De Spanjaarden hebben deze eeuwenoude Inca stad nooit gevonden en daardoor is deze zo goed bewaard gebleven. Tot op de dag van vandaag blijft de site op een hoogte van ongeveer 2500 meter omgeven met raadsels.

Was het een laatste toevluchtsoord of is de plaats overhaast verlaten? Archeologen weten nog altijd niet wat haar functie was.

Meer dan honderd skeletten zijn gevonden, het overgrote deel was van vrouwen. Was het een verblijf voor de Mamacuñas, de Maagden van de Zon, een buitenverblijf van de panaca of de koninklijke hofhouding van Pachacuti, of een priestercomplex met ceremoniële functies?

Machu Picchu, Getty Images
Machu Picchu © Getty Images

De zon, vader van alle Inca's

Een doolhof van gangen, nissen en kamers rust hoog in de bergen, maar ook tempels en huizen waarvan de namen in deze stad zonder geheugen toch alleen maar hypothetisch kunnen zijn: ceremoniële baden en de Tempel van de Zon, het enige ronde gebouw met een altaar en vensters in trapeziumvorm, zo perfect gebouwd dat het misschien een astronomisch observatorium was.

Boven bij de hoofdtempel staat de Intihuatana, waar de inca's aan de hand van de zon hun jaartelling organiseerden. Het is een zeldzaam relict, want in hun inquisitorische ijver vernielden de Spanjaarden alle symbolen die de zon vereerden.

Machu Picchu, Getty Images
Machu Picchu © Getty Images

Wat is dit een volmaakte site, met haar gebrek aan wiskunde en geometrie, maar ingebed in de natuurlijke orde van de bergkam, een zadelrug waarop Machu Picchu slaapt in de vorm van een poema, beschermd door wolken en bergen, even mooi en doods als legendarisch.

Hoog in de Andes sluimert bijna onzichtbaar een stip in een mateloos universum van wolken, die tussen zon en aarde niets anders zijn dan de vrijheid van de condor. Achter de bergen verdwijnt de zon, de vader van alle Inca's.

De Spanjaarden hebben deze eeuwenoude Inca stad nooit gevonden en daardoor is deze zo goed bewaard gebleven. Tot op de dag van vandaag blijft de site op een hoogte van ongeveer 2500 meter omgeven met raadsels.Was het een laatste toevluchtsoord of is de plaats overhaast verlaten? Archeologen weten nog altijd niet wat haar functie was.Meer dan honderd skeletten zijn gevonden, het overgrote deel was van vrouwen. Was het een verblijf voor de Mamacuñas, de Maagden van de Zon, een buitenverblijf van de panaca of de koninklijke hofhouding van Pachacuti, of een priestercomplex met ceremoniële functies?De zon, vader van alle Inca'sEen doolhof van gangen, nissen en kamers rust hoog in de bergen, maar ook tempels en huizen waarvan de namen in deze stad zonder geheugen toch alleen maar hypothetisch kunnen zijn: ceremoniële baden en de Tempel van de Zon, het enige ronde gebouw met een altaar en vensters in trapeziumvorm, zo perfect gebouwd dat het misschien een astronomisch observatorium was.Boven bij de hoofdtempel staat de Intihuatana, waar de inca's aan de hand van de zon hun jaartelling organiseerden. Het is een zeldzaam relict, want in hun inquisitorische ijver vernielden de Spanjaarden alle symbolen die de zon vereerden.Wat is dit een volmaakte site, met haar gebrek aan wiskunde en geometrie, maar ingebed in de natuurlijke orde van de bergkam, een zadelrug waarop Machu Picchu slaapt in de vorm van een poema, beschermd door wolken en bergen, even mooi en doods als legendarisch.Hoog in de Andes sluimert bijna onzichtbaar een stip in een mateloos universum van wolken, die tussen zon en aarde niets anders zijn dan de vrijheid van de condor. Achter de bergen verdwijnt de zon, de vader van alle Inca's.