Week zonder verspilling, dag 3: ideeën om je laatste sneetjes brood snel om te toveren in iets nieuw
Ongeveer een derde van het geproduceerde voedsel wordt weggegooid. Om daar een einde aan te helpen maken, lanceert antiverspillingsapp Too Good To Go nu de Zeven Dagen Zonder Verspilling, met elke dag een nieuwe uitdaging. Op woensdag: doe meer met je brood.
Die laatste sneetjes droog geworden brood belanden in zoveel huishoudens in de vuilbak dat brood op één staat in de lijst van de meest verspilde producten. Zonde, want oud brood is een perfect ingrediënt in heel wat heerlijke nieuwe gerechten. Deze ideeën laten je inzien dat oud brood een even waardevol ingrediënt is als bloem, kaas of groenten.
1. Croutons
Deze ken je al langer, maar doé het vanaf nu ook eens en maak je eigen croutons. Voor de moeite moet je het alleszins niet laten, want één keer vijf minuten stukjes oud brood opbakken met wat olijfolie en smaakmakers naar keuze levert je – mits afgekoeld en luchtdicht bewaard – een week lang de heerlijkste krokantjes in je soep of op je salade op. Als ze zo lang overleven, tenminste.
2. Broodkoekjes
Wist je dat je de kruimels van oud brood kan gebruiken in plaats van bloem voor het bakken van koekjes? Een recept van Too Good To Go.
Benodigheden:
- 160g droog brood, gemalen
- 1 ei
- 100 g boter
- 100 g bloem
- 100 g suiker
- Een snuifje zout
- 1tl bakpoeder
- 150 g chocolade
Werkwijze:
- Verwarm de oven op 180°C.
- Maal het oude brood in een blender tot poeder.
- Hak de chocolade grof.
- Meng het broodpoeder met het zout en de bloem. Voeg de boter en het ei tot en kneed tot een deeg. Voeg de chocolade toe.
- Rol balletjes uit het deeg ter grootte van een walnoot en leg de balletjes op bakpapier.
- Bak 8 – 10 minuten in de oven. Bewaar de koekjes in een luchtdichte doos, of in de diepvries.
3. Panzanella
Oud brood en de laatste sappige zomertomaten, dat is de basis van een typisch Italiaanse armeluissalade met de naam panzanella. Traditioneel wordt hij gemaakt met focaccia of ciabatta, maar hetzelfde concept werkt zeker ook met ander goed zuurdesembrood. (Gebruik liever geen supermarktbrood of andere baksels die meteen in een natte brij uit elkaar vallen. Je wil dat het brood zompig wordt en alle sappen en smaken absorbeert, maar wel nog enige textuur behoudt.)
4. Pangrattato
Opnieuw een recept uit de Italiaanse ‘cucina povera’: pangrattato. Wie geen Parmezaanse kaas kon betalen, strooide wat opgebakken gekruimeld brood over zijn pasta. En eerlijk? Als je het ons vraagt, is dit nog lekkerder dan Parmezaan, want het geeft niet alleen een extra zoute toets aan pasta’s, maar ook een krokant effect.
Je maakt pangrattato bovendien in de tijd dat je Parmezaanse kaas kan raspen. Verkruimel oud brood. Verwarm in een pan een royale hoeveelheid olijfolie en een gekneusde lookteen. (Zo neemt de olie de smaak van de look over.) Bak de kruimels met een flinke snuf zout en kruiden als tijm naar wens, tot ze goudgeel zijn. Vis de lookteen eruit en strooi op het allerlaatste moment op je pasta. Goddelijk.
5. Verloren brood
Is er iets in te brengen tegen brood dat geweekt wordt in custard en vervolgens gebakken wordt tot er een smeuïg, compleet nieuw gerecht ontstaat? Wij dachten van niet. Bovendien zijn de mogelijkheden eindeloos. Op een druilerige zondagochtend volstaat het vaak om dit te serveren als ontbijt, met wat bruine suiker bij, maar het kan ook volwassener, bijvoorbeeld met zure room en appelboter als toppings. Of serveer dit zonder gêne als nagerecht, vooral wanneer je oud brood in kwestie een brioche is, en je je afwerking zorgvuldig uitkiest.
6. Gnocchi
Daar zijn de Italianen weer. Zij weten als geen ander dat nederige ingrediënten een feestmaal kunnen opleveren als je ze wat liefde geeft. Waarom niet eens je aardappelen in zelfgemaakte gnocchi vervangen door oud brood? In dit simpel voorgerecht werkt het perfect.
7. Broodpudding
Ook onze grootmoeders wisten nog veel meer dan wij dat wegsmijten zonde is. Met toevoeging van een aantal simpele ingrediënten uit de voorraadkast tover je in dit recept voor broodpudding op grootmoeders wijze ‘afval’ om in een heerlijk vieruurtje. Elk huishouden heeft zo zijn eigen recept en dat is niet verwonderlijk: omdat dit geen fragiel gebak is dat staat of valt met de precieze naleving van een uitgekiende werkwijze, is het tussendoortje het perfecte canvas voor de kok met zin voor variatie en experiment. Broodpudding leent zich bovendien niet alleen perfect voor de verwerking van sneetjes oud brood, maar ook voor te overmoedig ingeslagen koffiekoeken, pistolets, stokbrood enzovoort.
Meer tips en recepten vind je via Toogoodtogo.be.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier