Meer dan tajine: deze 5 Marokkaanse restaurants serveren traditie met een twist

© Getty Images

In deze restaurants wordt een frisse, eigentijdse en eigenzinnige versie van de Marokkaanse keuken geserveerd.

Gek op de Marokkaanse keuken? Lees Verkozen tot “Beste keuken ter wereld”: Hakim Chatar maakt je wegwijs in de smaken van Marokko

NIYA

Hier proef je de Marokkaanse keuken in traditionele gerechten én originele interpretaties. De perfecte plek voor een ontbijtje met baghrir (duizend-gaatjes-pannenkoek) of een lunch met een traditionele tajine, langzaam gestoofd in een aardewerken pot.

Vlaamsekaai 80, 2000 Antwerpen, instagram.com/niya.antwerp

Ptitbeur

In deze eigenzinnige zaak staat Fouad Zabata achter de potten. Hij combineert Marokkaanse smaken met Belgisch terroir, zo serveert hij een krokante pastilla met duif van Jérôme Demeyer –Belgiës laatste artisanale boer die vleesduiven kweekt – of verwerkt hij duurzame forel gekweekt op het dak van het Brusselse Abbatoir.

Jean Robiestraat 4, 1060 Sint-Gillis, facebook.com/leptitbeur

Horia

Chef Omar Baraka vermengt de keuken van zijn thuisland Marokko met invloeden uit de Libanese keuken. Hiervoor gebruikt hij uitsluitend biologische en lokale ingrediënten. Bij Horia vind je een Marokkaanse slowfoodkeuken die bol staat van de groenten.

Borgwal 7, 1000 Brussel, horia.be

Msemen

In dit betoverende restaurant (met een tuin die je meteen naar een sfeervolle riad in Marrakesh katapulteert) proef je Marokkaanse streetfood. Zoals de naam doet vermoeden kun je hier een msemen – een platbrood met vele laagjes – laten beleggen met zoet en/of hartig beleg, maar ook brewat (gevulde filopasteitjes) of harira (een vegetarische maaltijdsoep) staan hier op het menu. Afsluiten doe je met een sfenj, een krokant gefrituurd gebakje dat het midden houdt tussen een donut en een oliebol.

Hoogstraat 34,2000 Antwerpen, msemen.be

Mogador

Mogador is het restaurant van gastvrouw Charlotte Verhalle en chef Aziz Naciri. Die laatste kwam vanuit Rabat naar Brussel om zijn opleiding tot boekhouder af te maken, maar kon de lokroep van de keuken niet weerstaan. Hij serveert Marokkaanse gerechten met een twist, en traditionele bereidingen zoals een tajine met geitenvlees of een tangia, een gerecht dat in een aardewerken pot in het vuur wordt gezet.

Mageleinstraat 8, 9000 Gent, instagram.com/mogadorgent

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content