MONNIK WERD MILJONAIR
De Brit Andy Puddicombe is een boeddhistische monnik. Hij verstaat de kunst om meditatie toegankelijk te maken. Hij bedacht een app. Hij werd er schatrijk mee.
We all need to get alittle headspace”, of: “We moeten allemaal wat meer ruimte maken in ons hoofd”. Ruim een miljoen mensen wereldwijd kennen de slogan al. En dat is het gevolg van het enthousiasme van één man die gestresste managers wil helpen om rust te brengen in hun hoofd. In een paar jaar heeft de Headspace-app, die bij de slogan hoort, niet alleen het leven veranderd van ontelbare gebruikers, maar ook het leven van zijn bedenker.
De in Bristol geboren Andy Puddicombe begon met Headspace om de mensen te leren mediteren, maar dan zonder de zweverigheid die er vaak mee geassocieerd word. Wat begon als een eenvoudig concept om iedereen beter te leren omgaan met de spanningen en de stress van het dagelijkse leven, is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen met een waarde van bijna 35 miljoen euro. De app met de stem van Andy werd al gedownload in honderdvijftig landen en is erg populair bij beroemdheden zoals Emma Watson en Gwyneth Paltrow. Zij zweren bij de dagelijkse, rustgevende adviezen van de 10 minuten durende bites.
Als jongeman bezat Andy weinig meer dan de kleren aan zijn lijf. Allerlei baantjes had hij, zo’n tien jaar lang, van leraar Engels in Rusland tot video-operator op een Caraïbisch cruiseschip. Tussendoor volgde hij een opleiding tot boeddhistische monnik. Het is een groot verschil met het leven dat hij nu leidt, waarbij hij zijn tijd verdeelt tussen zijn weelderige kantoor in Londen en zijn al even luxueuze vestiging in Los Angeles, waar hij een goeroe is voor diverse film- en tv-sterren. Toch is financieel gewin nooit zijn doel geweest. Andy werd bijna per ongeluk miljonair en houdt vol dat geld nooit zijn motief voor succes was.
EEN HOOP VRAGEN
“Headspace was in wezen een klein, beginnend bedrijfje”, zegt hij, “en noch Rich (zijn zakenpartner Richard Pierson) noch ik had financiële motieven. Voor ons is het een sociale missie. We willen meewerken aan een gezondere, gelukkiger wereld.”
De kiemen van deze onderneming werden al gezaaid toen Andy 11 jaar was. Op die leeftijd begon zijn lange zoektocht naar innerlijke rust. Zijn moeder nam hem mee naar een les relaxatietechnieken in zijn thuisstad Bristol. Hijzelf had een kungfu-les verwacht. De goeroe in spe was wat teleurgesteld dat hij niet de nieuwe Bruce Lee zou worden, maar leerde wel hoe een tot rust gebrachte geest kon leiden tot meer welzijn. Pas toen hij jaren later aan de universiteit sportwetenschappen ging studeren, herinnerde hij zich hoe het begonnen was en besefte hij dat hij op een keerpunt was gekomen.
“Net voordat ik naar de universiteit ging, raakte ik betrokken in een ongeval waarbij enkele vrienden van me het leven lieten”, vertelt hij. “Ik bleef achter met een hoop vragen. Hoewel ik genoot van de universiteit en het studentenleven, had ik toch het gevoel dat mijn vragen onbeantwoord bleven. Uiteindelijk raakte ik verzeild in een soort vroege midlifecrisis.”
JAREN VAN ONTBERING
Dit leidde ertoe dat de toen 22 jaar oude Andy in zijn tweede jaar zijn studie opgaf. Hij nam een vliegtuig naar de Himalaya en besloot een boeddhistische monnik te worden. Hij begon artikels te schrijven over functionele training en mediteerde 18 uur per dag. “Mijn familie en vrienden dachten dat ik gek was geworden”, lacht hij, “dat ik een zenuwinzinking had. Aan de universiteit zegden ze dat ik naar mijn huisarts moest gaan om een voorschrift voor Prozac te vragen. Mijn ouders maakten zich zorgen over mijn carrière, alhoewel mijn moeder me al vroeg in contact had gebracht met meditatie en ze me meer steunde dan de meeste anderen. Het was gewoon iets wat ik moest doen.”
Jaren van ontbering volgden elkaar op, terwijl Andy van het ene meditatiecentrum naar het andere klooster trok om zijn opleiding te vervolmaken. Zijn verblijven varieerden in lengte van drie à zes maanden tot een jaar. Hij leefde van wat hij kreeg van de lokale gemeenschappen, te beginnen in het noorden van India. Vervolgens werd hij een novice volgens de Myanmarese traditie, om jaren later voor het Tibetaanse boeddhisme te kiezen. Andy legde ook de gelofte van het celibaat af, iets wat de meeste twintigers wellicht niet eens zouden overwegen. Maar hij heeft nooit spijt gehad van zijn beslissing.
“De dagelijkse routine wisselde, naargelang ik in een klooster of in een sangha (een monnikengemeenschap) verbleef, of meditatieles gaf in een stad”, vertelt hij. “In een sangha sta je doorgaans om drie uur ’s ochtends op en mediteer je tot 10 uur ’s avonds. Veel praten is er dus niet bij. Het is echt iets waar je moet voor kiezen. ”
KALE MAN À 350 EURO
In 2004, na een korte opdracht als boeddhistisch docent in Moskou, besloot Andy naar Engeland terug te keren en een opleiding circustechnieken te volgen. “Ik had jaren met mijn ogen dicht geleefd en wilde me weer in de maatschappij integreren”, verduidelijkt hij. De terugkeer naar het normale leven bleek een nieuw scharnierpunt te zijn. Hij besefte dat hij het meest geïnteresseerd was in de meditatieve kant van de boeddhistische praktijk. Dus gooide hij het roer om en besloot cursussen mentale relaxatie te geven voor bedrijfsmensen in Londen, naar rato van zo’n 350 euro per persoon per maandelijkse workshop.
“Ik realiseerde me dat ik gepassioneerder was voor mijn lessen meditatie dan voor het leven als monnik”, legt hij uit, “en dat een kale man in een monnikengewaad er niet toe bijdroeg meditatie toegankelijker te maken. ”
Hoewel Andy het toen niet besefte, was dit het moment dat de basis van Headspace gelegd werd. Het was het jaar 2008, het begin van de financiële crisis in Groot-Brittannië, met als gevolg een massa opgebrande kaderleden.
Een van hen was Rich Pierson, een gewezen creative director van een reclamebureau. Hij was zo onder de indruk van Andy’s vermogen om mindfulness te vereenvoudigen, dat hij een team met hem vormde en ze samen een app maakten. En de rest is geschiedenis, zoals dat dan heet.
“Rich wilde absoluut leren mediteren en een manier vinden om te relaxen. Ik wilde graag een manier vinden om meditatie toegankelijk te maken. Dus combineerden we onze vaardigheden. Dat is eigenlijk het hele verhaal. ”
MINDFUL MEDITEREN
In 2011 publiceerden ze het boek Get some Headspace, waarvan de buitenlandse rechten werden verkocht aan India, China en Japan. Een prestatie waarvan Andy Puddicombe nog steeds versteld staat.
Ondanks Andy’s bescheidenheid valt het niet te ontkennen dat Headspace bijdraagt aan een grondige verschuiving in onze perceptie van de meditatiecultuur. Allerlei soorten mensen, van potige bouwvakkers tot keurig geklede kantoorwerkers proberen het niet alleen, ze bespreken ook openlijk de effecten ervan op hun welzijn. Dat was altijd al Andy’s doel : mindfulness introduceren bij de 95 procent van de bevolking die nog geen mindfulness beoefent.
Door Nilufer Atik
In de Himalaya mediteerde hij 18 uur per dag
Begin elke ochtend met meditatie : zo ben je er zeker van dat je het niet vergeet, je verdrijft alle sufheid en je blijft de hele dag mindful.
Mediteer altijd op dezelfde plek : door altijd op hetzelfde moment en op dezelfde plaats te mediteren, wordt het een gewoonte.
Oordeel niet : zeg nooit tegen jezelf dat je ‘goed’ of ‘slecht’ bent in mediteren. Zoiets bestaat niet. Als je tegen jezelf zegt dat je slecht bent in iets, verlies je je motivatie.
Vind een buddy : zoek een vriend die ook regelmatig wil mediteren. Je hoeft niet samen te mediteren, maar als je weet dat iemand anders zich er ook voor inzet, vergroot dat je eigen inzet
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier