Wat gebeurt er met onze afgedankte kleding? Ontwerper Tim Van Steenbergen (REantwerp) en Els Houttequiet (Herwin) onthullen het in Allez Circulez
Hoe komt het dat slechts 1% van onze kleding wordt gerecycleerd? Waar eindigen onze afdankertjes? En hoe werkt slow fashion? Ontwerper en oprichter van sociaal modeatelier REantwerp Tim Van Steenbergen en Els Houttequiet van HERWIN beantwoorden al onze vragen over circulaire mode in de podcast Allez Circulez.
Beeld je een stapeltje in van 75 T-shirts. Dat is de hoeveelheid textiel die de gemiddelde Vlaming per jaar weggooit. Dat is een enorme hoeveelheid kleding en huishoudtextiel. Wat gebeurt er met die afdankertjes?
Onze twee podcastgasten in de aflevering van Allez Circulez over circulaire mode hebben jarenlang ervaring in de mode- en textielwereld. Ze zagen met hun eigen ogen hoe het klassieke modemodel hapert en hoe circulaire, sociale initiatieven voor duurzame oplossingen kunnen zorgen.
Trager en menselijker
Het sociaal modeatelier REantwerp werd opgericht door ontwerper Tim Van Steenbergen, journalist Ruth Goossens en GATAMvzw. In het atelier gaan vluchtelingen en anderstalige nieuwkomers aan de slag met deadstock materialen van lokale modehuizen, onder begeleiding van Tim Van Steenbergen. De RE in REantwerp staat voor een nieuwe manier van mode maken, waarin hergebruik en verbinding centraal staan. Antwerp verwijst naar de locatie van het atelier, de modestad die bekendstaat om haar avant-garde en innovatieve mode.
Op 28 november werd REantwerp bekroond tot Changemaker of the Year op de Belgian Fashion Awards. ‘Naast het menselijke aspect is de kleding die ze maken van reststoffen opmerkelijk stijlvol en kwalitatief. REantwerp is niet alleen een humanitair project, maar ook een inspirerend bewijs van hoe eenvoudig én duurzaam een garderobe kan zijn,’ klonk het bij de jury.
‘De missie van REantwerp is gegroeid uit een sociaal engagement. Hoe kan mode meer zijn dan alleen maar producten maken en een systeem volgen dat vervuilend is? Daar willen we een antwoord op geven. We onderzoeken hoe we op een verantwoorde manier kleding kunnen maken zonder producten of hoogstaande stoffen toe te voegen aan de afvalberg.’ In de podcastaflevering over circulaire mode vertelt de ontwerper hoe ze die missie tot leven wekken bij REantwerp.
Het is een volledig andere insteek dan die van fast fashion, een manier van mode produceren die inherent niet duurzaam is. ‘Door welk systeem worden wij zogezegd gedwongen om elk seizoen een nieuwe kleur of een nieuw kledingstuk te kopen? Wie legt dat op?’ vraagt Van Steenbergen zich af in de podcast. Die snelheid van het huidige modesysteem is een nieuw fenomeen. ‘Vroeger trouwde je in hetzelfde kostuum als waarin je begraven werd.’
Recyclage nog in de kinderschoenen
In de podcastaflevering gaat de ontwerper in gesprek met Els Houttequiet, projectmanager bij HERWIN. ‘Ik heb een achtergrond in mode- en interieurtextiel. Ik heb dus gewerkt aan het begin van de textielketen en nu werk ik aan het einde van de keten. Dat heeft een impact op hoe je kijkt naar het modesysteem’, vertelt ze.
HERWIN is de koepelorganisatie van sociale, circulaire ondernemingen zoals de Kringwinkels en Oxfam Solidariteit. De missie van HERWIN is mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen geven en het herwinnen van materialen. Binnen Herwin werkt Els Houttequiet specifiek rond recyclage. Voor textiel dat niet herbruikbaar is, onderzoekt ze wat de recyclagemogelijkheden zijn. ‘Recyclage is een wonderwoord dat heel gemakkelijk in de mond genomen wordt. Maar als we eerlijk zijn, staat de technologie helemaal nog niet zo ver’, vertelt ze in onze podcast.
Hoe dat komt en wat er nodig is voor een circulaire modetoekomst kom je te weten in onze nieuwe aflevering van Allez Circulez.
ALLEZ CIRCULEZ
Circulair wonen
Duurzamer wonen: hoe doen we dat? In de eerste aflevering van onze podcast Allez Circulez vertellen twee ondernemers uit de circulaire economie over duurzame woonoplossingen. Nele Vlaeminck is de oprichter van het modulaire sofamerk SOFAR en Stefaan Vandorpe coördineert Scrap vzw, een Gents initiatief dat aan urban mining doet. Luister naar deze aflevering via weekend.be of je favoriete podcastapp.
Weg met voedselverspilling
Waarom seizoensgebonden koken loont en wat je kunt doen met vervallen chocolade. Chef Seppe Nobels en Laurine Poortmans van Too Good To Go geven praktische tips om voedselverspilling tegen te gaan. Luister naar deze aflevering via weekend.be of je favoriete podcastapp.
De afleveringen van Allez Circulez zijn te beluisteren via weekend.be/allezcirculez en via Spotify en Apple Podcast. Allez Circulez is een project van Knack Weekend, Vlaanderen Circulair en hoorstroom.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier