Voer voor foodies: 26 eetadressen in en rond Knokke-Heist

© Le Bistro de la Mer

Zeelucht maakt hongerig: 26 aanraders voor fijnproevers in Knokke-Heist en omstreken.

Roka

Roka is de gloednieuwe zaak van Frederik Boussy: deze chef maakte naam met het grillrestaurant Más Brasa dat vorig jaar zijn deuren sloot. De zaak richt zich op lunch, aperitief en take-out. Als je binnenkomt, stoot je meteen op de grote toog vol lekkers, waaruit je gerechten kunt kiezen om mee naar huis te nemen of ter plaatse op te eten aan een van de gezellige ingebouwde banken. Aan de toog kun je de hele dag lang koffies, cocktails of frisse sapjes drinken. Inspiratie voor zijn menu vindt de chef in Spanje en andere zuidelijke landen rond de Middellandse Zee.

Emile Verhaerenlaan 26, 8300 Knokke-Heist. @rokaknokke

Onest

Voor wie houdt van grote, kleurrijke tafels vol genereuze groentegerechten is er Onest, een traiteur waar seizoensgroen de hoofdrol speelt. Denk aan een zilte groene salade met zeekraal, groene asperges en courgette of een kruidige tajine van lamsvlees met gedroogde abrikozen en ras el hanout. Hier kun je rond lunchtijd ook warme buns uithalen, met hartige pastrami of pittige kip met chimichurri. En wie wil blijven hangen op het strand komt hier alles halen voor een memorabel aperitiefmoment tijdens het golden hour.

Koningslaan 147, 8300 Knokke-Heist. onestknokke.com

Onest
© GF

Studio MCCC

De Italiaanse keuken is hot, getuige daarvan de hippe trattoria Studio MCCC die begin dit jaar de deuren opende. In deze bruisende eetzaak trekt een reusachtige toog vol Italiaanse charcuterie en kazen de aandacht: die delicatessen combineer je met een limoncello-spritz of een negroni tot een exquise aperohap. Met meer honger waag je je aan de klassieke pasta’s, een dungesneden tagliata of een smeuïge ossobuco. Afsluiten doe je in stijl met een wolk van een pavlova of een klassieke tiramisu.

Emile Verhaerenlaan 12, 8300 Knokke-Heist. onestknokke.com

Cwart

Deze stijlvol gerenoveerde boerderij uit de 14de eeuw is het decor voor kunst én lekker eten. In het restaurant kookt chef Danny Van Hee elegante bordjes. Kies je voor het menu, dan word je verrast met verfijnde bereidingen, wereldse kruiden en spannende smaakcombinaties. Wie à la carte kiest houdt van klassiekers, met gerechten als een noordzeevissoep met rouille of sliptong met tartaar en frietjes. Uitpakken doet Cwart met zijn wijnkaart, waarop je flessen vindt van kleine, ambachtelijke domeinen. In de zomer zit je hier heerlijk rustig op het groene besloten terras.

Kalfstraat 42, 8300 Knokke-Heist. cwart.be

Cicciolina

Wie kan er nee zeggen tegen pizza en cocktails? Deze twee hoogst verleidelijke culinaire geneugten zijn dé aantrekkingskracht van Cicciolina, een nieuw restaurant in het Casino van Knokke-Heist. Klassieke pizza’s met eersteklas Italiaanse ingrediënten worden vergezeld van een duizelingwekkende cocktailkaart. Wij verheugen ons al op een van de frozen cocktails – zo zijn we benieuwd naar de caipiroska, met als hoofdingrediënt de zilt-zoete likeur Hierbas de las Dunas, waarvoor de kruiden, bloemen en planten worden geplukt in de duinen van Cadzand.

Zeedijk 510, 8300 Knokke-Heist. cicciolina.be

Cicciolina © ARTICLE 17

Le Petit Bedon

In dit familierestaurant draait alles rond de houtskoolgrill. Verse vis en vlees belanden op de hete kolen om een heerlijk rokerige smaak en perfecte cuisson te krijgen. Zo proef je hier van gegrilde zeebaars met mousseline of een royale portie entrecote van Holstein-rund. Le Petit Bedon bestaat al een poosje, maar werd dit jaar voor het eerst opgepikt door restaurantgids Gault&Millau. Binnen zit je in een rustige en stijlvolle eetzaal met witte tafellakens, buiten op het terras heb je zicht op zee.

Zeedijk 672, 8300 Knokke-Heist. lepetitbedon.be

L’Abbiocco

Dit Italiaanse restaurant was al jarenlang een vaste waarde in Knokke-Heist, maar verhuisde vorig jaar naar de voet van de indrukwekkend hoge Heldentoren. Op deze bijzondere locatie wordt er nog steeds een sympathieke Italiaanse keuken geserveerd, met lekkers als vongole met nduja, escalope Milanese of een pizza di mare. Bij deze bordjes raden wij met klem een van de spannende cocktails aan, à la minute geshaket.

Kursaalstraat 1, 8301 Knokke-Heist. labbiocco.be

© GF

Le Boudin Sauvage

Le Boudin Sauvage is een favoriet van menig Knokkenaar. ’s Avonds is dit een bistro met Franse specialiteiten, waar je steak, escargots met lookboter of garnaalkroketten eet. Na de service krijgt het restaurant het elan van een levendig volkscafé, waar er tot de vroege uurtjes wordt verbroederd en – naar horen zeggen – zelfs af en toe op de tafels wordt gedanst. Een authentieke plek voor wie op zoek is naar een portie ouderwetse ambiance.

Graaf Jansdijk 270, 8300 Knokke-Heist.

Cuines 33

Na dertien jaar aan de culinaire top waren Fleur Boussy en Edwin Menue klaar voor een frisse wind. Ze besloten het met hun restaurant Cuines 33 (*) over een andere boeg te gooien: in het totaal vernieuwde restaurant kunnen slechts zestien personen genieten van een intieme eetervaring. Tijdens het vaste menu word je niet enkel mee op reis genomen in het bord, maar verplaats je ook doorheen de ruimte, wat een energieke avond oplevert vol verrassende smaken, Japanse invloeden en kleine kunstwerkjes.

Smedenstraat 33, 8300 Knokke-Heist cuines33.be

Le Bistro de la Mer

Het ideale adres voor wie een voorliefde heeft voor klassieke restaurants: hier schitteren de witte tafellakens en het opgeblonken bestek. Op tafel komen feestelijke klassiekers, zoals zeetong gebakken in goede boter of een perfect gebraden duifje in het wildseizoen. Combineer dit met een indrukwekkende wijnkaart vol kelderschatten en je hebt een bijzonder adresje.

Oosthoekplein 2, 8300 Knokke-Heist. lebistrodelamer.be

Demain

Naar het Strandhotel in Cadzand reisden jarenlang enthousiaste foodies om te proeven van de sterrenkeuken van Pure C. In die keuken werd ook al die tijd een resem beloftevolle chefs opgeleid onder wie Dani Hoefnagels, die later ook nog bij Brut172 (**) in de potten roerde. Toen Sergio Herman vorig jaar besloot de deuren van Pure C definitief te sluiten, was het de piepjonge Dani die het aandurfde om er zijn eigen zaak te openen, samen met zijn partner Romée Monkel, die ook de nodige sterrenervaring heeft opgedaan. Wat je bij Demain mag verwachten? Verfijnde bordjes met lokale topingrediënten, hoge gastronomische ambities en een rustgevend zicht op zee.

Boulevard de Wielingen 49, 4506 JK Cadzand-Bad. demain.restaurant

Jacobin

Jacobin is een kersverse gastro-bistro in Brugge. Chef Carl Van Oyen – een chef die ondanks z’n late roeping al werkte bij sterrenzaken als Pure C, De Karmeliet en De Herborist, brengt een bistrokeuken van hoog niveau. Denk aan een zilte rundertartaar, romige gegratineerde oesters of een gebraden kwarteltje, bij het genot van een glas wijn uit de grotendeels natuurlijke wijnkaart. In het rustige interieur en de besloten tuin ervaar je bij Jacobin een ontspannen culinaire trip.

Predikherenstraat 13, 8000 Brugge. jacobin-brugge.be

Jacobin
© Ilse Van Oyen

Alberta

Clubhuis Alberta is een stijlvol paviljoen aan de jachtclub van Zeebrugge. Met strakke witte lijnen, veel hout en grote ramen is het een verrassende plek waar ook niet-leden van de club welkom zijn om iets te komen eten met zicht op het water. Je eet hier pretentieloze klassiekers zoals een brosse garnaalkroket met wat gefrituurde peterselie of een stukje vis met mousseline. Een verborgen parel!

Omookaai 2, 8380 Brugge. @yachtclub_alberta

Carrello

De Mexicaanse keuken blijft razend populair, getuige daarvan het nieuwe restaurant Carrello. Waar de zeedijk en de jachthaven elkaar vinden, ontmoeten de zilte smaken van de Noordzee en de frisse, pittige bereidingen van Centraal-Amerika elkaar. Hier proef je een ceviche van zeebaars of gefrituurde mosseltjes met koriandermayonaise. Ook vleesliefhebbers komen hier aan hun trekken, met een resem fajita’s en taco’s met rund of pulled pork. Een indrukwekkende lijst van cocktails met typische Mexicaanse spirits zoals mescal, tequila en cachaça wordt hier à la minute geshaket voor het ultieme vakantiegevoel.

Leopoldstraat 38, 8370 Blankenberge. carrello.be

Al 25 jaar heeft Rik Ruebens samen met zijn vrouw Sylvie Dekien RR Interieur waar je meubelen en design ontdekt van toonaangevende Italiaanse merken. Vestigingen zijn er in Knokke-Heist en Nieuwpoort.

Bartholomeus

‘Dit tweesterrenrestaurant is een echte aanrader: culinaire hoogstandjes gaan hier hand in hand met een no-nonsense aanpak. In de keuken staan de razend getalenteerde chefs Bart en Philip en in de zaal zorgt gastvrouw Sandra voor een perfecte ontvangst voor slechts achttien gasten. Het interieur van Glenn Sestig draagt bij tot een bijzondere, intieme belevenis.’Zeedijk-Heist 267, 8301 Knokke-Heist

restaurantbartholomeus.be

Blanco

‘Blanco is een ontspannen, Mexicaans geïnspireerd restaurant met een elegant interieur, centraal gelegen in de nieuwe wijk Duinenwater. De ideale plek om wat cocktails te bestellen en taco’s te proeven.’

Keith Haringplein 7,  8300 Knokke-Heist. blanco-knokke.be

Woyo Eatery

‘Woyo is onderdeel van het Enso District Hotel, maar toegankelijk voor iedereen. In deze zaak kun je ontbijten, brunchen en lunchen. De kosmopolitische kaart maakt het moeilijk kiezen: een gezonde toast avocado en sushi­bowl of toch maar die zoete pancakes en burger?’

Duinenwater 6, 8300 Knokke-Heist. woyo.be

The Nighteen

‘Deze gezellige zaak vind je aan het begin van de Lippenslaan, dicht bij het station. Dit adres is geliefd bij de Knokkenaars en weinig bekend bij de zomergasten. De keuken serveert lekkere dagschotels, zoals een goede côte à l’os, krokante garnaalkroketten of een spaghetti bolognaise. Een pluspunt: de keuken is open tot middernacht.’

Lippenslaan 37/A, 8300 Knokke-Heist. thenighteen.be

Opgegroeid in Damme bracht chef Nicolas Misera zijn zomers door aan het strand van Knokke-­Heist. De liefde trok hem naar Antwerpen, waar hij vier jaar ge­­leden de sterrenzaak Misera opende.

Dah Makan

‘Dah Makan is het restaurant van een goede vriend van mij, chef Olivier Woussen of “Wolly” voor de vrienden: een rasechte Knokkenaar gebeten door de Aziatische keuken. Als ik in Knokke-Heist ben, schuif ik hier steevast aan: ik at hier al fantastische wagyu en heerlijke, elegante curry’s.’

Dumortierlaan 64, 8300 Knokke-Heist. dahmakan.be

La Rigue

‘La Rigue is een ongelooflijke meerwaarde voor het culinaire landschap in Knokke-­Heist. Ik at hier een memorabele tournedos Rossini, met een madeirasaus met truffel. Ik hou van deze kaart met Vlaamse klassiekers, perfect uitgevoerd door rasechte vakmensen, een zeldzaamheid!’

Elizabetlaan 160, 8300 Knokke-Heist. la-rigue.be

De Kruier

‘Ik kwam hier vroeger vaak met mijn ouders, de grote tuin maakt het erg kindvriendelijk. Het restaurant is een instituut dat wordt gerund door twee broers, die de fakkel overnamen van hun ouders. Het is een typische bistrokeuken met klassiekers zoals een garnalencocktail, zeetong of vlees op het houtvuur gegrild. In de tuin is het heerlijk aperitieven.’

Ramskapellestraat 66, 8301 Knokke-Heist. kruier.be

Put 19

‘Deze bruine kroeg moet het enige golfcafé zijn dat niet aan een golfbaan ligt. (lacht) Ik ben absoluut geen golfer, maar ik hou wel van de goeie boerekes Stella Artois die ze hier tappen. Het is een plek die gekend is onder de Knokkenaars en het is hier dan ook vaak gezellig druk. Op de kaart staat simpele en lekkere kost, zoals garnaalkroketten of een spaghetti bolognaise.’

Sparrendreef 74, 8300 Knokke-Heist. put19-knokke.be

Lifestylefotografe Barbara Jacops woont al jaren in Antwerpen, maar ontdekte haar liefde voor lekker eten in Knokke-Heist Ze schreef Guided By Food, een gids voor reizigers die zich bij hun reizen laten leiden door hun maag.

Siphon

‘Er is geen plek waar ik liever naartoe trek na een dagje strand met het gezin. Het klassieke interieur, de typische uniformen en de boterhammen op tafel: ik hou ervan. De menukaart is degelijk met onder meer zeetong en een lekkere biefstuk. Enige nadeel: in de weekends zijn ze gesloten en last minute reserveren lukt zelden.’

Damse Vaart-Oost 1, 8340 Damme. siphon.be

Irma

‘Vishandel Irma verkoopt sinds 1936 de beste vis, zeevruchten en bereide gerechten. Ondertussen runnen de kleinkinderen de zaak, maar het credo van toen staat nog steeds als een huis: eerstekwaliteits­producten, vers en lekker. Ik reed tijdens corona van Antwerpen naar Irma om mijn vriesvak te vullen: dat zegt genoeg.’

Emile Verhaerenlaan 23, 8300 Knokke-Heist. poissonnerie-irma.be

Grappe de raisins

‘Nog zo’n zaak die al een eeuwigheid bestaat. Een traiteurzaak met een focus op kwalitatieve delicatessen en authentieke producten. Naast heerlijke kazen en fijne vleeswaren hebben ze hier de allerbeste groenten en fruit. Ik kom hier al sinds mijn jeugd, de plek is zonder twijfel mee verantwoordelijk voor mijn passie voor al wat lekker is.’

Emile Verhaerenlaan 20-22, 8300 Knokke-Heist. grappederaisins.be

Le Coup Vert

‘In principe eet ik enkel spaghetti in Italië, maar voor Le Coup Vert maak ik een uitzondering: hun spaghetti is fantastisch. Toch is het voor mij een zaak waar je vooral heel verrassend kunt eten. Ik at er onlangs een soort dumpling met hummus en lamsoor en die was heerlijk. Hun stijl is eigenzinnig en onconventioneel zonder veel aandacht voor wat anderen denken. Het is mijn favoriete plek om na de lunch op het terras te blijven hangen.’

Sparrendreef 92, 8300 Knokke-Heist. knokke.lecoupvert.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content