Van aperitief tot digestief: wat schenkt u in bij welke feestgang?

© iStock

Welke dranken passen op uw feesttafel? Knack Weekend zocht het voor u uit.

APERITIEF

De Spaanse invoerder La Buena Vida lanceert Bonanto, een artisanaal aperitief op basis van wijn en een distillaat van kersen. Wordt on the rocks gedronken, en met cava, tonic of soda.

Bonanto (18,91 euro), labuenavida.be


Een gin-tonic? Ook de kwaliteit van de tonic is belangrijk. Bermondsey Tonic Water is een Engelse tonic, waarbij echte schors van de kinaboom weekt in zuiver water zodat de kinine op natuurlijke wijze vrijkomt.

BTW Tonic Water (20 cl, 1,59 euro) wijnhuisvandenbulcke.be


Mag de feestchampagne duurder zijn? Dit familiale domein en deze champagne van 100% chardonnay horen bij de absolute top van Champagne.

Agrapart & Fils (44,50 euro), boutelegier.be

Van aperitief tot digestief: wat schenkt u in bij welke feestgang?
© CWF&PH


VOORGERECHT

Witte bourgogne uit een minder bekende streek, en dus minder duur dan de bekendere namen. Ideaal bij alle visgerechten.

Domaine Belleville, Rully 1er Cru 2016 (24,99 euro), vinesse.be


Rode en witte bourgogne uit het dorpje Bray dat amper 120 inwoners telt. De wijnen van dit biodynamische domein zijn een en al puurheid en finesse en daarom zeer geschikt voor het begin van de maaltijd.

Domaine Boisseau, Mâcon-Bray 2016 (vanaf 16 euro), oenologic.be

Van aperitief tot digestief: wat schenkt u in bij welke feestgang?
© CWF&PH


HOOFDGERECHT

Twee rode wijnen uit Bourgogne en twee uit Bordeaux: kwaliteit voor de feesttafel tegen een verantwoorde prijs.

De druiven werden mooi rijp in 2015, en daar getuigt deze bourgogne van. Dit domein werd in 2005 opgestart door twee broers uit een wijnbouwers- familie.

Bachelet-Monnot, Bourgogne 2015 (20,30 euro), cavesdefrance.be


Een combinatie van kracht en finesse, deze bourgogne van de familie Girardin, die al 13 generaties wijn maakt in de zuidelijke gemeente van de befaamde Côte d’Or.

Château de la Charrière, Santenay 1er Cru 2014 (23,92 euro), dulst.be

Van aperitief tot digestief: wat schenkt u in bij welke feestgang?
© CWF&PH

Sinds 1812 in handen van dezelfde familie, gelegen in Fronsac, vlak bij St-Emilion en Pomerol. Krachtige wijn met 14,5 % alcohol, ideaal bij haarwild, zoals haas en hert.

Château Villars, Fronsac 2015 (15,49 euro), magnuswijnen.be


Tweede en goedkopere wijn van Château Soutard, een grand cru classé uit Saint-Emilion die na zes jaar rijping al mooi op dronk is.

Les Jardins de Soutard, Saint-Emilion 2012 (21,36 euro), cavesdefrance.be

Van aperitief tot digestief: wat schenkt u in bij welke feestgang?
© CWF&PH


Champagne bij wild? Het kan!

Krachtige roséchampagne van een klein huis, zeer in trek bij champagneliefhebbers. Kan zelfs everzwijn en ree aan.

Ulysse Collin Rosé de Saignée (70 euro), oenologic.be


‘Oeil de perdrix’ (patrijzenoog, verwijzend naar de lichtroze kleur) is een bijna uitgestorven traditie van champagnes die traditioneel gedronken worden bij vederwild.

Baron Dauvergne Oeil de Perdrix (30,95 euro), wijnhuisvandenbulcke.be

Van aperitief tot digestief: wat schenkt u in bij welke feestgang?
© CWF&PH


NAGERECHT

Maak het nagerecht extra feestelijk door er een schuimwijn bij te schenken. Zoals deze uit de Elzas, gemaakt volgens de champagnemethode en genereus aangezoet, zodat hij helemaal tot zijn recht komt na de maaltijd.

Ziegler-Mauler, Crémant d’Alsace (12,05 euro), champagnebullesfines.be


Jurançon, gelegen in het zuidwesten van Frankrijk, is voor zoete wijnen minder bekend dan Sauternes, maar doet er in kwaliteit niet voor onder. In lijn met de tijdsgeest zijn de wijnen er ook minder zoet en minder alcoholisch en bovendien goedkoper.

Clos Lapeyre, Jurançon 2016 (14,95 euro), wijnen-dekok.com

Van aperitief tot digestief: wat schenkt u in bij welke feestgang?
© CWF&PH


Van aperitief tot digestief: wat schenkt u in bij welke feestgang?
© CWF&PH

KAAS

Een goed idee bij kazen is cider, licht sprankelende wijn gemaakt van appels (of poiré, indien gemaakt van peren).

Eric Bordelet, een voormalige topsommelier, erfde de appel- en perenboomgaard van zijn ouders in Normandië en begon zo cider en poiré te maken. Een bijkomend voordeel is het lagere alcoholgehalte (rond 4 à 5%).

Sidre / Poiré, Eric Bordelet (vanaf 8,30 euro), divinewines.be


DIGESTIEF

Deze Poiremagnac van de Distillerie de Biercée uit Henegouwen is een unieke, lichtzoete mix van een likeur van Belgische peren met een Franse armagnac.

Poiremagnac (29,90 euro), bierceedistillery.com


In plaats van de klassieke cognac of grappa: geniet eens van donkere rum, gemaakt van de melasse van suikerriet en gerijpt op eikenhouten vaten.

Don Papa (42 euro), info@premium-spirits.be

Pyrat ‘XO Reserve’ (29,99 euro), Carrefour / Cora

Van aperitief tot digestief: wat schenkt u in bij welke feestgang?
© .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content