India maakt indruk met boeddhistische tempel
Het pronkstuk van het paviljoen is een reusachtige koepel met een beeldscherm van 360°.
India vermengt authentieke cultuurtradities met moderne technologie op de Wereldexpo in Sjanghai. Blikvanger van het paviljoen, dat geïnspireerd is op de boeddhistische tempel Sanchi Stupa, is een 360° rond projectiescherm met het evoluerende stadsleven in woord en beeld.
Met het tentoonstellingsthema ‘Harmonische steden’ mogen de paviljoenbezoekers zich aan een rondreis doorheen de Indiase steden verwachten. De verhalen op het koepelvormige beeldscherm tonen aan hoe culturele tradities, diversiteit in taal en geloof en moderne ontwikkelingen hun stempel op het stadsleven drukten. Daarbij benadrukt India dat door middel van handel samenwerking tussen stedelijke en landelijke gebieden mogelijk is en het ook de regio’s dichter bij elkaar brengt.
Verkoeling
De Sanchi Tempel, die officieel erkend is door de Werelderfgoedorganisatie Unesco, bracht India op het idee om een heuse tempel neer te planten. De inspiratiebron mag dan eeuwenoud zijn, de technologie van het paviljoen is dat allesbehalve. De terracottabouwstenen worden door middel van een ingebouwd leidingennetwerk verkoeld. Zo hebben de paviljoengeïnteresseerden weinig of geen last van de Chinese hitte. Zonnepanelen en windmolens op de gebogen structuur leveren een efficiënt energiegebruik op.
Op de koepel, het pronkstuk van het Indiase bouwwerk, is de ‘Tree of life’ afgebeeld. Groene kruiden zorgen voor een levensechte kruin. Koperen kronkels doorheen het groen voorzien de levensboom van een stam. Ook andere natuurproducten zoals bamboe versterken de Indiase tempel.
Vriendschapsband
Een extra attractie is de shoppingruimte waar Indiase ambachtslieden uit verschillende regio’s hun producten tentoonstellen en te koop aanbieden. Hongerige magen kunnen dan weer gevuld worden met traditionele Indiase gerechten. India hoopt op deze manier de vriendschapsband met China sterker te maken en wil in de toekomst nog beter onderhandelen over culturele, toeristische en economische kwesties.
Tiffany Philips
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier