Airbnb wil met 700 steden akkoord sluiten over overnachtingstaks
Airbnb, de website waar toeristen privékamers of appartementen/huisjes kunnen huren, wil een akkoord sluiten rond een overnachtingstaks met 700 steden wereldwijd.
De website wil met dergelijk akkoord het risico op nadelige gevolgen van toekomstige wijzigingen in de regelgeving counteren, zegt topman Brian Chesky in de Britse zakenkrant The Financial Times. “Wanneer je een belastingakkoord hebt, heb je een expliciet akkoord en zijn er bijgevolg geen existentiële risico’s meer.”
Airbnb heeft reeds een akkoord getekend met 200 steden, en wil er tegen 2018 nog eens 500 bij. Die 700 steden zijn goed voor 90 procent van de inkomsten van Airbnb.
Het bedrijf wil meer akkoorden omdat er in vele steden problemen zijn, vaak omdat de toeristische sector tegenkanting bied omdat ze vindt dat Airbnb zich aan minder wettelijke en fiscale verplichtingen moet houden. Ook in België is dat het geval. Zo drongen zowel Horeca Vlaanderen als de Brusselse hotelvereniging BHA er in april op aan dat aan Airbnb gelijke regels opgelegd krijgt.
Deeleconomie
De federale regering werkt aan een regeling zodat mensen die diensten leveren via een app of een digitaal platform in de deeleconomie voortaan lagere lasten betalen. Maar Airbnb en andere online platformen die de occasionele verhuur van kamers of woningen regelen, vallen niet onder de nieuwe fiscale regeling die in de steigers staat.
De specifieke regels voor de deeleconomie zullen immers van toepassing zijn op alle diensten die onder de fiscale categorie ‘diverse inkomsten’ kunnen vallen, maar het verhuren van een kamer is een onroerende inkomst. Huurinkomsten worden dus niet specifiek belast, dus ook niet bij Airbnb. (Belga)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier