Stof tot nadenken: modeweetjes die je even doen stilstaan

28/08/18 om 10:57 - Bijgewerkt om 10:58

Bron: Knack Weekend

Van de ontginning van katoen tot het wassen van je lievelingsjeans: dit is de impact van jouw kleding op het milieu.

Stof tot nadenken: modeweetjes die je even doen stilstaan

© Getty Images/iStockphoto

1. Wist je dat de grootste milieu-impact plaatsvindt ná de aankoop van je kledingstuk?

Niet het winnen van de grondstof of de productie van het textiel is het meest milieuvervuilend. Wel hoe vaak, hoe warm, met welke wasmiddelen en in welk type machine we onze kleren wassen en drogen.

Tenzij we onze kleren nooit wassen, natuurlijk. Ongeveer 30 % van de kledingstukken in onze kleerkast zou al een jaar niet gedragen zijn.

Bron: duurzamekleren.nl/ blogs, mudjeans.eu

2. Wist je dat ongeveer 40% van alle kleding die wereldwijd geproduceerd wordt, van katoen is?

De katoenteelt vereist helaas een kwart van de totale hoeveelheid pesticiden die in de landbouw verbruikt wordt. Slechts één procent van de totale katoenteelt werd in 2014 biologisch, en dus zonder bestrijdingsmiddelen, geproduceerd.

Het maken van een katoenen T-shirt vraagt daarenboven, van ontginning tot kleuring, zo'n 2700 liter water.

Logisch dus, dat de textielindustrie volop zoekt naar duurzame alternatieven voor katoen. Onder meer lyocell, beter gekend onder de merknaam Tencel, wint momenteel aan populariteit. De stof wordt gemaakt van pulp uit eucalyptusbomen, via een organisch productieproces dat veel minder water en amper pesticiden vereist.

Bron: fashionunited.nl, Lynsey Dubbeld, WWF en Good On You

3. Wist je dat er nog veel meer te leren valt over duurzame mode?

De Belgische website Close The Loop is een gids voor ontwerpers, producenten en consumenten die geloven in een circulaire mode-industrie. Het is een project van Circulair Vlaanderen en Flanders DC en je vindt er alle info over duurzame materialen, groene productieprocessen, slow fashion en veel meer.

Geen idee waar het GOTS-label, een Fairtrade-certificaat of Vegan-keurmerk voor staat? De Belgische website Labelinfo loodst je door het bos van de duurzaamheidlabels. Een initiatief van Eos Wetenschap.

De Australische app Good On You is een must download voor iedereen die beter en duurzamer wil shoppen. De app vertelt je hoe ethisch een modemerk is en berekent de impact die een label heeft op mensen, de natuur en dieren.

Gaan winkelen is vandaag complexer dan ooit. Wat betekenen al die labels in je kleding of op voedingsproducten, en zijn ze wel even betrouwbaar? Waarom zou je afzien van goedkope ketens als heel wat dure merken evengoed in louche sweatshops produceren? Weet je eigenlijk wel wat er op je bord ligt, of wat je op je huid smeert? Is bio beter of ga je voor organic, en wat is nu eigenlijk het verschil? Wie weet wat het beste voor je is en hoe je moet navigeren in een bos vol onheilspellende berichten en goedbedoeld advies? Wij zijn ervan overtuigd dat iedereen wel beter wìl consumeren, maar dat we gewoon niet weten hoe. Ontdek daarom onze gids bewust consumeren.