horizontal Falls in Kimberley in Australië: doordat het water bij vloed met grote kracht tussen de rotsformaties gestuwd wordt, ontstaan er watervallen. Bij eb kabbelt het water er rustig tussendoor en zijn de snelle waterstromen weer verdwenen.
Horsetail Falls in Yosemite National Park in Californië: wanneer de omstandigheden precies goed zijn verandert de Horsetail Fall in een waterval die in brand lijkt te staan. Het opmerkelijke natuurfenomeen is slechts gedurende enkele weken in februari te zien en alle condities moeten dan juist zijn. Er moet voldoende sneeuw gevallen zijn, de temperaturen moeten hoog genoeg liggen om de sneeuw te laten smelten, de lucht moet blauw zijn en het licht van de ondergaande zon moet precies in de goede hoek op de waterval schijnen.
Jellyfish Lake op Palau: op het onbewoonde eilandje Koro bij Palau ligt dit meertje dat vroeger verbonden was met de oceaan. Dankzij de algen in het meer en de afwezigheid van roofdieren is het de perfecte plaats voor kwallen.
Kawah Ijen meer op Java in Indonesië: het meer in de Ijen vulkaan heeft een felle blauwe kleur en hangen altijd zwaveldampen.
Kelimutu National Park op Bali in Indonesië: drie vulkanische meren in drie verschillende kleuren liggen naast elkaar.
Lago Verde op Lanzarote, Spanje: deze lagune aan de voet van de El Golfo vulkaan dankt zijn felgroene kleur aan de algen die er leven.
Lake Abraham in Alberta, Canada: wanneer dit meer in de winter dichtvriest, onstaan er grote bubbels onder het ijs. Deze bubbels onstaan wanneer de planten in het meer sterven en methaangas afgeven. Dit gas komt dan in bubbels vast te zitten in het ijs.
Lake Nakuru in Kenia: een heerlijke plaats voor liefhebbers van vogels. Het meer trekt miljoenen flamingo’s aan. Het is een fabelachtig gezicht, die roze deken op het water, zover het oog reikt.
Lake Natron in Tanzania: in de maanden oktober, november en december vliegen zo’n 2,5 miljoen flamingo’s tussen het Natron Lake in Tanzania en Bogoria Lake in Kenia. Door het hoge zout- en sodagehalte is het water van het Natron Lake ondrinkbaar, maar voor flamingo’s is het de belangrijkste broedplaats in de wereld. Meer dan 75 procent van alle kleine flamingo’s ter wereld wordt in dit meer geboren.
Lençóis Maranhenses National Park in Brazilië: afhankelijk van de hoeveelheid gevallen neerslag ontstaan meer of minder lagunes in dit ruim 1500 vierkante kilometer grote duinengebied.
Marble Caves in Patagonië in Chili: in de loop van vele eeuwen heeft het water van het gletsjermeer General Carrera deze Cuevas de Mármol (marmergrotten) gevormd.
Masazir meer in Azerbeidzjan: dit meer behoort tot de zoutste ter wereld en dankt zijn rode kleur aan chloride en sulfaat in het water.
Meer van Melissani op Kefalonia in Griekenland: dit meer ligt gedeeltelijk in een grot waarvan het dak is ingestort. De zon die er doorheen schijnt zorgt voor een buitenaards blauw licht. In kleine bootjes kunnen toeristen tochtjes over het meer maken.
Mono Lake in Californië: de grillige tufstenen rotsen in dit meer kwamen in de jaren zestig van de vorige eeuw boven het water uit toen het waterniveau door de aanleg van een aquaduct enorm was gedaald.
Morning Glory Pool in Yellowstone National Park: dankzij bacteriën die goed gedijen in warm water had het water van deze poel vroeger een felblauwe kleur. Doordat toeristen troep en muntjes in het water gooien raakt het kleine meertje verstopt, wordt het water kouder en krijgen de oorspronkelijke bacteriën concurrentie van andere bacteriën . Daardoor krijgt het water een alsmaar minder blauwe kleur.
Nigardsbreen ijsgrot in Noorwegen: de Nigardsbreen gletsjer is een zijtak van Europa’s grootste gletsjer Jostedalsbreen. Onder de gletsjer ligt een prachtige ijsgrot die dankzij de bewegingen van de gletsjer telkens van vorm verandert.
Orda Cave in Rusland: het water in deze grot is kraakhelder en de gipsformaties prachtig. De binnenkant ziet er heel anders uit dan grotten met stalagmieten en stalactieten en is zeer fotogeniek.
