Veldboeket in een fles: onze wijnkenner tipt zijn favoriete field blends
Onze drankexpert schenkt klare wijn. Deze week: field blends.
Moderne wijngaarden blinken uit in georganiseerde saaiheid. Nette, rechte rijen, per druivensoort van elkaar gescheiden. Ooit groeiden druiven van verschillende kleur en pluimage kriskras door elkaar. Wie zoekt, vindt ook vandaag nog field blends.
Eeuwenlang was de bonte mix van druiven op één perceel de norm. Alle druiven werden op hetzelfde moment geoogst. Het topjaar van de ene druif compenseerde de tegenvallende groei van de andere. In de fles proef je één wijn van alle druiven op één perceel. Door de diverse aanplant kregen ziektes en plagen ook minder kansen om een volledige oogst te vernietigen. RisicoÂspreiding in tijden zonder bestrijdingsmiddelen. In het naÂÂoorlogse Europa verdwenen de meeste gemengde wijngaarden. Betere kennis en de vele subsidies creëerden een machinale massalandbouw.
Rond Wenen hield de gemengde traditie – inclusief één plukÂmoment – wel stand. De Gemischter Satz is een witte wijn van drie tot twintig verschillende druivenrassen die samen groeien. Hij kreeg een eigen Weense appellatie, maar ook in andere delen van Oostenrijk vind je zulke field blends.
De Portugese Douro laat een nieuwe wind waaien door het concept field blends. Van oudsher worden de versterkte portwijnen gemaakt van druiven die in één quinta samen groeien. Door de tanende populariteit van porto, gebruiken wijnmakers hun lokale druivenmengeling nu steeds vaker voor een stille rode of witte wijn.
Field blends blijven een niche, maar over heel Europa worden oude gemengde wijngaarden herontdekt.
Wist je trouwens dat de eerste Franse wijn ooit een field blend was? Zes eeuwen voor Christus streken Griekse zeevaarders neer waar nu Marseille is. Een mens moet drinken, dus plantten de kolonisten blauwe en witte druiven door elkaar. Onder kneuzende Griekse voeten ontstond een roze sap. De eerste zomerse vin de France was geboren.
Geproefd en gekeurd: field blends
1. Gemischter Satz, Julius Klein, Weinviertel, Oostenrijk, 13,84 euro, dulst.be
Grüner Veltliner en Sauvignon Blanc geven citrus, groene kruiden en perzik. Speels, mineraal met voldoende structuur voor bij kruidige groentegerechten.
2. Bela, Burja Estate, Vipava, Slovenië, 19,17 euro, sloveensewijnen.be
Ongefilterde, diep strogele natuurlijke biowijn van LaÅ¡ki rizÂling, Rebula, Malvasia. Licht geoxideerde appels, veldbloesems en salie. Perfect bij Thaise curry.
3. Numéro Dois Tinto, Invincible, Douro, Portugal. 17,95 euro, wijnen-dekok.com
Prachtwijn uit een portwijngaard op schist. Cassis, zoethout en donkere chocolade met mooie zuren en soepele tannines. Gegrild rood vlees, aub!
4. Suzette, Domaine du Petit Oratoir, Rhône, Frankrijk, 17,40 euro, desolari.be
Complantation van ruim 100 jaar oude grenache en syrah. Geconcentreerde natuurwijn vol kruidigheid: tijm over salie en toetsen van munt bij jonge kersen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier