Rolex Learning Centre van SANAA open

© Reuters

De multimediabibliotheek is door het Japanse architectenteam geconcipieerd als een doorlopende ruimte.

Het Japanse architectenteam van SANAA, dat bestaat uit Kazuyo Sejima en Ryue Nishizawa, heeft nu ook in Zwitserland zijn architecturale stempel gedrukt.

Zopas heeft hun Rolex Learning Centre, dat de multimediabibliotheek van de gerenommeerde polytechnische universiteit (EPFL) van Lausanne huisvest, zijn deuren geopend.

Oorspronkelijk was het de bedoeling om een toren te bouwen, maar om de interactie tussen de studenten en onderzoekers te bevorderen, hebben de architecten dat idee uiteindelijk laten varen. Bovendien hebben ze de 20.000 vierkante meter grote ruimte als een doorlopende ruimte, zonder fysieke grenzen, georganiseerd. Enkel hoogteverschillen weerspiegelen de verschillende functies van het gebouw.

Ondanks zijn rechthoekige vorm voelt het gebouw toch erg organisch aan. Langs buiten zorgen vooral de patio’s en de golvende delen daarvoor, langs binnen zijn er de hellingen en de bijna onzichtbare kolommen. De ingang van het gebouw bevindt zich in het midden.

Intieme publieke ruimte

Door al de patio’s en de zithoekjes wil het gebouw sociaal contact stimuleren. Bovendien is het erg flexibel in gebruik en huisvest het zowel een café als een restaurant. Voor het meubilair werkte SANAA samen met Vitra, waarvoor het Japanse architectenbureau ook een gebouw op de befaamde Campus aan het afwerken is. Helemaal boven biedt het Rolex Centre een prachtig uitzicht op het meer van Geneve en de Alpen.

“Onze universiteit wil een plaats zijn waar traditionele grenzen tussen disciplines vervallen. Daarom willen we ook zoveel mogelijk mensen uitnodigen in het Rolex Learning Centre om te ervaren dat wetenschap samenhangt met de vooruitgang van de maatschappij”, stelt voorzitter van de EPFL Patrick Aebischer.

Technisch hoogstandje
Het EPFL behoort tot de meest vooraanstaande technische universiteiten ter wereld. En dat weerspiegelt zich ook in het technische vernuft van het Rolex Centre, dat op de campus van het EPFL staat. Zo kunnen de meer dan 500.000 boeken elektronisch meteen aan de boekenplank uitgeleend worden en kunnen bezoekers zich voortbewegen in één van de horizontale, glazen liften.

Daarnaast is men volop bezig met de ontwikkeling van een interactieve lamp, die licht op maat geeft en ook presentaties kan projecteren. Ook zullen er in de toekomst digitale plattegronden beschikbaar zijn waarop bezoekers kunnen uitpluizen waar de rustigste plek zich op dat moment bevindt.

Zilveren blokken

Zijn naam dankt het gebouw aan het bekende horlogemerk. Rolex en EPFL werken al erg lang samen voor hun onderzoek naar materialen en microtechnologie. Aan de andere kant is de interesse van het horlogemerk in kunst en cultuur al lang geen geheim meer.

SANAA combineert esthetische eenvoud met technische complexiteit. Hun meest bekende realisatie is het New Museum of Contemporary Art aan de Bowery in New York. Daarvoor plaatste het architectenteam in 2007 als het ware zes gigantische zilveren blokken losjes op elkaar. In 2009 creëerden ze het zomerpaviljoen voor de Londense Serpentine Gallery. Momenteel werken ze onder andere aan het Louvre-Lens in Frankrijk, dat in 2012 af moet zijn.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content