Malta

Doorheen de eeuwen hebben zowel de Feniciërs als de Romeinen, de Grieken als de Fransen en de Engelsen over deze ruwe rots tussen Sicilië en Tunesië geheerst. Maar Malta is zichzelf gebleven. Fier op zijn historisch erfgoed en spectaculaire baaien.

Doorheen de eeuwen hebben zowel de Feniciërs als de Romeinen, de Grieken als de Fransen en de Engelsen over deze ruwe rots tussen Sicilië en Tunesië geheerst. Maar Malta is zichzelf gebleven. Fier op zijn historisch erfgoed en spectaculaire baaien.

Malta is klein, maar als strategische plaats was het een perfecte tussenstop voor de vele zeevaarders tussen Europa en Afrika. 7000 jaar geleden vestigden er zich al mensen vanuit Italië, waardoor Gozo en Malta altijd een paradijs voor archeologen zijn geweest. Er werden sites van 3600 jaar BC opgegraven, die getuigen van hoge beschaving met tempels die bijna 1000 jaar ouder zijn dan de piramiden in Egypte.

De Ggantijatempel op het Xaghraplateau in Gozo, stamt uit het megalithische tijdperk, is het oudst bewaarde bouwwerk ter wereld (5600 jaar). De kamers zijn opgebouwd in klaverbladvorm. De spiraal, als symbool van eeuwig leven, is een van de meest voorkomende decorelementen.

Ggantija, net zoals de twee mooiste tempels, Hagar Qim en Mnajdra op Malta, werden opgedragen aan de vruchtbaarheidsgodin, die wordt afgebeeld als een voluptueuze vrouw met brede heupen (teken van rijpheid).

Het Hypogeum (Unesco werelderfgoed) is een andere goede reden voor een reisje naar Malta. Het stamt uit dezelfde tijd als de tempels en wordt een van de grootste wonderen van de prehistorie genoemd.

Uniek aan deze ondergrondse tempel en begraafplaats was dat doden en levenden dezelfde plek deelden. De site werd toevallig ontdekt tijdens graafwerken in 1889. Toen bij de bouw van een huis de waterput werd uitgegraven, stootte men op gewelven en de overblijfselen van zeker 7000 lichamen.

Een dagje zee

Lente, zomer of herfst, het weer leent zich perfect voor een dagje zee. Malta en Gozo hebben vooral rotsstranden. Op Malta zijn onder meer het kleine strand van Mgiebah Bay en Paradise Beach erg aantrekkelijk.

The Azure Window, een groot gat in een rots in de zee vlak bij het dorpje Dwejra, is een van de highlights op het groene Gozo. Het wordt het venster op de Middellandse Zee genoemd. Het water dat er zijn weg probeert te vinden tussen de rotsen zorgt vaak voor spektakel. De kust lijkt er op een maanlandschap van kleine kratertjes, dooraderd met eeuwenoude fossielen.

Er is ook een binnenzee, een vroegere schuilplaats voor piraten. Nu is het een ideale plek om te zwemmen en te snorkelen. Duiken kan ook, in Xlendi, een vissershaventje vlakbij. Snorkelen doe je het best in de Mgarr Ix-zini baai.

Traditie

Op Gozo en Malta spelen ze geregeld godsdienstoorlogje tijdens de festas, die van juni tot oktober plaatsvinden. De inwoners van buurdorpen proberen elkaar elk jaar de loef af te steken met indrukwekkende processies.

Die strijd om de beste te zijn en de grootste te hebben, kun je ook aflezen van de kerken. Zeker op Gozo zijn die buiten proportie. De enorme basiliek van Ta’Pinu staat in een onooglijk klein dorp. Malta heeft evenveel kerken als er dagen in het jaar zijn.

De indrukwekkendste is zonder twijfel de St. John’s Co kathedraal (16de eeuw), een schatkamer van Maltese barok, vol kristal, reliëfs, enorme schilderijen en een vloer, bezaaid met graven uit allerlei soorten marmer. Prominent aan de muur: Jerome en De onthoofding van Johannes de Doper, twee belangrijke werken van Caravaggio.

Comino

Tussen Malta en Gozo ligt het kleine eiland Comino met zijn bekende blauwe lagune en natuurlijke grotten die de rotsen doorboren. Sommigen komen naar deze plek om hun grote passie te bedrijven: het duiken. Want het water is hier uitzonderlijk helder. Wie nog nooit gedoken heeft, kan ter plaatse een snelle en goed georganiseerde initiatiecursus volgen.

Wie het niet zo op water begrepen heeft, maakt een wandeling langs de heuvels en ontdekt adembenemende landschappen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content