Van onvervalst Italiaans tot Waalse makelij: expert Michel Verlinden kiest de beste amaretto’s

amaretto
© Getty Images/iStockphoto

Waarmee lessen we best de dorst? Onze drankenexpert Michel Verlinden proeft van de nieuwe trends. Deze week duikt hij in het zoete verleden van de amaretto.

Aan het ontstaan van amaretto (Italiaans voor ‘een klein beetje bitter’) is een charmante legende verbonden. In 1525 kreeg een bekende kunstenaar de opdracht om een fresco te schilderen voor een kerk in het Lombardische dorpje Saronno. De lokale schone die hij vroeg om model te staan, een jonge weduwe, bedankte hem met een fles zelfgemaakte likeur van abrikozenpitten. Toen de familie Reina drie eeuwen later amaretto begon te verkopen in hun apotheek in Saronno, beweerden ze dat de drank gebrouwen was naar het originele recept van die weduwe. Se non è vero, è ben trovatoals het niet waar is, is het goed gevonden – maar hoe het ook zij, het heeft de familie geen windeieren gelegd. Hun amaretto, bekend als Disaronno Originale, vertegenwoordigt vandaag ongeveer 70% van de wereldwijde markt.

Het hoogtepunt van de populariteit van amaretto lag in de jaren 80. Daarna werden veel flessen alleen nog uit de barkast gehaald wanneer er tiramisu op het menu stond. Enkele jaren geleden zorgde de populariteit van de Amaretto Sour cocktail (gemaakt met amaretto, citroensap, eiwit en suikersiroop) voor een comeback in de internationale barscene. Dit leidde tot de ontwikkeling van een aantal interessante premium amaretto’s en creatieve experimenten zoals negroni’s en spritzen op basis van amaretto.

Amaretto ruikt naar amandelen, hoewel die er niet altijd in verwerkt zijn. Het recept bestaat in essentie uit alcohol, suiker, pitten (meestal van abrikozen, soms van amandelen of perziken) en natuurlijke aroma’s, vaak op basis van vanille. De pitten worden gemacereerd in alcohol om hun essentie te extraheren, waarna een distillatie volgt om onzuiverheden te verwijderen. Deze bittere basis wordt verzacht door toevoeging van suiker, vaak in de vorm van siroop. Tot slot worden natuurlijke aroma’s toegevoegd, die aan elk merk een unieke signatuur verlenen.

1. Disaronno, 22,95 euro (70 cl), disaronno.com

De bekendste amaretto ruikt naar marsepein, vanille en bloemen. De smaak is zacht en rond, met noten van karamel en gekonfijte kers. Elegant bittertje op het einde.

2. Lazzaroni, 24,25 euro (70 cl), stokerijdemoor.be

Elegante drank volgens een familierecept dat teruggaat tot 1851, waarvoor geen pitten worden gebruikt. In plaats daarvan worden traditionele Italiaanse amandelkoekjes in alcohol geweekt.

3. Noblesse, 30,50 euro (70 cl), shop.noblesse1882.be

Waalse – jawel – amaretto. Toetsen van bittere chocolade in de neus, aroma’s van marsepein in de mond, subtiele hint van cacao.

4. Gozio, 27,40 euro (70 cl), distilleriefranciacorta.it

Premium amaretto op basis van bittere amandelen van hoge kwaliteit. Romige smaak met accenten van praliné, gedroogde vruchten en artisanale marsepein.

Lees ook: Ongezouten oordeel: onze kenner vergelijkt verschillende flessen tequila

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content