Vegan recept Laurence Haegeman: bloemkoolcouscous met venkel
-
Difficulty
Difficult
Chef Laurence Haegeman van de Vijf Seizoenen deelt een heerlijk plantaardig recept voor bloemkoolcouscous met venkel en een sausje van dille en amandel.
INGREDIËNTEN
Bloemkool crème:
- 1 bloemkool
- Scheutje plantaardige olie
Bloemkooltartaar:
- 600g bloemkool coucous aangestoofd (afgekoeld)
- 150g bloemkool rauw fijn geraspt
- 200g bloemkoolcrème
- 20g sushiazijn
- 20g citroensap
- Peper en zout
Dille olie:
- 1l druivenpitolie
- 1 bundel dille
- 1 venkel
Veganaise:
- 1dl ongezoete sojamelk
- 1 koffielepel mosterd
- Sap van ½ citroen
- 2 eetlepels wittewijnazijn
- Peper en zout
- 3dl dille olie (zie recept)
Gepekelde komkommer:
- 1 Komkommer
- 6 eetlepels azijn
- 2 eetlepel suikersiroop
Saus met amandelmelk:
- 2dl amandelmelk
BEREIDING
Bloemkool crème:
– Reinig de bloemkool, snijd in stukken, zet onder in water en laat +/- 5 min. koken.
– Wanneer gaar, giet het water af en laat even drogen op het vuur.
– Mix de bloemkool met een scheutje plantaardige olie tot een gladde crème.
– Breng op smaak met peper en zout.
Bloemkool tartaar:
– Rasp de bloemkool fijn met behulp van een dunschiller tot een fijne couscous.
– Stoof 4/5 aan in olie en breng op smaak met peper en zout. Laat 1/5 rauw.
– Koel de gestoofde bloemkool af, wanneer afgekoeld mengen we alle ingrediënten.
– Breng op smaak met peper en zout.
Dille olie:
– Mix de olie en de dille gedurende 5’ fijn en laat afkoelen.
Venkel:
– Groen bewaren voor te garneren.
– Snij de venkel flinter dun op de snijmachine.
Dille veganaise:
– Mix in een maatbeker met behulp van een staafmixer mosterd, sojamelk, citroensap en azijn samen tot een homogene massa.
– Voeg de dilleolie straalsgewijs toe terwijl je blijft mixen en kruid af met peper en zout.
Gepekelde komkommer:
– Snij de komkommer in fijne blokjes.
– Meng de azijn met de suikersiroop en pekel hiermee de komkommer.
Saus met amandelmelk en dilleolie:
– Meng de ingrediënten en breng op smaak met peper en zout.
Garneren:
– Trek een cirkel in het midden van het bord met de bloemkoolcrème.
– Plaats in de cirkel een quenelle van de bloemkooltartaar.
– werk de tartaar af met een toefje bloemkoolcrème, de gepekelde komkommer en de fijn versneden venkel.
– Werk het gerecht af met het sausje van amandelmelk en dilleolie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier