Duikhorloge wordt meest nagemaakte uurwerk ter wereld: het opwindende verhaal achter de Rolex Submariner

Rolex submariner
© Getty Images
Wim Denolf
Wim Denolf Wim Denolf is journalist bij Knack Weekend. Liefst schrijft hij elke week over een ander thema.

Een klein verhaal achter een groot ontwerp. Deze week: de Submariner van Rolex.

Naam: Rolex Submariner
Ontwerper: Onbekend
Eerste uitgave: 1953

’s Werelds meest nagemaakte uurwerk, het meest gegoogelde en volgens de vakpers zelfs het belangrijkste aller tijden: om de Submariner van Rolex kun je moeilijk heen. De waterdichtheid tot (toen) honderd meter brak in 1953 alle records en verbreedde het actieterrein voor de hele sector.

Alles begon echter met een nog eerdere mijlpaal, in 1926. Rolex-stichter Hans Wilsdorf maakte dat jaar het alomtegenwoordige zakhorloge overbodig met de Oyster: een hermetisch gesloten horlogekast in staal die het binnenwerk te allen tijde beschermde voor stof en water. Daardoor konden polshorloges, tot dan fragiele kleinoden voor vrouwen, voortaan op elk moment van de dag gedragen worden, zelfs tijdens het wassen van de handen of aan een werkbank.

De Rolex Submariner met datumfunctie anno ‘24, kostprijs 10700 euro. © GF

Van een echt duikhorloge is dan nog geen sprake. Begin jaren vijftig fascineren de onderzeese expedities en films van Frans marineofficier en ontdekkingsreiziger Jacques Cousteau echter het grote publiek en raakt het duiken langzaam ingeburgerd als vrijetijdsbesteding. Dit keer is het Rolex’ hoofd van pr, René-Paul Jeanneret – zelf een verwoed duiker – die de tijdsgeest aanvoelt en de ontwikkeling van de Submariner aanmoedigt.
Met de hulp van professionele duikers en afnemers als de Britse marine wordt het horloge vanaf 1953 aanhoudend getest en geperfectioneerd. Zo leiden een betere afdichting van de kroon en het gebruik van saffierkristal uiteindelijk tot een waterdichtheid van driehonderd meter. Na de eeuwwisseling werden robuuste uurwerken weer populair en groeide de kast van 37 naar 41 mm.

Vandaag zijn innovaties als de roterende lunette met 60 minuten-gradatie om je duiktijd af te lezen en de lichtgevende index en wijzers standaard voor duikhorloges. Maar de grootste impact van de Submariner zit hem in de destijds nieuwe cross-over tussen professioneel instrument en luxeobject. Modellen met een datumfunctie en, naast staal, materialen als wit- en geelgoud legden vanaf 1969 een lucratieve markt voor professionele horloges bloot, en één eenvoudige waarheid: je hoeft niet alle functies te gebruiken of zelfs maar te begrijpen om ze te begeren.

rolex.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content