Sint-Jorispoort in Antwerpen: de wijk in ’t stad waar elke zaak stijl ademt

Sint-Jorispoort. © Wouter Van Vaerenbergh

Antwerpen is méér dan de Meir en de modestraten, en herbergt subtielere schatten dan het Zuid. Op amper enkele minuten stappen van het stadscentrum ligt een wijk verscholen waar élke zaak stijl uitademt: Sint-Jorispoort. Hou het stil.

VEGGIE: broodjes met een twist

Wie? Toen Peggy Acke last kreeg van voedselintoleranties, besloot ze zich te verdiepen in het vegetarisme. Die passie werd haar beroep toen ze een pand van zanger-componist Bent Van Looy op de kop kon tikken en er Carotterie 2000 in vestigde.

Wat? Ontbijt of lunch, je kunt er zowel vegetarische als veganistische maaltijden ter plekke proeven of afhalen: van huisgemaakte vegan taart en cold pressed sapjes tot broodjes met huisgemaakte vegan mozzarella, feta en cashew ricotta.

Handig: Binnen de stad fietst Deliveroo de gerechtjes tot aan je huisdeur.

Verplicht proeven:My big fat Greek vegan sandwich, een natuurlijk zuurdesembroodje met huisgemaakte vegan feta, tomaat, komkommer, rode ui en olijven.

Sint-Jorispoort 12, carotterie.be

De Smaaknatie
De Smaaknatie© Wouter Van Vaerenbergh

STREETFOOD: authentiek Vietnamees

Het streetfoodrestaurant Bún, uniek in zijn soort, opende in 2014 de deuren. Het Vietnamees-Nederlandse koppel Hao Truong en Huibrecht Berends bereidt er authentieke, verse maaltijden op basis van familierecepten. Denk: zongedroogde inktvis, gestoomde rijsttaartjes en verse spring rolls met boerderijkip. Bún serveert streetfood zoals je die ook in de straten van Hanoi kunt smikkelen.

Sint-Jorispoort 22, bunantwerp.be

MODE: op de grens van ’t Zuid

Wat? Renée Van Beurden bracht in 2006 haar eigen kledinglabel Zuid op de markt, waarna al snel een gelijknamige winkel volgde. Na een tijdje maakte ze van de winkel een multibrandboetiek.

Aanbod? Zuid verkoopt onder andere de kledij van Equipment en Ottod’ame en de juwelen van Eveline Slijper, een Belgische binnenhuisarchitecte. Sporadisch brengt Renée Van Beurden nog een eigen collectie met pièces uniques uit.

Sint-Jorispoort 11, denkzuid.be

MANNEN: strak in het pak

De Hasseltse herenzaak Mercken heeft al een tijdje een extra plek gevonden in die ‘andere’ modestad. De collectie bestaat grotendeels uit maatpakken voor mannen met een ruim budget en een voorliefde voor luxe en exclusiviteit. Mercken mag zich het enige verkooppunt van designer Tom Ford in de Benelux noemen, en ook andere exclusieve merken als Brioni, de favoriet van Barack Obama, kun je hier passen.

Lange Gasthuisstraat 28, mercken.com

Zuid
Zuid© Wouter Van Vaerenbergh

BEREID: meeneemmanden

Centraal in de heroplevende buurt van de Sint-Jorispoort ligt De Smaaknatie. Menig Antwerpenaar heeft het adres al opgeslagen voor als hij een kaas- en wijnavond wil organiseren, of een picknickmand of andere bereide maaltijden wil afhalen. Ze organiseren kookateliers die je kunt volgen met vrienden en familie, maar je kunt er ook gewoon lekker eten en drinken.

Sint-Jorispoort 33, smaaknatie.be

SCHOENEN: het betere voetenwerk

Er waait een nieuwe wind door schoenenboetiek Coccodrillo. De internationaal gerenommeerde boetiek van Geert Bruloot en Eddy Michiels, geopend in 1984, verhuisde dit jaar naar een nieuw pand in de Arenbergstraat en ook het concept kreeg een multifunctionele twist. Het Gentse architectenbureau van Glenn Sestig ontwierp het interieur, dat dankzij los meubilair makkelijk kan omgevormd worden voor exposities en evenementen. Een statige trap naar de hersteldienst op de eerste verdieping scheidt de mannen- en vrouwencollecties. Grote namen als Dries Van Noten, Saint Laurent en Miu Miu blijven vaste waarden, al maakt ook jonger talent als Tabitha Simmons en WeberHodelFeder deel uit van de collectie.

Arenbergstraat 2, coccodrillo.com

B&B: nacht in de ochtend

Interieurarchitecte Roxanne Stevens renoveerde een negentiende-eeuws herenhuis en toverde het om tot bed and breakfast Rosier 10. Voor de inrichting, een mix van modern en vintage, liet Roxane zich inspireren door telkens een andere periode van de dag. Le Matin, Le Midi, Le Soir en La Nuit zijn hier geen krantentitels, maar de namen van de kamers. Nachtrust in de middag is hier dus geen fabeltje.

Rosier 10, rosier10.be, prijzen vanaf 90 euro per nacht

Bún
Bún© Wouter Van Vaerenbergh

VINTAGE: oog voor talent

Liefhebbers van grote merken met een klein prijskaartje kunnen hun hart ophalen bij Rosier 41. Onder de vintage en last season mannen- en vrouwencollectie vind je hier Belgische ontwerpen van Raf Simons, Isabel Marant en Maison Margiela, maar ook internationale namen als Chanel, Dior en Chloé. Zo lijkt het alsof Rosier 41 alleen oog heeft voor gevestigde waarden. Niet dus. Ook jong geweld wordt toegejuicht in de etalage: zowel jonge getalenteerde designers als studenten van de Koninklijke Academie mochten hun collecties al in de kijker zetten.

Rosier 41, rosier41.be

KOFFIE: beroemde bonen

Na dertien jaar heeft koffiebar Caffènation zich getransformeerd tot een tweede thuis voor vele Antwerpenaars. Professionele barista’s zetten er koffie met bonen met een verhaal. Eigenaar Rob Berghmans heeft nu ook zijn eigen koffiebranderij, die wekelijks 200 kilo versgebrande bonen levert in België, maar ook in Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Een verplichte stop voor wie kickt op cafeïne.

Mechelsesteenweg 16, caffenation.be

BREIWERK: kleurenexplosie

Bij Supermercato zijn liefhebbers van Missoni aan het juiste adres. Het kleurrijke breiwerk uit Italië is geïnspireerd door natuur, kunst en architectuur en is zowel beschikbaar voor mannen, vrouwen als kinderen. B-Bis Architecten gaven het interieur een stevige knipoog naar de natuur door een boomconstructie centraal in de winkel te zetten. Zelfs de vloeren zijn hier ondergedompeld in het typische Missoni-patroon.

Coccodrillo
Coccodrillo© Wouter Van Vaerenbergh

Bourlastraat 19, super-mercato.com

BAKKERIJ: koeken snoepen

Bakker Steve van Huygevoort werkte onder andere voor topchocolatier DelRey voor hij de wereld rondtrok op zoek naar de meest verfijnde smaken. Hij biedt ze nu op een dienblaadje aan bij Konditori, de bakkerij die hij samen met vrouwlief Angelique Smet opstartte. De artisanale producten werden al bekroond met het label ‘handmade in Belgium’ en lekkerbekken fluisteren dat de koffiekoeken ‘de beste van ’t stad’ zijn.

Schermersstraat 8, konditori.be

LUNCH: onthaasten

Achter de gevels van de Lange Gasthuisstraat en de Leopoldstraat ligt, in een oase van groen, De Serre verscholen. Hier ga je langs voor een snelle hap uit het selfservicemenu, en geniet je van de stilte en rust te midden van de stad. Een privéfeest organiseren of vergaderingen houden kan ook op deze sfeervolle locatie die grenst aan de Botanische tuin.

Lange Gasthuisstraat 29-31, de-serre.be

Zuid
Zuid© Wouter Van Vaerenbergh
De Messenwinkel
De Messenwinkel© Wouter Van Vaerenbergh
Fred & Zorro
Fred & Zorro© Wouter Van Vaerenbergh

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content