Pamukkale bij Denizli in Turkije: water uit eeuwenoude warme bronnen loopt over oestervormige terrassen.
Panjin Red Beach in China: op dit strand groeit schorrenkruid dat in de lente en zomer een groene kleur heeft, maar in de herfst felrood kleurt. Om het tafereel nog magischer te maken: er komen enorme groepen vogels waaronder de prachtige Chinese kraanvogels op af.
Peyto Lake is een gletsjermeer in Banff National Park in de Canadese provincie Alberta. Het heeft een diepblauwe kleur die extra geaccentueerd wordt door het groen van de pijnbomen die eromheen staan.
Piccaninnie Ponds in South Australia: in dit moeras vind je een spectaculaire onderwaterwereld. Zo heeft de druk van het water een 35 meter diepe ‘kathedraal’ gevormd en een zinkgat van 100 meter diepte. Het water is er bovendien zo helder als kristal.
Pink Sand Beach op de Bahama’s: dit bijna vijf kilometer lange zandstrand heeft een zachte roze kleur die ontstaat door de aanwezigheid van foraminifera (microscopisch kleine ééncelligen) die in de oceaan leven en wanneer ze aanspoelen op het strand het zand deze bijzondere kleur geven.
Pink Lake bij Esperance in Australië: wanneer de weersomstandigheden goed zijn kleurt dit meer roze. Daar zorgt een juiste combinatie van een hoge concentratie algen in het water, de goede hoeveelheid zout en hoge temperaturen voor.
Plitvice meren in Kroatië: het grootste natuurpark van het land, gelegen in een bergachtig karstgebied. Het staat op de werelderfgoedlijst van Unesco dankzij de 16 kristalheldere meren die overgaan in 92 sierlijke watervallen, met kleuren van azuurblauw tot groen, grijs en blauw. De kleur van het water verandert constant door de verschillen in het aantal mineralen, organismen en de hoek van de zon.
Samenvloeiing van de Rhône en Arve in Genève: het water van de Rhône (linkerkant) heeft een andere kleur dan de Arve. De Arve stroomt veel sneller en neemt daarom zand mee. Dat is bij de Rhône die veel langzamer stroomt niet het geval.
Rio Tinto in het westen van Spanje: langs de Rio Tinto in het westen van Spanje zorgen lagen van gekleurd sediment gecombineerd met de rode kleur van het water voor een buitenaards effect. Die rare kleuren hangen samen met giftige stoffen die al eeuwen lang als gevolg van de mijnbouw in de rivier stromen. Het water uit de rivier is dan ook onbruikbaar voor de lokale bewoners.
Salton Sea in het zuiden van Californië: deze zee is per ongeluk ontstaan toen irrigatiekanalen verkeerd aangelegd werden. Water uit de Colorado River stroomde in een basin en vormde de Salton Sea. Aanvankelijk een toeristische trekpleister, maar nu verlaten omdat het water te zout en vervuild raakte door de landbouw en toeristen.
Silfra in Pingvellir National Park in IJsland: in deze kloof drijven de Noord-Amerikaanse en Euraziatische tectonische platen ieder jaar een stukje verder uit elkaar. Het is daarom een populaire plaats om te duiken. Het water is er bovendien zo helder dat je honderd meter onderwater kan kijken.
Spotted Lake bij Osoyoos in British Columbia, Canada: meestal ziet dit meer er doodgewoon uit, maar in de zomer verschijnen er opeens overal ronde vlekken. Dat komt door in het water aanwezige mineralen. Wanneer water in de zomer verdampt komen de mineralen te voorschijn.
Steinsdalfossen in Noorwegen: het bijzondere aan deze 50 meter hoge waterval bij de Noorse stad Norheimsund is dat je er achter langs kan lopen zonder nat te worden.
Thor’s Well in Cook’s Chasm, Oregon: het lijkt inderdaad op een poort naar de onderwereld, deze Thor’s Well in de buurt van Florence, Oregon. Het zinkgat trekt het water met enorm veel kracht naar beneden. Geen plaats om te gaan zwemmen.
Grüner See bij Tragöß in Oostenrijk: wanneer in het voorjaar het water van smeltende sneeuw uit de bergen naar beneden stroomt, loopt de Grüner See over en verdwijnen bomen, bruggen en bankjes onder het groene water.
Champagne Pool in Waiotapu in Nieuw-Zeeland: door koolstofdioxide bubbelt deze warme bron in Waiotapu al 900 jaar lang.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier