Belgische teams krijgen eervolle vermelding op Velux Award

Een Zwitsers team ging met de eerste prijs aan de haal.

Op de vijfde editie van de International Velux Award for students of architecture kregen twee Belgische teams een eervolle vermelding.
De jury selecteerde vier winnaars waarvan de eerste prijs naar een Zwitsers team ging, maar ook de Belgen moest niet met lege handen naar huis. Van de 22 ingediende Belgische projecten voor de prestigieuze architectuurwedstrijd kregen er twee een eervolle vermelding. Beide projecten werden ingezonden door studenten van het Institut St-Luc in Brussel (Faculteit Architectuur van de UCL) met de steun van professor Jean-Luc Capron.

Atmosphere evolutive surface Het team van Manu Simon (en zijn studiegenoten Maïté Oldenhove, Simon Verstraete en Laura Schmitt) werd door de jury beloond voor het project Atmosphere evolutive surface waarmee het de schoonheid van een regenachtige dag in de kijker zet.

“Bij het ontwerpen van openbare ruimten en infrastructuur wordt zelden rekening gehouden met ongunstige weersomstandigheden. Voor dit project zijn we uitgegaan van geplaveide modules die na een plensbui het water vasthouden en zo geometrische plassen vormen waarin de omgeving en de lucht weerspiegeld worden. Wanneer het stopt met regenen, blijft het water nog een tijdje staan in deze artificiële vlakken en zal het langzaam verdampen”, legt student Manu Simon uit. De jury was onder de indruk door de eenvoud en de kracht van dit idee, dat bovendien erg goed werd voorgesteld en uitgelegd.

Evolutive glazing – shining light
Het tweede team is dat van Michael Lequeu (samen met Martin Vandevoorde en Florent Schoennagel) met Evolutive glazing – shining light. Michael Lequeu: “Het project speelt met de opaciteit en de materialiteit van een paneel dat bestaat uit ramen waarin een vloeistof zit die samengesteld is uit alcohol en water. De stukjes vloeibare gel creëren een dynamische interactie met de zon. Wanneer de zon niet schijnt, blijft de gel op de bodem en is hij niet zichtbaar. Wanneer de zon doorbreekt, stijgen de gelvlokken op in de panelen en filteren ze de zonnestralen. Zo ontstaat een diffuus licht.”

Volgens de jury stelt het project een interessante studie voor van de materialiteit en de opaciteit in een zoektocht naar harmonie en interactie met het licht.

De International VELUX Award wordt om de twee jaar georganiseerd voor architectuurstudenten. De IVA is een stimulans voor architectuurstudenten om de grenzen van het thema ‘daglicht’ af te tasten en te verleggen. Dit jaar gingen Chinese studenten uit Zwitserland met de eerste prijs aan de haal. Ze presenteerden een project waarbij emoties worden opgewekt door het loskoppelen van architectuur en de fysieke wereld.

De tweede prijs ging naar een team studenten van de Koreaanse Inje University. De derde plaats werd gedeeld door een Pools en een Chinees team. Naast de awards kende de jury ook unaniem tien eervolle vermeldingen toe aan China (4 projecten), België (2 projecten), Portugal (1 project), Spanje (1 project), Roemenië (1 project) en Denemarken (1 project). (RDM)




Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content