Belg wint de titel Travel Photographer of the Year
De vijftiende editie van de Travel Photographer of the World fotowedstrijd is gewonnen door de Belgische fotograaf Alain Schroeder, de eerste keer dat een Belg de prestigieuze wedstrijd wint. De jury was onder de indruk van gevoelige en tegelijk humoristische foto’s van verhalen met een hoek: begrafenisrituelen in Indonesie en worstelen in India.
De twaalf jaar oude Morgan Wolfers uit Colorado is de jongste fotograaf tot nu toe die de Young Travel Photographer of the Year won. Op het moment dat ze de sfeervolle foto’s van espenbomen in haar thuisstaat Colorado maakte was ze zelfs nog maar elf jaar.
Daarnaast zijn er nog prijswinnaars in categorieën als Wildlife, Food, Primary Colors, Tales of Adventure en Earth & Cllimate. De 140 winnende foto’s worden in 2018 jaar op verschilende plaatsen tentoongesteld. Waar en wanneer wordt nog aangekondigd. Ook zal er komend jaar een boek verschijnen.
In de dorpje Sereale (Toraja op Sulawesi, Indonesie) draagt een groep mannen het lichaam van een overleden dorpsgenoot. De andere mensen zingen en schreeuwen om kwade geesten te verjagen.
In de Pangala regio op Sulawesi vindt in augustus, na het oogsten van de rijst, de Ma’ Nene ceremonie plaats. Grafkisten worden geopend en de mummies eruit gehaald, schoongemaakt en te drogen gelegd in de zon. Ten slotte krijgen ze nog nieuwe kleren aan.
Tijdens de Ma’ Nene wordt de grafkist, waarin kapitein Lode Sarungu in zijn militaire uniform ligt, geopend.
De broers Micha en Misi omhelzen hun overleden ouders nadat ze hen uit hun graf op een heuvel boven de rijstvelden hebben gehaald.
Kushti is een traditionele vorm van worstelen in Kolhapur in India. Onder leiding van een goeroe wijden de worstelen zich gedurende 6 tot 36 maanden volledig aan hun lichaam.
Na het worstelen smeren de worstelaars zich in met modder om het zweet weg te halen en koude te voorkomen.
De worstelaars rusten uit en masseren elkaar om de spieren te ontspannen en als teken van wederzijds respect.
Voor een wedstrijd smeren de worstelaars elkaars hoofd in met aarde. De kleur varieert naargelang de regio waar ze vandaan komen.
Coniferen in Colorado, gemaakt door Morgan terwijl zij verstoppertje speelde met haar vriendjes.
Een espenboom op de Kenosha Pass in Colorado.
Gesmolten sneeuw op espenbladeren op de Kenosha Pass, Colorado.
Felgekleurde espenblaadjes tegen een donkere achtergrond.
Een tempel bovenop een in mist gehulde berg in Ishinomaki, Miyagi, Japan.
Een kleine kolibrie hangt in de lucht met zijn razendsnel op en neer slaande vleugels. Gemaakt in Creede, Colorado.
Een eenzaam kerkje vlakbij de oceaan in IJsland.
De stadsmuren rondom het oude centrum van Dubrovnik in Kroatie.
Een jong meisje speelt in het Thirumalai Nayak Paleis in Madurai, Tamil Nadu, India.
De Britse Christine liet haar leven in het noordoosten van Engeland achter zich om te gaan wonen en werken in Spitsbergen.
Benin wordt gezien als de geboorteplaats van voodoo. Het leven van alle inwoners van Touka staat dan ook in het teken van deze religie. De belangrijkste priester woont op het hoogste punt van het dorpje en draag enkel geitenhuiden en rookt een lange pijp.
Schaduw poppenspel in Gansu, China.
Euforie onder de fans van Middlesbrough in North Yorkshire nadat hun club een voetbalwedstrijd heeft gewonnen.
Deze woestijnplant die groeit in de droge grond van Wayne County in Utah (bij Capitol Reef National Park) lijkt op een met zorg gemaakte bloemendecoratie.
Winter in Castelluccio di Norcia, Italië.
Baltazar Ushka is de laatste ijsman op de El Chimborazo vulkaan in Ecuador. Hij wandelt twee of drie keer per week met zijn ezels naar de top van de berg om ijs te verzamelen en dat later op de markt in het dal te verkopen.
In het Mon District, Nagaland op de grens tussen Myanmar en India is de laatste jaren de productie en export van opium sterk in opkomst. De verslaving aan opium en heroine zorgt voor een onherstelbare schade in de sociale verhoudingen in de regio.
De fotograaf maakte deze foto van een tijger in het Ussurisk Reserve, Primorsky Krai in Rusland. Hij gebruikte daarvoor een opgestelde camera. Het imposante dier was nog nooit eerder gefotografeerd en draagt nu als naam ‘Emmanuel’ naar de fotograaf.
Op een dag sneeuwde het in het dorpje Magura, Brasov in Roemenie zo hard dat het normale verkeer onmogelijk was. Maar daar hadden de inwoners snel een oplossing voor: gezellig op de ouderwetse manier erop uittrekken in een arreslee voortgetrokken door paarden.
Xi’An, China. Het Terracotta leger heeft het graf van keizer Qin al sinds 200 voor Christus bewaakt. Nu is een groep experts bezig de krijgsmannen te herstellen en scherf voor scherf in elkaar te knutselen. Een enorm priegelwerk.
In Shanxi in China eet men samen uit een grot pot noodles.
Muzikant met zijn zoontje in Porto, Portugal.
Duiken in de Cenote Nah Yah in Mexico.
In Jigokudani, Yudanaka in Japan zoeken apen het heerlijke warme water op van de natuurlijke bronnen om op temperatuur te komen. Op deze foto lijkt het net of er een menselijk wezen uit de bron naar boven klimt.
Een leeuwenwelp speelt verstoppertje in de Serengeti in Tanzania.
Bwindi Impenetrable Forest in Oeganda: er leven nog maar zo’n achthonderd berggorilla’s in de wereld. Driehonderd daarvan leven in Bwindi.
Volcanoes National Park in Rwanda in de regen en mist.
Burning Man Festival in de Black Rock Desert in Nevada.
In Yamal, Rusland verzamelt een vrouw sneeuw om mee te koken voor haar familie.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier