Burcht vol bloemetjesbehang: binnenkijken in een opgeknapt zestiende-eeuws kasteel met slotgracht midden in de natuur

Château Le Breuil dateert uit de 16de eeuw en beschikt over zeer ruime en rustige kamers. © Corinne Schanté-Angelé

Na enkele jaren in Nice te hebben geleefd, besloten Julie en Romain terug te keren naar het platteland. Ze vestigden zich met hun dochter Jeanne in het hart van Frankrijk, in een elegant zestiende-eeuws kasteel: Château Le Breuil.

‘We wilden weg uit Nice om een rustiger leven te leiden, om Jeanne op te voeden in de natuur. Om dieren te houden, om bloemen en bomen te kweken’, vertelt Julie Guittard. Samen met haar partner Romain Forini ontdekte ze Le Breuil, een klein landgoed op het platteland van Berrichonne, in de Franse provincie Berry. Ze werden halsoverkop verliefd op de omliggende bossen, de omheinde landbouwgrond, het meer. De tennisbaan die opgaat in het landschap, de boerderij en de slotgracht gaven de doorslag.

Het domein van Chateau Lebreuil
De gracht met daarachter de bijgebouwen en de stal. © Corinne Schanté-Angelé

Julie is evenementenbloemist. In Nice had ze een bloemenwinkel terwijl Romain, een sommelier, zijn eigen natuurwijnbedrijf runde. Zij komt oorspronkelijk uit Picardië, hij is de zoon van een herder uit de Cevennen. Samen zijn ze teruggekeerd naar het binnenland. Ze sloegen een bladzijde om en startten een nieuw leven.

Een gastenkamer van Chateau Le Breuil
De sfeer van de gasten­kamer met het originele behang wordt doorbroken door een vintage stoel en een modern boeket van Julie. © Corinne Schanté-Angelé

Jawoord

Twee slaapkamers, een suite, een slaapzaal, een gîte. En een atelier vol bloemen, potten en vazen, want Julie geeft nu cursussen bloemsierkunst. Op haar eigen bloemenveld kweekt ze verschillende soorten hortensia’s, pioenen, seringen en camelia’s naast perkjes sint-janskruid, lupinen en klaprozen die rond pluizige pruikenbomen groeien. De bloemenparfums vermengen zich met de geur van aromatische planten zoals salie, tijm en munt. ‘Planten en tuinieren zijn zeer tijdrovende klussen, ook al hebben we permanente, zelfvoorzienende heuvels aangelegd’, vertelt Julie. Door volledige gebieden met natuurlijk hoog gras te behouden, beschermen ze de biodiversiteit op het landgoed. ‘We staan stil bij de toekomst. Omdat het steeds warmer zal worden, hebben we ook verschillende fruitbomen voor schaduw geplant. Groeien kost tijd, maar we hebben geduld.’

Een gastenbadkamer van Chateau Le Breuil
© Corinne Schanté-Angelé

De boeketten van Julie zijn wild en poëtisch. Maar ook groots, waardoor ze makkelijk een volledige schoorsteenmantel innemen, of de hele feestdis op een bruiloft. Want bij Le Breuil geven koppels met de regelmaat van de klok hun jawoord in een sfeer die het midden houdt tussen bohemien en eenvoudige luxe. Dan selecteert Romain wijnen uit zijn kelder en bereidt hij heerlijke gerechten, waaronder huisgemaakte pizza’s die hij vakkundig schept uit de broodoven van de net op­­geknapte bakkerij. De groenten komen uit de tuin, hij laat ze garen met verse octopus en vis, een mix van lokale en zuidelijke producten. De messen op tafel maakte hij zelf uit traditioneel bestek en afgedankte materialen. De sfeer is ontspannen, hier wordt in alle eenvoud gevierd.

Een salon van Chateau Le Breuil
In een van de salons zorgen het originele behang, de vintage canapé en de stoel van Marcel Breuer voor een gezellige sfeer. © Corinne Schanté-Angelé

Bloemen en bladeren

Ook in het kasteel staken de twee zelf de handen uit de mouwen. Van de kleinste klusjes tot de grootste werken, inrichting inbegrepen. De originele wandtapijten en het bloemetjesbehang zetten de toon in het interieur. Ze passen perfect bij de landelijke boeketten, bloemen en gebladerte uit het bos. De ouderwetse stijl die helemaal terug is – denk maar aan recente hypes als cottagecore en bloomcore op TikTok ­– kreeg een hedendaagse toets door hun selectie vintage meubilair.

De landelijke keuken van Chateau le Breuil
Terracottatinten maken de keuken licht en landelijk. De krukjes zijn vintage Mategot, boven de tafel Egg of Columbus-lampen van Seletti. © Corinne Schanté-Angelé

Ook hier primeert eenvoud, herleid tot de essentie. De balans zit precies goed: een originele kroonluchter versus een oude industriële lamp die met een fluodraad van stroom wordt voorzien. Breuer-stoelen met een salontafel van imitatiemarmer die uit het interieur van een vriendin werd gelicht. Een tafelkleed van oliedoek naast een fluwelen sofa met franjes. De inrichting is prachtig, de kleurkeuze elegant, in overeenstemming met de natuur. Julie snuistert graag op brocantes, waarna ze haar trouvailles als kostbare buit terugbrengt.

De eethoek van Chateau Le Breuil
© Corinne Schanté-Angelé

‘Het kasteel was zo goed als leeg, we hebben op deze manier alles heringericht. Romain en ik houden allebei van de mix van edele materialen zoals marmer, fluweel, koperen pannen en leren keukenschorten met eenvoudigere spullen zoals riet en linnen.’ Er is veel gerecupereerd, maar ook talent en energie gestoken in het maken van deze plek, die buitengewoon en toch heel persoonlijk aanvoelt.

Een salon in Chateau Le Breul
Jonge citrusbomen profiteren van het licht in de woonkamer. De fauteuils komen uit de jaren 50, de salontafel heeft een blad van imitatiemarmer. © Corinne Schanté-Angelé

Le Breuil is een creatieve plek geworden met tal van projecten. Drie of vier keer per jaar wordt er in de tuin een markt gehouden met lokale makers van biologische producten en kunst. De lunch wordt dan buiten onder de bomen geserveerd. Het tafereel oogt telkens weer idyllisch. En dan zijn er nog de yogalessen, de bals en de feestjes waarop gedanst wordt, midden in de natuur. Maar de eenvoud blijft altijd, als een gouden regel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content