Het bedrijf Piñatex heeft een manier gevonden om het afval van de tropische vrucht te recycleren tot een soort leer. De bladeren worden zodanig bewerkt dat enkel de vezels overblijven, waar vervolgens allerlei soorten textiel van gemaakt kan worden.

Esthetiek ontmoet ethiek

Toen de Spaanse ontwerpster Carmen Hijosa tijdens een verblijf op de Filippijnen een leerlooierij bezocht, kreeg ze het idee een duurzamer en diervriendelijker alternatief te bedenken. In hetzelfde land leerde ze ook traditionele kledij kennen die geweven is van de vezels van ananasbladeren. De optelsom was gauw gemaakt.

Behalve milieu- (elk item is bioafbreekbaar) en diervriendelijk, is de productie van de ananasproducten ook nog eens ethisch verantwoord: het hele proces - van teelt tot het bewerken van de bladeren - ligt in handen van de lokale bevolking.

(EK)

Het bedrijf Piñatex heeft een manier gevonden om het afval van de tropische vrucht te recycleren tot een soort leer. De bladeren worden zodanig bewerkt dat enkel de vezels overblijven, waar vervolgens allerlei soorten textiel van gemaakt kan worden. Toen de Spaanse ontwerpster Carmen Hijosa tijdens een verblijf op de Filippijnen een leerlooierij bezocht, kreeg ze het idee een duurzamer en diervriendelijker alternatief te bedenken. In hetzelfde land leerde ze ook traditionele kledij kennen die geweven is van de vezels van ananasbladeren. De optelsom was gauw gemaakt. Behalve milieu- (elk item is bioafbreekbaar) en diervriendelijk, is de productie van de ananasproducten ook nog eens ethisch verantwoord: het hele proces - van teelt tot het bewerken van de bladeren - ligt in handen van de lokale bevolking. (EK)