25 duivelse plaatsen

25 duivelse plaatsen
© Jeff Goetz, Wikicommons

Hell's Half Acre in Wyoming © Jeff Goetz, Wikicommons

Merkwaardig landschap in de buurt van Casper, Wyoming waar de film Starship Troopers werd opgenomen. Native Americans gebruikten dit ravijn om bizons in te drijven.

Duivelsstad (?avolja Varo¨) in Servië © Geologicharka, Wikicommons

Een aantal puntige rosten die volgens de legende de versteende gasten van een bruiloft zijn. Lang geleden werd dit gebied door brave, godvruchtige mensen bewoond. De duivel ergerde zich hieraan en gaf ze een duivels drankje met als gevolg dat een broer en zus met elkaar wilde trouwen. God probeerde deze incestueuze trouwerij te voorkomen door het bruidspaar en de gasten in steen te veranderen.

Devil's Dyke in Groot-Brittannië

De langste, diepste en breedste droge vallei in Groot-Brittannië. Verschillende verhalen over het ontstaan van deze vallei doen de ronde, maar telkens speelt de duivel een belangrijke rol. Volgens een van de legenden zou de duivel een diepe geul hebben gegraven die hij vol liet lopen met water om zo alle kerken die hier stonden te laten verdwijnen.

Devil's Bay National Park op de Britse Maagdeneilanden © Henry Aw, Wikicommons

In de jaren zestig van de vorige eeuw deed de steenrijke Rockefeller familie deze baai cadeau aan de Maagdeneilanden. Sindsdien is het een beschermd natuurgebied en een van de meest geliefde plekjes op de eilanden om te zwemmen en snorkelen. In de baai liggen mooi afgescheiden stranden met grote ronde keien en grotten die in de loop van de tijd gevormd door vulkanische uitbarstingen.

Devil's Bridge, een dorpje in Wales © Alex Livet, Wikicommons

De naam verwijst naar een brug met drie verdiepingen. In de loop van de tijd werd er telkens een nieuwe brug boven de al bestaande gebouwd. De oudste stamt ergens uit de periode tussen 1075 en 1200, de tweede uit 1753 en de meest recente uit 1901. Volgens de legende heeft de duivel de eerste brug gebouwd op verzoek van mensen die het zelf niet voor elkaar kregen. In ruil daarvoor zou hij de ziel krijgen van het eerste levende wezen dat de brug over wandelde. Een oude vrouw bedacht een list. Ze gooide wat brood op de brug en stuurde er een hond achteraan waardoor de duivel enkel de ziel van een hond kreeg.

Devil's Icebox in het Rock Bridge Memorial State Park in Missouri © Chascarper, Wikicommons

Een grot waarin de temperatuur gedurende het hele jaar 13 graden Celsius blijft, ongeacht de temperatuur buiten.

Devil's Island in Frans-Guyana

Dit eilandje ziet er weliswaar idyllisch uit, maar tussen 1852 en 1946 diende het als strafkolonie van Frankrijk. 80.000 moordenaars, dieven en andere criminelen werden hier weggestopt. Ook de onterecht beschuldigde Joodse kapitein Alfred Dreyfus zat hier gevangen.

Devil's Kettle in Minnesota © Chris857, Wikicommons

Mysterieuze waterval in het Judge Magney State Park in Minnesota die halverwege in een gat verdwijnt.

Door to Hell (Derweze) in Turkmenistan © Flydime, Wikicommons

Toen Russische geologen hier in 1971 naar gas boorden, stortte de grond boven een met gas gevulde grot naar beneden en vloog in brand. De geologen dachten dat het vuur snel zou doven, maar nu brandt het nog altijd.

Colonna del Diavolo (Duivelszuil) in de Basilica di Sant'Ambrogio in Milaan

In deze witte pilaar buiten de Basilica di Sant'Ambrogio zitten verschillende gaten. Volgens de legende zou de duivel zijn hoorns hierin geboord hebben toen de heilige Ambrosius niet viel voor de verleidingstrucjes van de duivel.

Haew Narok waterval (duivelskloof) in Thailand © Thinkstock

Haew Narok waterval (duivelskloof) in Khao Yai National Park in Thailand: indrukwekkende waterval in drie delen van in totaal 150 meter hoog.

Hell's Canyon in Oregon © Mandy, Wikicommons

Met 2.436 meter de diepste kloof in de Verenigde Staten. De Snake River heeft deze kloof in de Seven Devils Mountain range uitgesneden.

Hell's Gate in British Columbia, Canada © Jonathan Rodgers, Wikicommons

Een abrupte versmalling van de Fraser River in British Columbia, Canada. De naam komt van de ontdekkingsreiziger Simon Fraser, naar wie de rivier is genoemd. Hij omschreef deze plaats in 1808 in zijn dagboek als 'a place where no human should venture, for surely these are the gates of Hell'.

Hölloch (hol van de hel) in Zwitserland © Rama, Wikicommons

Met 193 kilometer het langste grottenstelsel in Europa en een van de langste ter wereld. De naam komt van zijn ontdekker Alois Ulrich die de grot 'hel' noemde wat 'glad' betekent in het plaatselijke dialect. Hij wilde dus eigenlijk zeggen dat speleologen na hem op moest passen voor de gladde bodem, maar zij dachten dat hij de grot 'hels' noemde en zo kreeg de grot zijn naam.

Dyavolsko Garlo (de keel van de duivel grot) in Bulgarije © Evgeni Dinev, Wikicommons

Volgens de verhalen zou dit de weg zijn waarlangs de legendarische Griekse zanger Orpheus zijn geliefde Eurydice uit de hel wilde bevrijden. Wanneer Orpheus samen met zijn geliefde bijna de uitgang van de grot heeft bereikt kijkt hij om, iets dat Hades hem nadrukkelijk had verboden, en verdwijnt Eurydice opnieuw in de onderwereld.

Hell's Kitchen, een wijk in Manhattan © Roger Rowlett, Wikicommons

Vroeger een bastion van arme Ierse immigranten waar het nogal ruig aan toe ging. Over de oorsprong van de naam Hell's Kitchen circuleren verschillende verhalen. Het meest waarschijnlijke is dat van een gesprek tussen twee politieagenten waarin een van hen zei: 'This place is hell itself". Waarop een andere agent antwoordde: Hells' a mild climate. This is Hell's Kitchen".

Devil's Marbles in de Australische outback © Iain Whyte, Wikicommons

Voor de Aboriginals is dit gebied dat zij Karlu Karlu noemen heilig. Sommige mensen geloven dat de grote ronde stenen de versteende eieren van de Regenboogslang zijn. In werkelijkheid hebben erosie, wind en regen in de loop van de miljoenen jaren dit bijzondere landschap gevormd.

Pont du Diable in Thueyts in de Franse Ardèche © Calips, Wikicommons

Net als de Devil's Bridge in Wales zou ook deze 10 meter hoge brug door de duivel gebouwd zijn. Tegenwoordig is het een populaire plaats om te zwemmen en picknicken.

Devils Golf Course in Death Valley National Park, Californie en Nevada © Wolfgangbeyer, Wikicommons

De naam was eigenlijk bedoeld als grap. In een informatieboekje van de National Park Service uit 1934 stond deze zoutvlakte omschreven als een plaats waar 'only the Devil could play golf' omdat overal spitse zoutpilaren omhoog steken. De naam is sindsdien gebleven.

The Devil's Sinkhole in Texas © Devil's Sinkhole Society

Een 120 meter diep en 12 bij 18 meter breed gat in een kalkstenen plateau waar vroeger de Native Americans hun doden begroeven omdat zij grotten beschouwden als wegen naar de onderwereld. Tegenwoordig brengen 1 tot 4 miljoen Mexicaanse vleermuizen er hun zomer door. Tegen de avond komen ze met z'n allen naar buiten in een grote zwarte zwerm.

Devil's Stomping Ground in de buurt van Bennett, North Carolina © Jdhorne, Wikicommons

Een open plek in het bos die eruit ziet alsof hier juist mensen gekampeerd hebben. De waarheid is dat hier al lange tijd niets groeit. Talloze verhalen over de Devil's Stomping Ground doen de ronde. Zo wordt verteld dat dit de plaats is waar de duivel vanuit de hel naar de aarde komt.

Devil's Swimming Pool in Zambia en Zimbabwe © Reuters

Een soort natuurlijk - maar niet ongevaarlijk - zwembad boven de Victoria Falls op de grens tussen Zambia en Zimbabwe.

Teufelstritt in de Frauenkirche in München © Oliver Raupach, Wikicommons

Een voetafdruk in de hal van de kerk die van de duivel afkomstig zou zijn. Verschillende verhalen worden hierover verteld die te maken hebben met de bouw van de kerk in 1468. Volgens een van de verhalen zou de duivel helpen bij de bouw van de kerk met als voorwaarde dat de kerk geen ramen zou krijgen. Toen de duivel het eindresultaat kwam bekijken leken er op het eerste gezicht inderdaad geen ramen aanwezig, maar toen de duivel merkte dat de ramen verborgen zaten achter enkele grote zuilen stampte hij zo hard op de grond dat zijn voet een afdruk op de vloer achterliet.

Devil's Tower National Monument in Wyoming © Thinkstock

Deze 386 hoge rots in Wyoming heeft voor de Native Americans een speciale betekenis. De verschillende stammen zoals de Lakota, Crow, Cheyenne en Shoshone gaven de rots allemaal hun eigen naam. Sinds 1875 staat de rots algemeen bekend als Devil's Tower.

Devil's Postpile National Monument in Californië © NPS

Vuur en ijs hebben in de loop van 100.000 jaar deze basalten zeshoekige pilaren gevormd. Opvallend is de symmetrie van de 400 zuilen die slechts op een paar plaatsen in de wereld voorkomt (de Giant Causeway in Ierland bijvoorbeeld).